Prišla doba, keď sa korporáty rozhodli motrokom uvolniť nejaký ten peniaz, aby si mohli ľudia trošku vyhodiť z kopýtka a popritom sa socializovať. Prišla doba teambuildingov a firemných opekačiek. Keďže obžerstvo je hriech a v teple nikomu jesť nechutí, zborovo sme sa rozhodli pre aktívnejší prístup, takže žiadne prežieračky a ochutnávky. Tu sa naskytli klasické možnosti typu bowling, motokáry a curling. Toto všetko tu už bolo, a preto si predstavíme iné možnosti vhodné aj pre ítečkárov, a to trošku si po sebe zastrieľať. Postupne som skúsil všetko, takže sa môžeme vrhnúť na prehľad.

Paintball

Na úvod spomeniem, že sa hrá so zbraňami poháňanými stlačeným vzduchom a strieľajúcimi guličky priemeru 1.72cm naplnenými potravinárskym farbivom. Zbrane sa nepodobajú na tie counterstrike. A teraz už k veci. To sa tak s kolegami vyberiete niekam za mesto, poprípade do starej fabriky, kde vás organizátori navlečú do veľkých overalov, dajú na ksicht masky, do rúk paintballové značkovače a môžeme sa ísť vyzabíjať. Tímy sa odlišujú podľa farby overalov(aspon v našich prípadoch to tak bolo), čiže celozelení proti maskáčovým. V overaloch je neuveriteľne teplo, ale majú výhodu, tlmia náraz guličiek s farbou, takže nie sme po skončení celí domodrinovaní, a potravinársku farbu nebude vypierať manželka z našich teplákov, ale niekto iný z tých overalov. Niežeby modriny neboli, ale nie sú až také veľké. Samozrejme heparoidová masť sa v niektorých prípadoch zíde, hlavne na zásahy zblízka. Masky trošku bránia v dýchaní, ale radšej trošku lapať po dychu ako byť postrelený do tváre. Z pohľadu strelca je paintball celkom realistické strieľanie. Počuť, že v zbrani sa niečo deje (záver behá hore dole), vidno, kam lietajú guličky, takže ani s mierením to nie je až také náročné.

Takisto je výhoda, že guličky farbia, takže spoluhráči, ktorí dostanú zásah, ho vačšinou aj priznajú a ako mŕtvolky idú z kola von. Zadýchal som sa ako starý kardiak, ale bola to zábava. Na konci som bol dosť dostrieľaný, ale stálo to za to. Pár kolegov som dal dole, ale celý čas sa nad ihriskom niesla dobrá atmosféra. Na konci sme si pofotili modrinky, prezliekli sa do civilu a išli na pivo.
Dávam 7 dostrieľaných maskáčov z 10

Airsoft

Na úvod treba povedať, že zbrane, ktoré sme mali, boli na elektrický pohon, strieľajú sa malé plastové guličky priemeru 6mm, zbrane vyzerajú rovnako ako v counterstrike. Tu sme išli do starej fabriky, nafasovali sme airsoftové pušky na baterky, navliekli sa do overalov nie nepodobných tým z paintballu, a nafasovali helmy tiež nie nepodobné tým paintballovým. Tímy sa odlišovali farebnou šatkou na rukávoch, overaly mali jeden vzor. Začala hra, zase zisťujem, že nevládzem s dychom, ale robím, čo môžem. A prichádzajú prvé nevýhody. Nevidno voľným okom, ako a kam lietajú tie malé guličky. A kedže na tvári mám masku, neviem normálne prilíciť zbraň a mieriť cez mieridlá. Kolegovci po zásahu niekedy nepriznajú, že sú mŕtvi, ja mám tiež niekedy problém rozoznať, či je zásah priamy alebo je to len odraz od zeme/prekážky. Keďže na biznis sa kupujú ekonomické low-cost zbrane, dosť často sa mi zdalo, že to viac nestrieľa ako strieľa. Párkrát ma stálo "život" to, že ten blbý kalach nechrlil guličky, takže som mal z toho sem-tam rôzne insekuritky a išjúsky. Strieľanie sme si prešli, prejdeme si aj prijímanie zásahov. Ako veľký hrdina som odmietol overal kôli termálnej pohode, dal som to v civilných handrách, čiže kraťasy a tričko. Chyba. Z veľkej diaľky to je ešte OK, ale ako sa ľudia dostanú k sebe bližšie a stúpne adrenalín, začnú po sebe páliť vo vačsích dávkach. A tie zblízka bolia. Nevznikli mi len modriny, ale rovno krvavé fľaky. Takže overal do budúcnosti určite áno.

Ovládanie zbraní je skoro rovnaké ako pri reálnych, čo je pre fanúšikov zbraní plus. Bolo to celkom zábavné, keď to ale zhrniem, môžem udeliť tak 5  flusátiek z 10.

LaserTag

Klasicky na úvod spomeniem, že hráč má na sebe vestu so senzormi a baterkou, k tomu drôtom pripevnenú zbraň strieľajúcu smrteľné laserové paprsky. Zbraň sa podobá na laserovú pušku zo System Shocku. Celé sa to odohráva v tmavom priestore, dekoráciami je to ladené do cyberpunku, dymostroj tiež spravil svoje. Atmosféra je výborná. Po oblečení viest a rozdelení do tímov nám organizátor zapol náčinie, vesty sa podľa príslušnosti k tímom rozsvietili buď na červeno alebo na zeleno. Zbrane pri stlačení spúšte do prvej polohy zapli červený laser na uľahčenie mierenia, po dotiahnutí spúšte dozadu už zbraň vystrelila neviditeľný "projektil". Super systém, spúšť môže byť stále v polohe 1, čiže mierime iba laseríkom, čo je pohodlné, ale zase sa odmaskujeme nepriateľom. Dá sa s tým trošku potaktizovať. Po zásahu nepriateľa jeho vesta zabliká, a odstaví mu zbraň na 5 sekúnd, počas ktorých sa má presunúť na svoju štartovaciu pozíciu. Skvelý systém, na 100% je jasné, či bol človek zasiahnutý, po skončení kola sme dostali od organizátora papier so štatistikami, kto koľkých trafil a podobne.

Tieto podniky majú pristavený bar, takže občerstvenie a nejaké to pivko sme riešili rovno na mieste. Paráda. Toto sme si ozaj užili a spokojne udeľujem 9 plazmových torpéd z 10.

Bonus

Uvediem aj bonusovú aktivitu, ktorá určite zapadá do kategórie wargames, a to je streľba z reálnych zbraní na strelnici. Nemôžeme preskočiť úvod, takže zbrane v counterstrike sa podobajú na tie, ktoré sú použité počas tejto aktivity. Príprava je jednoduchá, nakontaktujeme sa na strelnicu v okolí a dohodneme sa na konkrétnych zbraniach, ktoré chceme odskúšať a množstve streliva. Poprípade sa dohodneme s kolegom, ktorý má zbrojný preukaz, nech donesie svoj arzenál. Odporúčam vybaviť si strieľanie na čo najviac kovových terčov. Je to vačšia zábava ako strieľať sucho do papiera, zásahy pekne vidieť a počuť, satisfakcia zo sásahu je garantovaná. Aj keď uznávam, že vedieť strieľať dobre do papiera je základ dobrej techniky, takže papierové terče by som úplne nezatratil. Takže po úvodnom zoznámení sa s bezpečnostnými pokynmi začína super zábava, ľudia si odskúšajú, čo to znamená trafiť terč na takých 10 metrov z pištole, poprípade na 50 metrov z pušky, a že tie holywoodske filmy sú vačšinou riadne prehnané. Výhoda je, že si to odskúšajú aj ľudia s neutrálnym až negatívnym postojom k zbraniam, a potom uznajú, že je to ozaj zábavné trávenie voľného času. Ja som bol príjemne prekvapený, ako to bavilo aj úplných začiatočníkov, predbežne sme sa dohodli, že akciu zopakujeme aj z nekorporátnych peňazí. Udeľujem celých 9mm z 10.

Aby som to zhrnul, ak chcú ľudia strieľať po sebe, najviac sa mi páčil LaserTag, je to čisté, nehrozia zranenia, po dostrieľaní dostanú ITčkári súbor dát na hlbšiu štatistickú analýzu. Ak si ľudia chcú skúsiť, či majú na Johna Wicka, treba ísť na strelnicu a zažiť rachot.