Amerika je super. Majú skvelé internetové fundraisingové projekty ako je www.kickstarter.com – webstránka pomáhajúca získavať základné imanie pre nové, zaujímavé projekty. Ale hlavne – majú tu super nápad – postaviť verejný bazén priamo v centre New Yorku na Hudson river!

 

Leto v New Yorku je smrť. Hlavne keď teploty stúpnu nad 30, mrakodrapy sa pekne rozpália, asfalt krásne sála a jediným bezpečným útočiskom sú klimatizované taxíky a obchody. V takomto teple je najlepšie sa hodiť do vody. No napriek tomu, že New Yorkom preteká rieka a je takmer na dosah ruky z centra – nedá sa v nej kúpať.

 

Preto traja newyorkskí kamaráti vymysleli celkom hustý nápad – urobiť na Hudson river bazén v tvare +, v ktorom sa budú môcť kúpať plavci, neplavci, ako aj rodiny s deťmi. Bazén bude navyše plávať na rieke a voda v ňom bude prefiltrovaná špinavá voda z Hudson river, ktorá sa do neho dostane cez špeciálne filtračné membrány v stenách. Hustý nápad. Ale drahý.

 

Aj preto sa chalani rozhodli, že sa pokúsia vyzbierať peniaze na vývoj cez kickstarter.com. Za 6 dní vybrali 40 tisíc dolárov (pravdepodobne aj vďaka tridsiadkovým teplotám, ktoré práve teraz v NYC vládnu) a vyzerá to tak, že sa dostanú až na 100.000 ktoré potrebujú na komplet testovanie.

 

Toto leto to už podľa všetkého nerozchodia, ale o rok v lete sa už možno v NYC bude dať priamo na rieke kúpať.

 

A potom, rok na to, by tento nápad a technológiu mohli prebrať aj pánkovia developerkovia a postaviť plávajúci bazén na Dunaji (namiesto tatranského vodopádu a záchodov v tvare horskej chaty).

 

Viac o bazéne na rieke v centre New Yorku nájdete tu: https://www.kickstarter.com/projects/694835844/pool-a-floating-pool-in-the-river-for-everyone

 

foto: kickstarter.com