Autor článku (ďalej už len O. M.) píše tento text, pretože pocítil akútnu potrebu prispieť do potrubia článkov v kráľovstve dokonalosti, ktoré sa mu zdá v posledných dňoch akési vyschnuté. Potrubie, nie kráľovstvo. Bojí sa dňa, keď o 6:00 chytí do rúk mobil a nenájde na DM nič nové. A, samozrejme, je tu potom tá výzva a šanca stať sa legendou, to by tiež nebolo zlé. Čiže úvod je hotový a teraz k téme. Ešte jedna drobnosť, O. M. úprimne nemá rád zimu.

 

1. V zime bez poriadneho oblečenia je s vami vonku do pár hodín koniec


Je to tak. Je to axióma, čiže skutočnosť o ktorej je diskusia zbytočná, pretože vec je nad slnko jasnejšia. Nedokazuje sa a jej pravdivostná hodnota sa rovná číslu 1. Ak v zime vyjde človek bez poriadnej vrstvy oblečenia z pohodlia svojho obydlia von, kde zúri pravá nefalšovaná zima, t. j. ak teplomer ukazuje záporné čísla, je s ním do pár hodín amen. Zamrzne, krv sa zmení na zmrazenú krv, bunky sa zmenia na zmrazené bunky, a hotovo. Rozmrazenie nepomôže.

 

Ak ste boli v minulom živote zlý, teraz máte ťažkú karmu a preto možno bývate na skok od Moskvy (5310 km severovýchodne) v dedinke Ojmjakon (po rusky Оймякон), ktorá je podľa niektorých zdrojov označovaná za najchladnejšie trvale osídlené miesto na našej planéte. Ojmjakon a ešte Verchojansk sú jediné také miesta na Zemi, kde bola počas celého januára, každý deň, nameraná teplota nižšia ako mínus šesťdesiat stupňov Celzia (-60 °C). Popiči. Neuveriteľné. Zima ako v Rusku. Iste vám je zima, už len keď toto čítate. Nedávno sa osud škaredo zahral s O. M. a ten bol nútený zúčastniť sa istého smutného podujatia v exteriéri, keď bolo, na Ojmjakonské pomery pohodové teplo (mínus desať!) No pre O. M. to bolo veľmi kruté. Cítil, ako sa mu periférne časti tela odpájajú a pomaly sa Lúčia(k) so zvyškom tela (ale bol aj slabo oblečený, trkvas). Ojmjakon sa kvôli takejto zime dá ťažko označiť ako ideálne miesto na život. Bez kozmického skafandra by tam O. M. vonku v januári vydržal nažive asi tak 15 minút. Toto by sa v lete stať nemohlo - a to iste ani v Ojmjakone.

Skóre zima vs. leto (0:1).

 

2. V zime sú ženy príliš oblečené

 

Čím je v našich zemepisných šírkach teplejšie, tým sú ženy zvyčajne oblečené menej a chlapi sa majú tým viac na čo pozerať, majú čo obdivovať. Vždy, keď idú maturantky mestom, mužské kognitívne schopnosti sú automaticky utlmené, chlapi sú aspoň parciálne zbavení kliatby intelektu, majú sa o čom baviť a veselým poznámkam niet konca-kraja. O. M. osobne dosť idú na nervy infantilné reči mladých kolegov samcov, no musí priznať, že z estetického hľadiska žena oblečená v 25 vrstvách oblečenia (napríklad Ojmjakončanka) je na prvý pohľad menej atraktívna než deva v tričku a krátkych gatiach, usmievajúca sa, s peknými ambíciami a dobrým srdcom, prefrčiaca na velocipéde smerom na kúpalisko.... Amen.

Skóre zima vs. leto (0:2).


3. V zime sú absurdne krátke dni

 

Zem rotuje okolo obrovskej žltej gule, sama rotuje okolo svojej osi, a celá tá sústava sa všelijako komplikovane pohybuje. Múdri vedci vypočítali, že kvôli týmto pohybom máme ročné obdobia a na rôznych miestach na Zemi je rozlične dlhý deň. Dĺžka dňa sa mení, resp. doba, počas ktorej je Slnko nad horizontom a O. M. sa nepáči, keď počas zimy je cez najkratšie dni denné svetlo len necelých 9 hodín. Tým pádom sa zdá, akoby deň začínal okolo ôsmej doobeda a končil okolo štvrtej popoludní a to je na hovno. Potom treba sadnúť za počítač a zmieriť sa s tým, že sa s týmto nedá nič robiť. Do práce sa chodí potme, z práce rovnako. Fuj!

Skóre zima vs. leto (0:3).


4. V zime zanikne sociálny život vonku, mimo bytu, či domu

 

Kým počas jarných, letných a jesenných dní sa môžu chlapi a ženy bohapusto stretávať vonku, a nehrozia omrzliny, detiská sa môžu bicyklovať, loziť po preliezkach (tie železné môžu aj oblízať), von sa dá ísť so 4 kusmi oblečenia (vrátane topánok), dá sa vonku vypiť chladené pivo, možno si vonku zahrať futbal či skočiť na kúpalisko, dá sa plánovať grill párty na sobotu, tak v zime, no v zime, viete čo. Trt makový. V zime sa to nedá. O. M. sa v zime na dvore nestretáva s ľuďmi, ktorých má rád, lebo všetci sedia na riti doma. Vonku je hnusne, zima, tma, hmla, zamrznuté blato..... radiácia... Veľa ľudí vtedy preferuje teplo domova a pozeranie internetov.

Skóre zima vs. leto (0:4).


5. V zime sa preprava ľudí výrazne skomplikuje

 

V lete sa dá chodiť pešo aj na dlhšie vzdialenosti bez rizika, že zamrznete. V zime si treba dlhší pobyt vonku lepšie pripraviť. Jeden športovec raz zle plánoval a odvtedy sa miestu jeho posledného odpočinku hovorí "Green Boots Cave". Aj keď toto nie je ideálny príklad, pretože tam, kde sa to stalo, je extrémny chlad vždy.

V zime, ak si nedáte pozor, pani fyzika, kontrétne gravitácia a adhézia, hybnosť a zotrvačnosť, ukážu, ako sa dá krásne zjebať na chodníku, kde sa v lete podobná udalosť stať môže len veľmi ťažko (po 12 pivách možno). Ďalšia komplikácia je, že v zime sa šoféruje počas fujavice veľmi ťažko, všetko sa šmýka, pod utlačeným snehom môže byť ľad, cestári sú prekvapení, kamióny sú skrížené, cesty zarúbané. Na druhej strane, počas zimy opatrní šoféri šoférujú ešte opatrnejšie a tým pádom v konečnom dôsledku aj nebezpečnejšie. Napríklad dolu kopcom z Donovalov na Bystricu sú schopní ísť tridsiatkou, aj keď je dobrá viditeľnosť, nesneží, na cestu nepadajú stromy, pekne všetko posypané a vôbec sa nešmýka. True story, O. M. to nedávno zažil. Neskutočné. Skóre zima vs. leto (0:5).

 

Na záver chce autor už len napísať, že sa teší na jar, leto a trochu aj na jeseň.

 

Ak túto slohovú prácu niekto dočítal až sem, napíšte aj do diskusie, či preferujete zimu alebo leto.