Aj vám sa už stalo, že pri hľadaní objektu uspokojenia vašich túžob ste tak zasvinili počítač, že pomohol len format? A to zasvinenie som teraz nemyslel biologickým materiálom, ale všelijakou nehmotnou háveďou v podobe vírusov, malware, keyloggerov a pod. Ak ste odpovedali áno (može byť aj v prípade zasvinenia biologickým materiálom, ale s tým vám teraz nepomôžem), tak čítajte ďalej.

Základný problém väčšinou je, že tá háveď prelezie často aj bez nášho vedomia cez prehliadač a zahniezdi sa do operačného systému, vo väčšine prípadov vo Windowse, ktorý je náchylný na napadnutie vírusmi ako pacient s AIDS. Aby sme tomu predišli, na internet budeme chodiť cez iný systém. Pre väčšinu používateľov je slovo Linux len v asociácii s nepríjemným a nepoznaným (ako prvý análny sex). Ako sa však nevzdať pohodlia hnusného Windowsu a predsa mať Linux aspoň na vyskúšanie (veď naša túžba je väčšia, ako odpor k Linuxu). Tu prichádza virtualizácia. Súčasné stroje sú tak výkonné, že na nich v pohode pobežia aj dva systémy súčasne. Existuje viac nástrojov na virtualizáciu napr. virtuálbox alebo vmware. Ja používam vmware player. Je to obyčajný program a hlavne bezplatný, ktorý sa nainštaluje a spustí. Stiahnuť sa to dá tu.

nezasvinit01

Zdroj


Teraz nasleduje inštalácia Linuxu. V podstate Linux bude bežať pod Windows v rámci programu. Ak sa dačo stane s Linuxom, tak to neovplyvní Windows. Celý virtuálny stroj, resp. celý Linux ako systém je vo Windowse ako jeden súbor, ktorý sa dá pri nainštalovaní a nakonfigurovaní uložiť do zálohy a v prípade problémov len prepísať pokazený súbor. Najprv si však treba  vybrať, aký Linux si nainštalovať. Tých linuxov je celá kopa a každý linuxový odborník je ochotný predať aj svoju mamu a následne ju leasovať späť ako záruku za to, že ten, čo používa, je ten pravý, ozajstný a neposere sa hneď na úvod pri konfigurácii. Ja teraz používam Ubuntu 1010, ale je už k dispozícii Ubuntu 1110 (číslovanie je stále rok a mesiac vydania). Je zadarmo a môžete ju stiahnuť aj na slovenskej stránke Ubuntu. Na internete je plno návodov, ako nastaviť vmplayer na nainštalovanie nového systému. V podstate si treba len vybrať, koľko RAM má alokovať (ak máte 4GB, tak môžete jeden obetovať, ak máte menej, tak na Ubuntu potrebujete najmenej 512MB) a koľko miesta vyčleníte (ja mám 20GB). A môže nasledovať inštalácia samotného operačného systému. Kto už zažil inštaláciu Windowsu, tak je to podobné, len s inými farbami a typom písma. Okrem toho si Ubuntu vypýta heslo, ktoré budete mať len vy a prístup do systému bude len váš, čiže manželka nebude vedieť, ani keby náhodou klikla, čo s tým robíte. Poviete jej, že to potrebujete do práce. Po nainštalovaní vás privíta asi takáto obrazovka (možno tam nebudú všetky ikony, ja som napríklad nemal žiadne na ploche). Keď sme si vedeli zvyknúť na Android, tak si aj na toto zvykneme.

nezasvinit02

Zdroj 


Systém má základnú výbavu, čiže okrem holého systému obsahuje aj kancelársky balík Open Office, dajaký prehrávač médií, prezerač obrázkov a aj torrentového klienta. Ak by sa vám dačo nepáčilo, tak môžete odinštalovať a doinštalovať cez správcu softvéru to, čo sa vám bude pozdávať. Ako prehliadač internetu má Firefox. Stačí doplniť pár pluginov na vylepšenia a môžete sa vybrať na obľúbené stránky amatérskeho porna bez toho, aby ste sa strachovali o svoje peniaze, lebo predpokladám, že internet banking budete stále mať cez Windows, Linuxu ešte stále tak nedôverujete. Ak sa vám náhodou zápači niektorý skvost análnej erotiky a stiahli ste si ho na disk, tak si ho môžete cez USB klúč preniesť do svojej zbierky. Pravdaže vo Windowse spúšťajte len to, čo viete, že ste si stiahli a chceli ste si to stiahnuť. Ak sa pri 700 megovom súbore v zip archíve objaví pár kilobajtový súbor s neznámou príponou, tak to radšej nerozbaľujte.


Ešte jedna vec na záver. Keďže to beží ako program pod Windows, je možné virtuálny stroj jednoducho uspať a nemusíte zakaždým štartovať systém. Pri spustení virtuálneho stroja pokračujete tam, kde sa prestali. Je to dobré, keď máte otvorených dvadsať záložiek a nemusia sa znova načítavať, ale objaví sa systém taký, ako ste ho zanechali. Dobrú zábavu a nezabudnite si po sebe utrieť biologický materiál.

 

PS: Viem, že skalní linuxáci majú primárny systém Linux a možno virtuálne Windows alebo dualboot na využívanie všetkých vymožeností Linuxu, ale aj virtualizácia má svoje výhody, hlavne vtedy, ak nič iné nechceme, len brouzdať po zakázaných stránkach.