Nič duchaplné mi na úvod nenapadá, takže len tradičná poznámka: Názov knihy uvádzam v jazyku, v ktorom som ju čítal. Pokiaľ som u cudzojazyčných kníh našiel informácie o preloženom vydaní, nájdete ich v stručnom opise knihy. A teraz ku samotným knihám:

 

Suzie Sheehy - The Matter of Everything

Suzie je fyzička a má nadanie vysvetliť komplikované koncepty jednoduchým spôsobom, aby to pochopilo aj decko. Podtitul tejto knihy je 12 experimentov, ktoré zmenili svet a nájdeme v nej detailnú históriu a pozadie, ktoré viedli k zásadným objavom. Rozbíjanie atómu, cyklotróny, urýchľovače častíc - dôsledky môžeme pozorovať všade okolo nás v bežnom živote, aj keď si to často ani neuvedomujeme. Pri čítaní sa mi to stáva pomerne zriedka, ale pri opise pokusu výroby časticového detektoru a hľadaním ideálnej použiteľnej kvapaliny, s nasledujúcim výbuchom fľaše piva tajne prepašovanej do laboratória, kde bol prísny zákaz alkoholu a zasmradením celého labáku som sa smial poriadne nahlas.

 

Steve Rattner - Overhaul: An Insider's Account of the Obama Administration's Emergency Rescue of the Auto Industry

Rattner pôsobil v špeciálnom vládnom tíme, ktorý vznikol pri ťažkostiach v americkom automobilovom priemysle v roku 2009, kde hrozil bankrot troch najväčších automobiliek: Chrysler, General Motors a Ford. Úlohou tohto tímu bolo čo najefektívnejšie využiť vládne peniaze pri prípadných bankrotoch a reštrukturalizáciách. Ford sa z toho dostal sám, Chrysler a General Motors potrebovali finančnú injekciu. Vyčerpávajúce detaily ohľadom rozhodnutí, komunikácii s vládou, riadiacimi pracovníkmi v jednotlivých automobilkách a odborármi, vykonávané pod tlakom a v časovej tiesni, ktoré čitateľovi dávajú možnosť nahliadnuť do komplikovaných procesov bankrotov a reštrukturalizácií.

 

Siddhartha Mukherjee - The Song of the Cell: An Exploration of Medicine and the New Human

Toto som našiel ako odporúčané čítanie od Billa Gatesa, ktorý si na podobných veciach dosť ulietava. Nikdy by som nepovedal, že čítať o bunkách bude také zaujímavé. Autor je onkologicky lekár a výskumník (dozvieme sa aj prečo si zvolil práve onkológiu), podáva zložité témy bežnému čitateľovi prijateľnou formou, a ešte tam aj popridáva príklady zo svojej praxe (nielen onkologickej), čo vám umožní lepšie pochopiť preberanú tému. Začneme objavením prvých mikroskopov a následne buniek, ich fungovaním, typmi, krvou, orgánmi a kosťami, všetko popretkávané príkladmi ochorení a prípadnou liečbou, keď niečo nefunguje (alebo až príliš funguje), ako má. Fascinujúci, miestami až poetický pohľad čo sa všetko deje v našom tele od človeka, ktorý je neuveriteľne zapálený a má rád svoju prácu. Klobúk dole.

Ben R. Rich - Skunk Works: A Personal Memoir of My Years at Lockheed

Túto knihu mi nadhodil oGrGel v diskusii k môjmu prvému článku, takže by som mu týmto chcel vyjadriť moje stručné slová vďaky: vďaka. Divízia Skunk Works patrí pod koncern Lockheed Martin a dizajn projektov, ktoré vyvinuli pôsobí ako z iného sveta – napríklad SR-71, či F117. Ben Rich pracoval a neskôr pôsobil na čele Skunk Works 36 rokov. Divíziu viedol v čase vývinu stealth technológií a následnej produkcie bombardéru F117. Kniha je napísaná takým spôsobom, že pri popise prvého testovacieho letu (vediac dopredu o úspešnosti projektu) som normálne celému teamu držal palce, aby sa to lietadlo odlepilo od zeme a dokázalo lietať. Pri opise štartu Blackbirdu neskôr by som zase tvrdil, že som cítil popisované rozpútané inferno a otrasy zeme. A pri opise posledného letu mi zase nejako zvláštne zvlhli oči, alebo čo. Ďalej sa pozrieme, odkiaľ sa vzal názov Skunk Works a na históriu počnúc U-2, Blackbirdom a ďalšie projekty. Priestor dostavajú aj osoby, ktoré mali nejakým spôsobom čo do činenia s jednotlivými projektami, takže to nie je len nejaký monológ.

Walter Isaacson - The Code Breaker: Jennifer Doudna, Gene Editing, and the Future of the Human Race

Jennifer Doudna so svojim tímom významne prispela k vývoju genetickej editácie pomocou tzv. CRISPR technológie. Jej biografia od Waltera Isaacsona ma prekvapivo zaujala, dostanete tu mimo iného na podnose v podstate celu históriu CRISPR. Pokiaľ v tomto tápete v tme, tak pri čítaní, postupnom pochopení a uvedomení si možností čo to dokáže vám naskočia zimomriavky. Zároveň nastoľuje morálne a etické otázky použiteľnosti, ktoré prichádzajú s pochopením a možnosťami úpravy „kódu života“. Asi najznámejší popisovaný prípad je z roku 2018, kde čínsky vedec He Jiankui oznámil narodenie dvojčiat, ktorých gény boli modifikované práve pomocou CRISPR, čo spôsobilo šok a obrovský škandál. Český preklad vyšiel pod názvom „Prolomený kód života“.

Aniela Jaffé - Vzpomínky, sny, myšlenky C.G. Junga

Autorka je síce uvedená Jungova spolupracovníčka Aniela Jaffé, opraty ale v skutočnosti preberá Jung a vlastnými slovami opisuje svoj život od útleho detstva. Zaujímavé bolo sledovať jeho vnímanie okolitého sveta a duchovna už vo veľmi mladom veku, počas štúdia už boli jeho práce na takej úrovni (keď sa mu práve chcelo), že bol jedným profesorom krivo obviňovaný z podvádzania. Neskoršie objavenie Goetheho, Schoppenhaurea, Kanta a ďalších mu otvorili nové obzory. Ďalej príde na rad stretnutie a spolupráca s Freudom, ich rozchod, písanie Červenej knihy, nevedomie, stavba veže v Bollingene a niečo z jeho ciest. Dozviete sa odkiaľ pochádza ten neuveriteľne obrovský zaber, ktorým sa vyznačujú jeho knihy.

Joseph Frazier Wall - The Andrew Carnegie Reader

Oceliarsky magnát Andrew Carnegie bol na moje prekvapenie aj plodným autorom. Kniha obsahuje výber jeho rôznych článkov pre noviny, z kníh a korešpondencie. Oproti ostatným vplyvným ľudom svojej doby mal veľmi dobré vzťahy s novinármi, ktorí boli u neho vždy vítaní – a keď sa nedostavili, Carnegie často sám písal úvahy pre noviny. Počiatočné kapitoly sú prevzaté z jeho autobiografie, ktoré pokrývajú jeho detstvo v Škótsku a neskoršie presťahovanie sa do Ameriky s rodičmi. Postupne prejdeme cez jeho pracovné začiatky a vypracovanie sa. Nasledujú úvahy o filantropii a zážitky z ciest z obdobia konca 19. storočia. Zakončieva úvahami o republike a monarchii (bol odporcom monarchistických zriadení) a na koniec jeho stretnutie s cisárom Viliamom II. v roku 1913, ktorého paradoxne označoval za mierotvorcu.

Stephen King – On Writing

King začína svojou biografiou, ktorú nazval CV. Po krátkom úvode popisuje detstvo a podľa jeho vlastných slov „prípravou na stretnutie s literárnymi kritikmi“, keď jedna jeho 90 kilová baby-sitterka mala niekedy vo zvyku znehybniť ho sadnutím si na neho a nadšene mu prdieť priamo do tváre. V podobne humorne ladenom duchu nasledujú ďalšie epizódy z detstva a dospievanie, prvé pokusy písať a publikovanie prvého príbehu, plus mnoho neúspešných ďalších pokusov. Spomenie aj svoju fascináciu hororovými filmami, manželstvo a deti. Nasleduje prielom v podobe vydania Carrie, problémy s alkoholom a drogami. Neskôr sa presunie na tému písania ako takého a ponúka užitočné tipy a postrehy pre ľudí, ktorí chcú s písaním začať, pripadne ho zlepšiť. Toto všetko demonštruje mnohými príkladmi. Nie všetko sa dá presne použiť aj v slovenčine, ale napríklad také vkladanie viet do úst postáv, ktoré by nikdy v reálnom živote nepovedali je univerzálne a aplikovateľné aj mimo kníh. Pozerám sa vaším smerom – ľudia zodpovední za prípravy dialógov slovenského dabingu. Ku koncu sa opäť vráti ku svojmu vlastnému životu a opisuje nehodu v roku 1999, ktorá ho skoro stála život, následnú dlhú rehabilitáciu a vrátenie sa k písaniu. Český preklad vyšiel pod názvom O psaní.

Thukydides - Dejiny peloponézskej vojny

Thukydides vo svojich ôsmich knihách opisuje konflikty Atén a Sparty v období rokov 431 pred Kr. až do roku 411 pred Kr. Konca vojny sa bohužiaľ nedožil a špekuluje sa o dokončení poslednej knihy niekým iným. Sám sa konfliktu zúčastnil ako generál, pripadne sa snažil používať hodnoverné zdroje, takže informácie máme dalo by sa povedať z prvej ruky. Pozitívne treba hodnotiť jeho snahu o objektivitu – priestor dostávajú obidve strany a nesnažil sa prikrášľovať realitu. Jedným zo základných kameňov sú predslovy prednesené pred určitou udalosťou. Za zmienku určite stojí jeho opis morovej epidémie v Aténach.

Musonius Rufus - Lectures & Sayings

Asi najmenej známy stoik v porovnaní s inými predstaviteľmi tejto školy. Nezanechal nám svoje dielo priamo, ale podobne ako u jeho žiaka Epiktéta máme zápisky a fragmenty jeho učenia zaznamenané inými. Zachovalo sa toho pomenej – snáď aj to bude dôvod jeho (polo)zabudnutia. Kniha je rozdelená na 2 časti – prvá obsahuje zachované časti prednášok. Na svoju dobu pokrokové myšlienky - ženy by mali byt vzdelávané a študovať filozofiu tak isto ako muži. Ďalej sa zaoberá sexualitou a manželstvom, starobou, stravovaním, obliekaním, zariadením domácnosti, spomínajú sa dokonca také témy ako holenie a strihanie vlasov. Druhá časť obsahuje kratšie citáty spomenuté v rôznych dielach iných autorov. Záverečné dodatky obsahujú 2 listy z Musonivych korešpondencií.

Voltaire – Candide neboli Optimizmus

Filozofické dielo umne maskované pod zdanlivo jednoduchým príbehom. Putovanie prostoduchého Candida po svete a jeho spoznávanie ma bavilo. Čítate, rozmýšľate a bavíte sa. Jediná moja výtka (ktorá v podstate ani výtkou nie je) - mohlo to byť trochu dlhšie: zabralo mi to jedno sobotné dopoludnie. To Voltairovi prepáčim, reklamovať to aj tak nemám kde. Myšlienky stále aktuálne:

„Člověk přece jen rád putuje a rád ukazuje, když přijede domů, že také něčím je; a rád se vytahuje, co na svých cestach viděl.“ Ha, in your face, travel bloggeri.

 

Martin Wolf - The Crisis of Democratic Capitalism

Nie príliš povzbudivé, ale potrebné čítanie. Kniha komentuje aktuálne dianie vo svete a trend odklonu od kombinácie demokracie a kapitalizmu ku vzostupu autokratických režimov. Kniha je rozdelená na 4 časti – v prvej sa pozrieme na históriu kapitalizmu kráčajúceho ruka v ruke s demokraciou, v druhej sa rozoberajú problémy, ktoré časom nastali a rozobrané sú udalosti ako hypotekárna a dlhová kríza v roku 2008, pandémia COVID-19, či vojna na Ukrajine a ich dopad na liberálnu demokraciu v sociálnom, politickom a ekonomickom kontexte. V tretej a štvrtej časti sú načrtnuté úvahy a návrhy ako z tohto neutešeného trendu von. Našiel som informáciu o pripravovanom českom vydaní s názvom Krize demokratického kapitalismu.

Ed Conway - Material World: The Six Raw Materials That Shape Modern Civilization

Piesok, soľ, železo, meď, ropa, lítium. Materiály, za ktoré vo väčšine prípadov neexistuje náhrada. Berieme ich ako akúsi samozrejmosť - celý proces ich získavania je pomerne neviditeľný a deje sa mimo našich očí, problém ale nastáva a zvyčajne sa aj zviditeľní v prípade akéhokoľvek zádrheľa. Ed Conway opisuje odkiaľ sa vlastne tieto materiály vzali, históriu ich ťaženia, spracovania a pozrieme sa s ním na miesta kde sa uvedené činnosti dejú po celom svete. Kvôli výrobným tajomstvám sa mu však nie vždy podarilo dostať všade kam chcel. K tomu ešte aj ľudia v jednotlivých fázach spracovania častokrát nemajú potuchy, odkiaľ niečo prichádza, pripadne kam to zase odchádza. Obdivuhodne zmapovaný celý cyklus spracovania a použitia uvedených materiálov.

Morgan Housel - Same as Ever: A Guide to What Never Changes

Autor knihy Psychológia peňazí v dvadsiatich troch krátkych príbehoch predstavuje spôsob myslenia a plánovania do budúcnosti, kde nás nevyhnutne čakajú veci neočakávané a nepredvídateľné. Namiesto snahy ich identifikovať - kde pravdepodobnosť hrá skôr v náš neprospech, odporúča sústrediť sa na oblasti, ktoré sa nemenia. Je to taký mix psychológie a histórie, jemne šmrncnutý financiami. Na mnoho tém podaných v knihe človek príde behom života aj sám, niektoré ho minú. Ponúkané myšlienky by sa dali aplikovať ako celkom užitočná skratka – koniec koncov, prečo niečo nevyužiť, keď už na to niekto prišiel a ušetriť čas? Celkové podanie a štýl sú výborné, prišlo mi to ale o čosi slabšie ako jeho predošlá kniha. Český a slovenský preklad boli v čase písania článku v príprave.

Adam Grant - Hidden Potential: The Science of Achieving Greater Things

Kniha začína skoro až tuctovým reálnym príbehom, ako vystrihnutým z nejakého amerického rodinného filmu: tím pokladaný za outsiderov, ktorý sotva nazbieral potrebný počet členov zo sociálne slabších pomerov a minorít, zvíťazí v detskom šachovom turnaji nad favoritmi z prestížnych škôl. Ako sa im to podarilo? Na tomto a podobných príkladoch Grant postupne rozvíja svoje myšlienky ako odomknúť svoj skrytý potenciál a dosiahnuť nadpriemerné, až vynikajúce výsledky - bez zázračných genetických predispozícií, či iných výhod nám daných do lona. Kniha nenudí a uvádzané príbehy sú zaujímavé. Pri opise fungovania fínskeho školstva som mal pocit, že čítam nejaké sci-fi. Vydanie českého prekladu s názvom Skrytý potenciál bolo v čase písania článku na spadnutie.

Judith Rich Harris - The Nurture Assumption: Why Children Turn Out the Way They Do

Kniha spôsobila v dobe svojho vydania vášnivú diskusiu. Autorka obracia na hlavu zaužívané pohľady ohľadom veľkosti vplyvu rodičov a rodiny na proces formovania osobností detí, kde je deťom daná určitá genetická výbava a zvyšok doplnia rodičia výchovou. Vplyv rovesníkov na deti je však oveľa väčší, ako by si mnohí želali. Argumentácie pochádzajú a sú predkladané napríklad z evolučnej biológie, sociológie, psychológie a primátov. Pojem „tradičná rodina“ aj so všetkými súvisiacimi nuansami tu dostáva teda pekne na prdel.

Daniel Kahneman – Myslenie rýchle a pomalé

Zaradené ako spomienka na Dannyho Kahnemana (1934-2024). Jeho asi najznámejšia kniha obsahuje ucelené poznatky z oblasti výskumu kognitívnych a behaviorálnych chýb za posledné desaťročia. Stavia hlavne na jeho spolupráci s Amosom Tverskym, za ktorú dostali Nobelovu cenu. Čítal som ju už 3-krát, ale dal som si ju znovu, keďže Danny odišiel na obláčik za Amosom pýtať sa záludné otázky okolo poletujúcich anjelov, na ktoré nelogicky odpovedajú. Pomocou konceptov Systém 1 – automatický, rýchly, náchylnejší na chyby a Systém 2 – analytický, ale pomalší a lenivý, demonštruje fungovanie ľudskej mysle. Neskôr pribudnú pojmy ako ekoni, prežívajúce ja a spomínajúce ja. Na množstve príkladov sa čitateľ na vlastnej koži presvedčí, ako chybne dokáže niekedy uvažovať. Pokiaľ teda nie je niečo ako Sheldon Cooper. Toto malo byť už dávno vypredané.