Minulý týždeň k nám tiež došla nádielka bieleho z neba. Takže aj okolie slovenského veľkomesta si mohlo užiť vzorku zimy z Oravy.

 

Niektorí vypisovali na sociálnych sietiach patetické statusy o tom, ako krásne je vonku. Ako odmenu dostali smrteľné vyhrážky od tých, ktorí boli hodiny zaseknutí v aute, autobuse, vlaku alebo na letisku. Alebo od tých, čo si odhrnuli sneh na chodníku pred svojim domom a vzapätí prišiel odhŕňač a všetko z cesty vrátil na chodník.

 

My, čo bývame v rožnom rodinnom dome sme to mali ešte veselšie. Pred odchodom do práce som stihol akurát urobiť cestičku z domu po chodník, po príchode domov už bolo tak nasnežené, že som sa na to vybodol a počkal do soboty. Medzitým som ja alebo manželka priebežne čistili chodník k domu a vjazd do garáže – najprv len vyčistiť priestor pre kolesá, potom aj medzi kolesami a nakoniec to rozšíriť, lebo tie biele hnusné ku*vy len padali a už tam toho bolo toľko, že síce sa dalo vojsť do garáže, ale pred garážou sa nedalo vystúpiť. Čo nám ani veľmi nevadilo, ale keď k nám dakto došiel autom (veď ako ináč v takom dobrom počasí), tak nevedel vystúpiť.

 

Ale na druhej strane tá krása, tá beloba, tá čistota... Až som bol z toho dojatý... Nie, srandujem. Nebol som. Som vysoko racionálny tvor a sneh je pre mňa ospravedlniteľný len v horách a to len v prípade, že ste majiteľom vleku a zjazdovky. Čiže čisto z ekonomického hľadiska je to dobré, že príroda dodáva voľný statok, na ktorom si pár optimistov chce zašportovať a šikovný podnikateľ na tom aj zarobí. Lebo človek, aj keď je športovec, je tvor lenivý a keď ho gravitácia znesie z kopca, tak sa mu nechce šľapať naspäť, aby svoj pokus s gravitáciou zopakoval. 

 

Ale vráťme sa späť do mesta, kde jedinou funkciou snehu je znepríjemňovať život obyvateľov. Na druhej strane keď spadne, tak naozaj pokryje všetko a nevidieť špinu mesta. Ale postupne ako sa topí, alebo ako na ňom chodia, tak pribúdajú bomby. Čierne na bielom. Alebo väčšinou hnedé svietiace bomby. 

 

Už sa vám stalo, že ste stúpili do niečoho, a potom to smrdelo? A ani ste to nezbadali, kým to nezačalo veľmi smrdieť. Teraz nehovorím o žiadnych pyramídových hrách, ale hovienkach domácich maznáčikov. Taký pes je veľmi inteligentný tvor, často inteligentnejší, ako jeho majiteľ. Veľmi rýchlo sa naučí, že sa nemôže vycikať a vykakať, kedy sa mu zachce, ale musí to zadržať, kým ho majiteľ nevynesie z bytu. A iste viete, aké je to nepríjemné, keď súrne potrebujete vykonať svoju potrebu, ale nemôžete. Napríklad stojíte v autobuse v zápche už tri hodiny a pred cestou ste si vypili pivo. Alebo dve. Veď cesta mala trvať ani nie hodinu. Na jednej strane sa potíte, lebo je zima a máte na sebe kabát, na druhej je vám zima, lebo autobusár dostal príkazom, že musí šetriť naftu. A logicky, keď stojí v zápche, tak ten autobus žere viac a menej môže prečapovať do svojho auta.

 

Ale prestali sme pri inteligencii najlepšieho priateľa človeka a jeho majiteľa. Kým psovi trvá pár mesiacov naučiť sa neznečisťovať prostredie, v ktorom žije, tak niektorým majiteľom psov to nedôjde ani celý život. Taká tetuška pochváli svojho vreckového čokla, keď sa vykaká a ide ďalej. Pánko v klobúčiku sa ani nepozerá, kde jeho štvornohý priateľ vykoná svoju potrebu (veď aj pes musí mať pocit intimity pri kakaní) a tvári sa, že sa nič nestalo. O deťoch ani nehovorím, veď keď dospelí nevedia, čo majú robiť, tak ako naučia deti? Hlavne, keď je decko na prechádzke so 70-kilovým teľaťom, ktorého stolicu môže obdivovať každý. Hlavne čo sa týka veľkosti. A keď do nej šliapne tak aj konzistenciu, lepkavosť a hlavne smrad.

 

Ja som zástanca dedinskej slobody zvierat – nech pes behá doma po dvore a potom si aj majiteľ poupratuje po ňom, veď svoj dvor si každý uprace. Ale ulica je spoločná. Veď to umyje dážď, vysuší slnko a roznesie vietor. Poprípade v zime zamrzne ako impresionistická socha neznámeho umelca a potom tie sochy pribúdaju v snehu, kým sa neroztopí. Potom pri prvom kosení pred plotom (keďže mesto neudržiava zeleň, tak sa musím snažiť ja, aby to nejako vyzeralo) kosačka zároveň aj pohnojí a vôňa čerstvo nakosenej trávy sa mieša s vôňou čerstvo rozmixovaných hovienok.