Prichádza jar. Neprišla som na to len na základe štebotania vtáčikov v ranných hodinách a potreby obliecť si menej vrstiev, keď chcem opustiť byt. Moderná spoločnosť napriek všetkým snahám oddeliť človeka od prírody, nedokázala vymazať evolučne vycibrenú potrebu cicavcov na jar sa páriť.

 

Niežeby som sa sťažovala. Dostať za týždeň 5 pozvaní na kávu/obed/večeru od piatich rôznych jedincov nie je nikdy na škodu. Hoci, neznamená to, že mám na čele napísané "Single"? No nič, nad tým sa pre istotu nebudem zamýšľať. Určite je to pre moje výnimočné kvality, ako napríklad:


- viem zložiť súvetie tak, aby dávalo zmysel,

- mojím životným cieľom nie je prejsť sa po Auparku bez toho, aby som dostala záchvat úzkosti,

- som blond a mám modré oči.

 

 

Nemôžem však hovoriť za mužov, čím to je, že napriek zjavnému riziku strápnenia sa a bolestivému odmietnutiu, pozvú pomerne neznámu ženu na rande, viem ale povedať za ženy, aspoň niektoré, čo ich primäje túto ponuku neodmietnuť a prípadne zvyšuje ich vôľu ísť na rande druhé. Pretože, verte mi - kde iní začínajú, ja už som dávno bola. Teda minimálne v tejto oblasti. Prvé rande nezaručuje druhé. Vitajte na vysokej škole randenia.

 

 

Jeden z veľkých mudrcov súčasného sveta raz napísal: "If you have chemistry, the only thing you need is timing. But timing's a bitch." Bol to jeden zo scenáristov seriálu How I met your mother ešte v čase, keď nefetovali a to, čo produkovali, sa dalo aj pozerať.
Toto je však základ. Pokiaľ idete na rande s tým, že veď lepšie, ako sedieť doma, veľké prekvapenie sa väčšinou konať nebude. Musí tam byť niečo extra, niečo, prečo sa tam tešíte, prečo ste trochu nervózni, niečo, čo u vás vyvoláva úsmev bez príčiny. Nezaručuje to však úspešné zahájenie dlhoročného vzťahu. Chémia je len chémia, teda pre mňa celoživotná španielska dedina.


No hoci to z akýchkoľvek dôvodov zlého načasovania nejde, treba to pomenovať. Tu je rozdiel medzi kreténom, ktorý sa už nikdy neozval a tým skvelým chlapíkom, s ktorým to proste nevyšlo. Žena potrebuje mať pocit, že za ideálnych okolností by to šlo. Že ak by bola iná situácia, v inom čase, v inom vesmíre, s týmto mužom by tvorila perfektný pár. Aj keď to tak vôbec nemusí byť. Ide o ten pocit. Že nie je vadná, ale hlúpe konštelácie hviezd/príbuzenský vzťah/pánbožko to chceli inak. Logické, nie?

 

 

Je niekoľko zaručených spôsobov, ako sa nedožiť druhého rande. Do druhého kola výberového pohovoru u mňa muž neprejde ak:


- nie je vtipný,

- píše s gramatickými chybami (raz som tento svoj povýšenecký predsudok skúsila prekúsnuť a nedopadlo to dobre),

- spýta sa ma, či viem variť (vtedy sa pýtam, či je kutil),

- má šialene východniarsky prízvuk (a povie mi, že sa teší, že rozoberajú Starý most, lebo bol strašne škaredý),

- jednu vetu formuluje dve minúty a ja už viem, čo chce povedať a z neho to stále nie a nie vypadnúť...nechcem zinfarktovať do tridsiatky, sorry.

 

Celé randenie je len hra. Niekedy viac, inokedy menej zábavná. Ak chcete z toho vytrieskať čo najviac, netreba sa hanbiť a pozvite tú kolegyňu na víno. Prikývnite tomu chlapíkovi, čo ste stretli na Dobrom trhu. Choďte von, ak čo i len trocha šípite, že vám to prinesie aspoň zaujímavú konverzáciu. Niekedy sa dozviete veci, ktoré ste sa nikdy dozvedieť nechceli, ale čo ak sa vám niekedy môže zísť informácia, že chlapa pred štyridsiatkou už takmer nič nebaví a neohúri a v podstate je dobré sa zmieriť s vlastnou smrteľnosťou? Alebo, že vo futbale existuje pozícia pravého obrancu? Alebo, že sú na svete ľudia, ktorí chodia do kina raz za rok? Treba si predsa otvárať nové obzory, nie? Čím viac rande absolvujete, tým viac...neviem čoho, ale minimálne si môžete trénovať svoje pôsobenie na ľudí. A ak veríte na osud, prihraje vám raz určite niekoho, pri kom na chvíľu uveríte, že ste našli svoju druhú polovičku. Ak na osud nemáte nervy, sú tu aj online zoznamky. Tam som ešte stále nezablúdila a udržiavam sa tak v domnení, že predsa nie som až tak zúfalá. (Sama som zvedavá, ako dlho mi toto odhodlanie vydrží.) Pretože som niekde počula, že minulé skúsenosti a vzťahy vám pomôžu vyvarovať sa chýb a nájsť si zakaždým o čosi vyhovujúcejšieho partnera, tak s tým rátam. Jedine, žeby to tak celkom nefungovalo.

 


Veľa zábavy a lásky do novej páriacej sa sezóny prajem!