Ďalší zo série morbídnych článkov na slnkom prežiarené letné dni. Upozornenie: Tento článok nie je vhodný pre slabšie povahy. Ak ste v poslednom čase prišli o blízku osobu, nečítajte ho. Pod pojmom „miláčik“ sa dá totiž rozumieť nielen domáce zvieratko, ale napríklad aj partner.

 

Strach zo smrti odjakživa ľudí viedol k teoretizovaniu nad tým, čo sa s nami po nej stane. Náhly a definitívny koniec existencie je príliš hrozivý a abstraktný, aby sa s tým človek len tak zmieril. Zrejme žiadne náboženstvo túto oblasť neopomenulo: môžeme si vybrať, či chceme ísť po smrti do neba, Valhally, pekla, Tartaru, na Elizejské polia, reinkarnovať sa alebo tešiť na sedemdesiat dva moslimských panien. Nanešťastie, prechod na druhý svet sa podľa všetkého netýka nášho hmotného tela, minimálne nie toho, v ktorom sa momentálne nachádzame. Našťastie, ľudská vynaliezavosť nepozná hraníc, a preto poznáme niekoľko spoľahlivých spôsobov, ako aspoň to hmotné telo ešte na nejakú dobu zachovať v relatívne dobrej forme aj po smrti. Hovorím, že v relatívne dobrej forme. Tak si to poďme rozobrať.

 

Chladenie

 

 

Chladenie je iba krátkodobé riešenie a ťažko sa realizuje v domácich podmienkach. Nielen preto, že manžel/ka sa do chladničky vcelku nezmestí, ale aj preto, že ostatní členovia domácnosti našu túžbu ešte so svojím milovaným chvíľu zotrvať nemusia pochopiť. Podobne to funguje aj pri domácich miláčikoch. Mačka alebo menší pes sa do chladničky síce vojde, ale kazí sa približne rovnako rýchlo ako iné druhy mäsa. Chladenie sa ako forma konzervácie uplatňuje najmä v nemocničných podmienkach.

 

Formalín

 


Neviete sa rozlúčiť so svojím hadom?

 

Formalín, čiže vodný roztok formaldehydu, je populárny v medicínskych a akademických podmienkach. Konzervovaný objekt síce trochu stratí farbu, ale inak vyzerá celkom v pohode. Škrečok vo fľaši je vhodný aj pre deti. Aby si zvykali. Zavarená tvár na pracovnom stole je vítanou kancelárskou dekoráciou, ktorou nepochybne očaríte obchodných partnerov. Keď sa vám preparát rozbije, zoberiete jednoducho mop a pretriete zem, formaldehyd je skvelý dezinfekčný prípravok.

 

Taxidermia

 


Tip na darček pre manželku

 

Vypchatie je populárny a dostupný spôsob konzervácie, ktorý zažil najväčší boom počas viktoriánskeho obdobia. Zjednodušene povedané, živočích sa najskôr stiahne z kože, ktorá sa chemicky zakonzervuje, zvyšok zvieratka sa vypitve, potom sa urobí model z nejakého dobre tvarovateľného materiálu a drôtov, koža sa natiahne na model, prilepia sa sklené oči a voilá – nehybného Rexa môžeme položiť pred búdu a tváriť sa, že iba spí. Najlepšie na taxidermii je to, že môžete zvieracie časti tiel výborne kombinovať a urobiť si napríklad myšokačku alebo toto. Neviem identifikovať jednotlivé časti, z ktorých sa to skladá, ale je to super.

 

Kremačné šperky

 

 

Mojím favoritom sú kremačné šperky. Kúsok popola vám zapracujú do ľubovoľného šperku, či talizmanu, ktorý môžete stále nosiť pri sebe. Japonci to dotiahli ešte ďalej a priamo z popola kremovanej osoby vedia vyrobiť sklo a z neho šperk. Aký pekný náhrdelník, to je krištáľ? Nie, to je moja babička.

 

Pic by fiathriel