Road trip do Melbourne a Great Ocean Road

Kamoška, u ktorej sme boli, nám pripravila parádny 4-dňový výlet: Melbourne a Great Ocean Road. Zo Sydney sa vnútroštátnym letom za hodinu dostanete do Melbourne, my sme pristávali cca 20 km odtiaľ na letisku v Avalone, kde sme si požičali auto a do mesta sme sa doviezli – bolo to tak lacnejšie a auto sme si plánovali požičiavať tak či tak. Samotné Melbourne je asi viac európske ako Sydney, hlavne centrum s pešími uličkami a vonkajšími sedeniami reštaurácií a pubov. Cez mesto preteká rieka Yarra, na ktorej brehu je štvrť Southbank (obviously) s množstvom kaviarní a reštaurácií. Dostanete sa sem cez most pre chodcov, na ktorom má každá krajina, z ktorej prišli emigranti do Austrálie, svoju tabuľu so základnými štatistickými údajmi. Most je súčasťou múzea emigrácie, v ktorom sme neboli. Okolo centra chodia zdarma historické električky na okružnej linke č. 35, takže sa to dá pekne obehať a pozrieť. Inak klasické veľké mesto plné ľudí, mrakodrapov a pravouhlých ulíc.

Great Ocean Road je 240 km dlhá cesta, ktorá začína v meste Torquay južne od Geelongu a po pobreží pokračuje až do Warrnamboolu. Na tejto ceste sme navštívili 12 apoštolov, čo je parádne zoskupenie skál rôznych tvarov a veľkostí. Pokiaľ budete v okolí, určite sa tam choďte pozrieť, stojí to za to. Niekedy sa dá po schodoch zísť až dole na pláž, no v čase našej návštevy bol silný vietor a vysoké vlny, takže bol chodník uzavretý. Po celej ceste sú rozosiate malé mestečká s krásnymi plážami a výbornými caféčkami a barmi, stáli sme v Apollo Bay a v Lorne, kde sme aj dve noci spali, ale verím, že neurobíte chybu, ak sa zastavíte v hociktorom inom. Celý čas som na tejto ceste plakal, že nemám nejaké poriadne auto, s ktorým si užijete zákruty a kvalitný asfalt a plánujem sa tam ešte raz vrátiť a pojazdiť to poriadne.

Lorne má jednu hlavnú ulicu, jedno mólo, zopár hotelov a plno barov a reštaurácií. Boli sme v mexickej – Mexican republic a thajskej – Chopstix noodle bar a bola to paráda, raňajky sme absolvovali v Moons espresso & juice bar a takisto to bola pecka. Pláž štandardne paráda, akurát nám veľmi nevyšlo počasie, takže sa veľa ľudí nekúpalo. Celkovo tento výlet v budgetovej verzii stál tuším 200€ na osobu.

100 ways how to die in Australia aka príroda a zvieratká

Pred odchodom sme od všetkých známych, čo tam boli alebo ich kamarát hovoril, počúvali, aké to bude strašné, že tam sú jedovaté pomaly aj slnečnice a kľučky na dverách, ale dokopy som mimo ZOO videl jeden druh pavúka v počte dva kusy v botanickej záhrade a do bytu sa nám nanominovala asi 7cm dlhá kobylka. Žiadne čierne vdovy, hady, škorpióny, ani šváby, ktoré nám všetci sľubovali, sa nekonali. Čo je však turbootravné, sú vtáky. Keď sme sa prvé ráno o piatej zobudili na otrasný škrekot a neskôr sme sa na to pýtali, dostali sme odpoveď, že v Austrálii vtáky nespievajú, ale vrieskajú. Kakadu sú tam rozšírené tak ako u nás holuby, akurát na rozdiel od holubov vrieskajú. Ešte lepšie sú malé farebné papagáje, ktoré zásadne lietajú v kŕdli a fungujú systémom priletíme na jeden strom, hodinu vrieskame a potom odletíme vrieskať na iný strom. Ak sedíte pod tým stromom, zabudnite na nejaký rozhovor, nebudete sa vôbec navzájom počuť. Našim favoritom sa ale stala kukubara, ktorá vydáva zvuky, podľa ktorých je aj pomenovaná. Ten vták má zmysel pre dramatično a gradáciu. Video na ilustráciu tuto, väčšinou to bolo dlhšie a uvrieskanejšie. Na Great Ocean Road sme videli divoké koaly aj kengury, v Sydney voľne pobehujú jašterice, takže život tam je. Čo sa zelene týka, tak pekné, farebné.

Jedlo a pitie

Stravovali sme sa aj v reštauráciách, aj sme si varili. Reštaurácie sú všetky super, nájdete tam všetko od kebabu cez fish&chips až po áziu. Pre našinca bolo zaujímavé, že reštiky boli úzko špecializované a robili len veci z regiónu, kam patrili, a nie tristo rôznych jedál. Určite odporúčam dať si raňajky v niektorom z caféčiek na pláži – je to síce drahé, ale keď si dáte nejaké poached eggs s hríbami, klobáskou, slaninkou a potato rosti, tak do večera hladní nebudete.

Takisto odporúčam klasický fish&chips, čerstvá ryba je čerstvá ryba. Nevšimol som si, že by v Austrálii mali nejaké národné jedlo, ak o niečom viete, diskusia je tu pre vás. Čo sa alkoholu týka, pije sa tam cider a veľa piva, ale väčšinou je to Pale Ale – Fat Yak alebo Lazy Yak z pivovaru Matilda Bay boli dosť že dobré, v Melbourne sme boli v pivovare Little Creatures a tiež mali dobré pivká, ale stále to bolo niečo iné, ako som tuto z Európy zvyknutý. V podniku čapujú pinty, v Liquor store predávajú väčšinou len 330ml fľašky. Tvrdý alkohol takisto nemajú nejaký svoj, fičí tam vodka, tequila, rum, sem tam nejaká whisky.

Ad Liquor store – nikde inde si chlast nekúpite, iba v špecializovaných obchodoch, ktoré zatvárajú o 22:00, a v ktorých od vás budú pýtať buď pas ak ste cudzinec, alebo austrálsky vodičák (pozdravujem kokotka z Melbourne, ktorému nebol dosť dobrý ani občiansky ani európsky vodičák a musel som sa vrátiť do hotela po pas).

Pri pive platí, že čím väčšie balenie, tým výhodnejšia cena, takže minimálne six pack, ideálne box (tuším 4 či 6 sixpackov). Pri víne sa cena mení väčšinou od troch fliaš, pri tvrdom neviem, to sme kupovali zriedka. Čo sa výberu týka, tak pivá, ako som už písal, ale väčšinou skoro všetky austrálske, plus nejaké eurosračky typu Heineken a Budweiser. Vína boli takisto skoro všetky austrálske, či biele, či červené, tvrdý alkohol klasická medzinárodná zmeska. Existujú aj drive-in liquory, kam prídete, otvoríte kufor, naložíte boxy s pivom, zaplatíte a odšoférujete preč.

Ceny

Po posledných odsekoch vás určite zaujíma, čo to všetko stojí. Veľa. V podniku si pripravte od 5 do 10 AUD za pohár vína alebo pintu piva/cideru. Shoty idú od 8 AUD vyššie. Ak kupujete domov, tretinka piva samostatne 2,50 AUD alebo viac, v boxe (24ks) sa dostanete aj k 2 AUD. Sedmička vína začína na 15 AUD, lepšie aj 25 AUD a viac. Absolutka (0,7l) v zľave 40 AUD, v plnej cene o 10 viac, Russian Standard je prekvapivo lacnejší ako Absolutka, ale nie o veľa. Ostatné chlasty začínajú okolo 50 AUD, obyč tullamorka a jameson napríklad 50 AUD, 12yo single malt Glenfiddich 74 AUD, a tak podobne.

Potraviny vo všeobecnosti drahšie, či chlieb, maslo a šunky alebo ovocie. Stále sa to však oplatí v porovnaní so stravovaním sa v reštaurácii. Spomínané raňajky aj 15-20 AUD, plus 4 AUD za kávu. Oblečenie sme veľmi nekupovali, ale v pár obchodoch, v ktorých sme boli, to vychádzalo buď narovnako, alebo drahšie. Benzín majú zase lacnejší, od 1,10 do 1,30 AUD/liter. Nehnuteľnosti a prenájom sú kapitola sama o sebe, nájom trojizbáku na mesiac približne 2000 AUD mesačne, keby ste taký chceli kúpiť, prichystajte si pokojne aj 700 tisíc a viac.