Máj – mesiac lásky, marec – mesiac knihy, Víťazný február, december – mesiac dedlajnov a tak ďalej. Ale čím je zaujímavý november? Asi sa v histórii aj niečo odohralo, napríklad taká VOSR (keby sa ste pýtali, že prečo bola októbrová revolúcia v novembri, tak nebola, to len Rusi ešte pred 100 rokmi stále ostentatívne fakovali gregoriánsky kalendár), alebo zamatová revolúcia. Čo je tuším ešte väčší nezmysel, než VOSR v novembri, ale tak čo už.

 

Ale s novembrom sa spája jedna zaujímavá tradícia, a to takzvaný No shave November (pre našich dvoch po anglicky nehovoriacich čitateľov – november, kedy sa neholíme). Na rozdiel od takej zamatovej, NSN celebrujeme celý mesiac, a to úplne neprekvapivo nie rituálnym obetovaním šteniatok labradora, ale jednoducho tým, že sa neholíme na ksichte. Z čoho teda logicky vyplýva, že NSN je primárne sviatkom maskulínnym, lebo ženy sa spravidla neholia na ksichte aj po zvyšok roka. Aj keď samozrejme môžu participovať tiež, a to neholením si nôh, podpazušia a bobra. Ale to neodporúčame, jednak to nie je vidno, čím sa trochu stráca zmysel tejto tradície (viď nižšie) a dvojak nemusíte sa vo všetkom opičiť. A hej, pre väčšinu ľudí je to humáč.

 

no shave november

 

NSN, alebo Movember – skratka od moustache a november (imho strašný bulšit, viac to evokuje sťahovanie než fúzä a bradä) vznikol v roku 1999, a to za rýdzo dobročinným účelom podporiť boj s rakovinou prostaty a povedomie o nej. Asi ako ružová stužka nosená v septembri ako symbol boja proti rakovine prsníka, akurát nemáte túto ozdobu pripnutú na klope saka, ale vrastenú do tváre. Ako sa ale tradícia rozšírila, na jej pôvodný zmysel sa zabudlo a motiváciou niektorých novembrových bradáčov sa stala iba lenivosť a pohodlnosť. Každopádne, NSN podporujú celebrity ako David Beckham, Brad Pitt alebo Gerard Butler.

 

omm6

 

Tým chceme povedať, že ak uvažujete nad ksichtovlasmi, lepšiu príležitosť než je teraz, zase rok mať nebudete. Ako sme si už viackrát písali, brady sú totiž super, nosia ich skutoční chlapi a páčia sa skutočným ženám. Navyše tento mesiac je to na dobrú vec, takže chlapi hurá do toho a baby, vy svojich chlapov v tomto podporte. A najmä, už ste týždeň pozadu, takže si pohnite.

 

Čo sa týka štýlov brady, pravidlá nie sú dané, základné pravidlo je jednoducho prestať sa holiť, čo ak ste doteraz robili, počas troch týždňov veľké kreácie s tvárovým porastom aj tak nevytvoríte. Ak sa ale rozhodnete si nechať tvárochlpy aj potom, a takých vás bude asi dosť, tu máte nejaké štýly, ktorými sa môžete pri úprave svojho nového zovňajška inšpirovať.

 

no shave november styles

 

Prajeme veľa zdaru pri raste a dievčatá, vy sa už môžete tešiť na júl holých pŕs.

 

Pic via dyers.org