Vieš zjednať cenu? Si nesmelý alebo neznalý? Schopnosť handlovať je spôsob ako si pocvičiť zdravé sebavedomie. Stačí jedna skúsenosť a všímavé ženy si hneď utriedia mužov na Schopných, Ťuťmákov a Vychcancov.

 

Prví sú akurát, druhých treba vziať za ruku a odviesť do najbližšieho útulku, kde sa o nich postarajú a tretí sú „príliš“.

 

Nech sa páči, desať tipov ako správne handlovať o cenu – pre vlastné potešenie aj robenie dojmu. A jedna rada navyše: neskúšaj to v Tescu ale odskoč si na skvelý blší trh do Viedne.

 

  1. Skutočný blší trh (zabudni na Miletičku) je plný pokladov. Predavači k nim často prišli náhodne a sami nepoznajú skutočnú hodnotu vecí. To je tvoja výhoda číslo jeden.
  2. Cena je nadhodená asi o 30%, potvrdilo pár ochotných predavačov. Od toho sa odpichni hneď na začiatku. Existujú aj borci, ktorí začnú zjednávať hneď o polovicu nižšie.
  3. Dodržuj nepísané pravidlá – najskôr nezáväzná konverzácia. Požartuj. Nadviaž instantné kamarátstvo. Hraj sa.
  4. Nikdy, opakujem, nikdy neodpáľ jednačky otázkou: „Koľko mi viete spustiť?“. Nesmieš to nechať na obchodníka. Okrem iného spozná, že nie si zbehlý vyjednávač a prestane ho ho to baviť už na začiatku.
  5. Obchodník v tebe musí vidieť rovnako silného partnera. Tvár sa ako znalec a dávaj otázky typu: „Aký je to materiál?“ alebo „Odkiaľ to pochádza?“. Samozrejme, neprizná, že túto krásnu secesnú lampu našiel včera na ulici a povie: „Z parížskeho antikvariátu.“
  6. Vyhýbaj sa komplikovaným číslam. Ak pýta 130 Eur, navrhni 100 Eur, nie 95. Znalci stratégií tvrdia, že suma musí znieť jasne. Je v tom kus psychológie. (Zabudni na baťovské ceny 99,99 Eur, teraz nepredávaš ale kupuješ.)
  7. Príjemný shoppingový trik: skombinuj niekoľko vecí a navrhni vlastnú „balíkovú“ cenu.
  8. Trošičku zdĺhavé ale vraj pomáha: vytvor si s obchodníkom „trhovú známosť“. Zastav sa častejšie. Nemusíš vždy handlovať.
  9. Malinko riskantné ale tiež pomáha: nehrň sa kupovať o ôsmej ráno. Ak nemáš zálusk na konkrétnu vec, iba si chceš urobiť radosť a pocvičiť obchodnícke zručnosti a sebavedomie, počkaj do večera. Snaha predať rovná sa ochote zbaviť sa tovaru – nikto nemá záujem vliecť všetko späť domov.
  10. Kto nezjednáva, preplatí. Kto zjednáva zle, ušetrí pár šupiek, ale cesta k dobrej cene mu zostane zarúbaná.

 

Bež sa vyhandlovať na tieto adresy. Metelesku blesku.

 

Naschmarkt


Každú sobotu od deviatej ráno do štvrtej poobede. Pozdĺž Wienzeile medzi zastávkami U4 na Kettenbruckengasse a Karlsplatz. Najpopulárnejší blší trh vo Viedni. Starý nábytok, koberce, indické čačky pre frajerku, vojnové pohľadnice pre zberateľov... a skvelé jedlo od talianskych syrov až po ázijské krevety. Aj cena je mňam-mňam.

 

Flohmarkt


Každú sobotu od pol siedmej ráno do pol siedmej večer. Hneď pri Naschmarkte. Vyzbrojení trpezlivosťou budú odmenení. Napríklad starými švajčiarskymi hodinkami alebo unikátnym sklom vyhrabaným z kadejakej kopy.

 

Antiquitätenmarkt Am Hof, Mariensäule

 

Od marca do decembra. Lahôdka. Umelecké všelijaké tieto. Aj staré obrazy a sochy, znôška lacných ale milých napodobením až po hodnotné kúsky.

 

Upozornenie: hore uvedené rady sú vám nula platné, ak narazíte na skutočného starožitníka.