Príbeh druhý: Kicker

 

Oficiálne sa vie, že alkohol je jed, no pravdou je aj to, že ľudskému telu a mysli prepožičiava špeciálne, takmer až magické schopnosti. Medzi najdôležitejšie z nich patrí dočasná nesmrteľnosť a nekritická odvaha urobiť takmer čokoľvek (v trestnom práve tuším oficiálne zvaná „znížená rozlišovacia schopnosť“). Kombinácia týchto dvoch vlastností môže byť užitočná, ak ste akčný hrdina v pláštenke, cez deň pracujúci ako key account executive a v noci bojujúci so zločinom, ale v praktickom živote nemusí mať len pozitívne následky.

 

Ako v príbehu, ktorý ak by ho napísala napríklad Agatha Christie, by sa mohol volať napríklad „Záhada potopeného kickera“. Keby ste nevedeli, čo je to kicker, tak je to niečo ako skokanský mostík, ktorý sa používa pri wakeboardingu. A keby ste nevedeli, čo je wakeboarding, tak je to niečo ako vodné lyžovanie, akurát lyžiara namiesto motorového člna ťahá lanovka.

 

Tí viac kognitívne obdarení zrejme už pochopili, že tento príbeh sa odohráva pri jazere. Napríklad pri úplne nekonkrétnom jazere niekde v Rakúsku, kam pozvali dvaja východniarski kamaráti, ktorí tam pracovali ako správcovia wakeboardovej dráhy svojich dvoch bratislavských kamarátov. Samozrejme ako každá east coast vs. west coast družba, ani táto sa neobišla bez alkoholu. A vypilo sa ho naozaj dosť. Niekde po druhej fľaši hruškovice Bratislavčania zisťujú, že východniari sa v pití striedajú a cca. každú polhodinu jeden spí a druhý pije a naopak. Napriek tomu držia krok a po hre na gitare, mékaní patriotických songov a dissovaní svojich končín, musí prísť na rad to, čo nám vyjde vždy v rovnici alkohol+noc+vodná plocha, a to kúpanie na Adama. A keďže opitý človek je strašne dobrý plavec, dokáže doplávať až do stredu jazera na wakeboardový kicker, z ktorého potom skáče do vody s pokrikom „This is Sparta!!!“.

 

Samozrejme je len otázkou času, kedy sa niekto vytasí s originálnou myšlienkou, a to „Potopme to!“ a niekto iný s ultimatívnou výzvou „To sa nedá“, keďže kicker je oceľový a rozmerovo by sa dal charakterizovať ako „kua veľký“. Každopádne všetko sa dá, keď sa zapojí um, tímová práca a niekoľko promile. Napríklad potopenie kickera, ak by sa to teda dalo, ale sa to nedá, preto to ani neskúšajte, prebieha takto: kicker sa podpláva a vlastným telom sa zaťaží sud, naplnený vzduchom, ktorý ho drží nad vodou. Sud sa presunie spod kickera pod voľnú hladinu a nechá pôsobiť fyzika. Toto sa opakuje, až kým sa kicker nezačne nakláňať a ostatné sudy už vyplávajú samé. V tej chvíli sa kicker začne pomerne rýchlo potápať, preto je vhodné sa ho pustiť, aby nás nestiahol dolu a plávať čo najďalej, aby nás netreskol po hlave alebo inej dôležitej časti tela. Ale ako som písal, návod je teoretický, lebo tento predmet sa potopiť nedá.

 

Na druhý deň: po bolestivom zobudení nasleduje rovnako bolestivé zistenie, že jazero vyzerá od včera trochu inak. Jednak niečo pribudlo a niečo zase ubudlo. Pribudli plastové tyrkysové sudy, ktoré sa vznášajú v rôznych kútoch jazera a ubudla jedna pomerne dôležitá atrakcia. Vzhľadom na to, že pokračovanie príbehu „O tom ako sme hľadali traktor, dostatočne dlhú reťaz a bandu potápačov“ už neobsahuje nič, čo má niečo spoločné s alkoholom, venovať sa mu nebudeme.

 

 

Osoby v tomto príbehu sú vymyslené a príbeh sa nezakladá na pravde.

 

 

pic via