Stalinov notoricky známy výrok, o tom že smrť jednotlivca je tragédia, zatiaľ čo smrť miliónov je štatistika, nemusí byť všeobecne platný. Poniektorí jednotlivci dokázali svoj odchod zo sveta osviežiť nejakou bizarnou, s dávkou čierneho humoru dokonca zábavnou situáciou.

 

Napríklad taký Jasper Newton „Jack“ Daniel, majiteľ liehovaru, ktorý vyrába slávneho Jacka Danielsa, sa z tohto slzavého údolia v roku 1911 odpravil tak, že si v zlosti nad tým, že zabudol kód od trezoru, rozkopal o ten trezor palec na nohe. Dostal z toho gangrénu a umrel na ňu. Možno keby si bol ten palec hneď do tej whiskey namočil...

 

 

Rasputin Grigorij Jefimovič

 

Existuje skupina popkultúrnych hviezd, ktorá sa vyznačuje tým, že jej príslušníci sú takmer nesmrteľní. Patrí medzi nich Charlie Sheen, Helena Vondráčková, ale napríklad aj ruský mystik Grigorij Rasputin. Existujú dve verzie jeho smrti. Podľa oboch ho postrelili ho hlavy a otrávili. Podľa jednej verzie ho potom postrelili ešte trikrát, zbili, vykastrovali a hodili do rieky a keď ho vylovili, ukázalo sa, že zomrel na podchladenie. Podľa druhej ho potom bodli, ušiel im a neskôr ho vylovili utopeného z rieky. Každopádne dalo Rasputinovým nepriateľom dosť veľa práce zbaviť sa ho. Keď sme pri tých Rusoch, tak aj manželka známeho básnika Sergeja Jesenina, tanečnica Isadora Duncanová, to ukončila síce nechtiac, ale zato štýlovo. Ručne maľovaný hodvabný šál od umelca Romana Chatova sa jej počas jazdy kabrioletom zamotal do kolesa auta a zlomil jej väzy.

 

V roku 1959 sa na Urale odohral „incident v Ďatlovskom priesmyku“. Deväť lyžiarov sa v noci len tak vybralo von, poniektorí len v spodnom prádle. Ráno ich našli mŕtvych, šesť umrelo (prekvapivo) na podchladenie, z toho jeden mal rozbitú lebku, ďalší dvaja rozdrvené hrudníky a tretí nemal jazyk. Sovietski vyšetrovatelia uzavreli prípad s tým, že ich smrť spôsobila neznáma sila.

 

 

V Rusku je táto neznáma sila dôvodom nejedného úmrtia.

 

Ale nielen alkohol je nebezpečný. V roku 1974 sa istý zástanca zdravej výživy menom Basil Brown na smrť upil z mrkvového džúsu. Keby mrkva naozaj zlepšovala zrak, možno by bol videl svoju smrť prichádzať.

 

V roku 1923, počas svojich prvých dostihov, dostal istý džokej menom Frank Belmont priamo v sedle infarkt. Musel mať dobrého koňa, lebo že je mŕtvy sa zistilo, až keď mu v cieli išli gratulovať k prvému miestu.

 

Ako sa toto stalo fínskej herečke Sirkke Sariovej, je podľa mňa absolútne nepochopiteľné, ale pomýlila si počas natáčania na streche istého fínskeho hotela komín s balkónom. Komín bol široký a viedol k nemu rebrík, Sirkka teda vliezla dnu a padla do kotla. V '81 režisér Boris Sagal počas natáčania miniseriálu o tretej svetovej vošiel do vrtule helikoptéry, ktorá mu odsekla hlavu. Niečo podobné sa stalo aj dvom detským hercom o rok neskôr pri natáčaní filmu Twilight Zone: The Movie. Jedného vrtuľa rozpučila, druhému tiež odsekla hlavu. Ľudia od filmu by asi mali obmedziť jedy a prekurzory. A nepodávať ich deťom.

 

Ani muzikanti nie sú v bezpečí. V '72 zabil gitaristu kapely Stone the Crows výboj z mikrofónu a speváka The Yardbirds (predchodcu Led Zeppelin) zase zle uzemnený reproduktor. Kanadskú folkovú speváčku Taylor Mitchell zabili dva kojoty. Mimochodom, je to jediný známy prípad toho, že kojoty zabili dospelého človeka.

 

Je dokázané, že u niektorých živočíšnych druhov folk vyvoláva agresivitu.

 

Keď umrieť, tak aspoň tak, že si to svet zapamätá! Prípadne ocení Darwinovou cenou.

 

Pic by Ray Lennox