Pri čítaní niektorých internetových artiklov premýšľam, či ich píše skutočný živý človek, alebo ich generuje open source článkový softvér, ktorý prešiel nie úplne dôkladným beta-testovaním. V prípade článku Gabriely Nellovej z divej.sk sa prikláňam k prvej možnosti, lebo pomenovať počítačový program Gabriela Nellová sa mi zdá pomerne zvrhlé. Na druhej strane, článok pre ženy, ktorého obsah spočíva v premise, že keď chcú byť šťastné, majú si nechať narásť vtáka s guľami je natoľko bizarný (a to aj vďaka veľmi zábavnej štylistike), že som jednak trochu na pochybách a dvojak mám akútnu potrebu Gabrielu stretnúť, už len preto, že chcem vedieť ako vyzerá žena, ktorá podľa mňa chlapa videla iba na obrázku. Ale thirst fings thirst, takže poďme poporiadku.

 

„Zabudnite na slzy a trápenie. Muži majú oveľa ľahší život, lebo sa nezaťažujú hlúposťami ako to zvyknú robievať ženy. Inšpirujte sa svojou polovičkou a uvidíte, že sa vám bude žiť oveľa ľahšie.“

 

Úvod ako z telešopingu – už chýba len informácia, kde sa treba objednať na operáciu zmeny pohlavia a že je teraz letná akcia, pri ktorej vám jeden semenník vymodelujú s 50% zľavou.

Prvá rada je „neriešiť“. Čím sa nemyslia kvadratické rovnice, ale vraj maličkosti. Aby sme si lepšie vedeli predstaviť, ako vyzerá taká maličkosť, tak článok ich podstatu vysvetľuje na príklade špinavej bielizne.

 

„Rastie vám v strede izby kopa bielizne? Pozriete si radšej romantický film, otvorte fľašu šampanského a užívajte si voľné chvíle.“

 

Jasné, jedna z mojich obľúbených kratochvíľ je sedenie na kope svojich prepotených ponožiek s Moet & Chandon Imperial Brut v jednej ruke (ale pijem ho z fľaše, nie som predsa žiadna bukvica) a s ovládačom od telky, kde prepínam medzi TV Doma a Zone Romantica.

Lebo ako tvrdí nasledujúca veta:

 

„Sú aj dôležitejšie veci v živote ako napríklad láska, rodina a priatelia.“*,

a tými sú váľanie sa v špine a pozeranie Rosamunde Pilcherovej.

 

*áno, pochopil som, že to „ako napríklad“ je spolu a nejde o stupňovanie, ale nemusel som, no ne?

 

„Neporiadok v tomto štáte bol, je a bude. A kopa špinavej bielizne, či riadok sa vždy dá odstrániť.“ 

 

Jasné, že sa dá. Na odstránenia riadka ho vysvietime a potom stlačíme ľubovoľnú klávesu. Len škoda, že sa to nedá spraviť aj s kopou špinavej bielizne. Ale sme chlapi, neriešime... okrem toho, ako sa píše ďalej, hlupákov aj tak nezmeníme.

 

Ďalším krokom na ceste k ultimátnemu šťastiu je „chľastať“. Presne takto sa to tam píše.

 

„Muži oddychujú pri pive. Riešia na ňom šport, sem tam ženy a potom len pivo. Prečistí sa im hlava, uvoľnia sa, niečo popijú a cítia sa fajn. Užívajú si daný okamih v alko opojení, akoby bol život bombička.“

 

Presne tak, chodíme na pivo, kde sa rozprávame o tom, kedy sme boli na pive naposledy a kedy pôjdeme nabudúce. Po takých dvanástich dvanástkach je už náš život totálne bombičkový. Na druhej strane, v článku sa spomína, že ženy vďaka šialenej emancipácii (sic!) pijú a fajčia takmer rovnako ako muži. Ja by som zdôraznil slovo takmer, lebo prieskumy ukazujú že ženy si vypaľujú zobáky viac ako muži. Aj keď téma štatistiky predaja a konzumácie tabakových výrobkov v sebe neobsahuje šport ani pivo, takže čo ja ako chlap o tom vlastne môžem vedieť?

 

Ďalej zisťujeme, že pravidlo „bros before hos“ platí aj pre ženy, aj keď na pomenovanie tohto inštitútu je v článku použitý oveľa vzletnejší idióm, a to:

 

„Ak má žena partnera je pre ňu celou knihou. Pre muža je žena iba kapitolou z knihy.“

 

Majú to ženy ale smutný život. Ak nemajú frajera, vlastne nemajú čo čítať. Zatiaľ čo chlapi môžu čítať takmer celú knihu (štatistiku o priemernom počte kapitol v bežnom románe sa mi hľadať nechce, ale povedzme, že jedna kapitola je len jedna tridsatina knihy). Uznávam, že v tomto to máme o trochu lepšie, na druhej strane často sa stáva, že keď sa vyskytne kapitola „žena“, ide o kapitolu poslednú a chlap si už v živote nič neprečíta.

 

Neoddeliteľnou súčasťou šťastného života je vraj aj šport, preto sa mu venuje celý jeden odsek a dozvedáme sa o ňom zaujímavé veci:

 

„Šport robí dobre každému pod sto kilogramov. Máte veľa nadbytočnej energie? Ste unavené z práce? Chýba vám sex? Ideálne na toto všetko je šport.“

 

V prvom rade zisťujeme, že existuje niečo ako referenčná hmotnosť na určenie toho, či nás šport bude baviť alebo nie. To je užitočná informácia, lebo stačí pribrať na jeden metrák a máte legitímnu ospravedlnenku z akejkoľvek športovej aktivity. Čo môže byť aj výhoda, lebo ako sa dočítame ďalej, šport má zvláštne a trochu protichodné účinky – pomáha odbúravať nadbytočnú energiu, zároveň ale znižuje únavu z práce a navyše zmenšuje chuť na sex. To je už je jaká chujovina, tento šport... musím ho niekedy vyskúšať.

 

Záver článku sa venuje sexu (je asi určený tým, ktorí majú vyše sto kíl, a preto nemôžu športovať). Vyzerá to síce, akoby to písal Maďar po anglicky a potom hodil do google translatora, ale pochopiť sa to trochu dá. Akurát som mierne zmätený z vety:

 

Pravdou je a to platí pre obe pohlavia, že najkrajšie je milovanie s človekom, ktorého majú naozaj radi.“

 

Vyzerá to, že súložiť treba s nejakými verejne obľúbenými osobnosťami, čo sa mne osobne zdá teda mierne povrchné, ale je vraj je to prínosné, lebo:

 

V každom prípade mnohé ženy tvrdia, že im nesmierne pomohlo, ak sa v živote správali ako chlapi. Ak totiž riešili iba sex a žiadne city, bolo im nielen dobre, ale ani sa netrápili.“

 

A to je, povedzme si úprimne, oveľa lepšie, ako keď vám je dobre a trápite sa, prípadne vám je zle, ale sa netrápite. Got it?

 

Aj keď tu by som si trochu dovolil oponovať, lebo v otázke príležitostného sexu asi rovnoprávnosť nikdy nenastane, takže by som to nepreháňal. Totiž auto, aj keď je na pohľad nové a celkom pekné, ale ktoré má najazdené priveľa kilometrov a šoférovali ho viacerí rôzni šoféri, rýchlo stráca na hodnote a nakoniec si ho nikto nekúpi, prípadne len nejaký blbec, ktorý s ním chce naraziť do stromu alebo ukradnúť bankomat. Na druhej strane, šofér, ktorý šoféroval veľa rôznych áut, je považovaný za skúseného a spoľahlivého a jeho hodnota na tomto poli stúpa. Kua, dnes mi tie metafory ale idú.

 

Takže aby bolo jasné, s názorom, že na to, aby ženy boli šťastné, musia sa stať zanedbanými, od alkoholu závislými štetkami, sa nestotožňujem, preto článku udeľujem iba tri konské hlavy Sarah Jessicy Parkerovej z desiatich. Grammar nazis nech si tri konské hlavy odrátajú.

 

 

pic via