Včera o 16.07 stredoeurópskeho času sa raketoplán Atlantis spolu s nákladom zariadení a zásob úspešne pripojil k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Dvere oddeľujúce obe zariadenia sa otvorili o 16.47 a posádka Atlantisu začala svoj vyše týždňový pobyt na stanici. Bol to tridsiaty-druhý a zároveň posledný let Atlantisu, ktorý pracoval pre NASA takmer 26 rokov.

 

Atlantis strávil vo vesmíre (bez poslednej misie) vyše 293 dní, 4648 krát obletel Zem a počassvojich misií nalietal 194 168 813 kilometrov. Na obežnú dráhu vyniesol sedem satelitov, sedem krát sa zadokoval s vesmírnou stanicou Mir a dvanásť krát s ISS.

 

Atlantis sa zúčastnil niekoľkých historických misií – napríklad vypustenia vesmírne sondy Magellan smerom k Venuši a Galileo k Jupiteru. Magellan bola pritom vôbec prvá medziplanetárna sonda, ktorú ľudstvo vypustilo. Atlantis tiež spolupracoval na inštalácii laboratórneho modulu Destiny, špeciálneho mechanizmu pre vypúšťanie ľudí do kozmu či pripojeniu laboratória Columbus vyrobeného Európskou vesmírnou agentúrou k ISS. V máji 2009 odletel Atlantis na štvrtú servisnú misiu k Hubblovmu teleskopu. Kozmonauti strávili vo vesmíre dohromady 37 hodín a nainštalovali na teleskop nové kamery, batérie, gyroskop a iné súčiastky.

 

Skrátka Atlantis to dal na pánka. Počas najbližších rokov, kým Amíci nevymyslia niečo nové budú odkázaní s vesmírnymi misiami na Rusov. Nám bude určite za Atlantisom a vlastne za celým programom amerických raketoplánov smutno. Smutno bude pravdepodobne aj tisícom zamestnancov NASA? Ktorý na raketoplánovom programe pracovali. Poďte sa s nami rozlúčiť s Atlantisom videom z jeho posledného štartu (štart začína okolo 18 minúty)

 

 


Video streaming by Ustream

Foto: allwelike.com