Alice to be bride. Anciáša tvojho, tak do toho dievča koplo! Pozerám na svadobné oznamko a vzápätí sa dozvedám, že sa stávam členkou bride teamu, ktorý absolvuje s nevestou rozlúčku so slobodou. To je teraz in. Keď som sa ja, dievčica z dediny išla vydávať, tak mama len vecne skonštatovala, že žiť s čertom je lepšie ako bez neho a na svadbu musím pozvať aj babky a dedkov, lebo mladí vedia prd o živote a preto si starí svadbu viac užijú, aj keď to na prvý pohľad nevidno. O babskej rozlúčke so slobodou som ani netušila, ale budúci manžel mal hangover po slovensky ako sa patrí, chýbal už len Tysonov tiger v kúpeľni.

Alice je hackerka, ktorú si firmy najímajú. Výzorom pripomína Kim Basinger v časoch, keď sa čipkované nohavičky dávali dole z bobrov a akusticky to bolo podobné ako zvuk suchého zipsu a keď ženy snívali viac o silikónových panviciach ako ceckoch. S Chrisom sa zoznámila, oh, wait, počula som viac verzií ich zoznámenia a už neviem, ktorá je pravá, ale isté je, že Chris je zo Škótska a je majiteľom malej privátnej destilérky a je to láska. Alice nám to neskôr jasne vysvetlila, že baby, keď sa zaľúbite do Škóta (!), myslíte si, že to môže byť o peniazoch?! Vidličky nám počas večere v nemenovanej rešte, kde akcia začala, zastali v polceste k ústam. Moja skončila skoro v oku, nevadí, aj láska je slepá.

Ešte predstavím náš bride team: Nina. Vo voľnom čase lieta na vetroňoch, jej životným mottom je, že doba ide dopredu. Niektoré vetrone už majú softwarové obrazovky, pripojenie na internet, ktoré ukazuje družicu a odrazu viete, kde máte búrku a kde to nebude termicky aktívne. A niektoré decká sú zas aj neskoro večer v reštaurácií poriadne aktívne. V tej našej si samé vaľkali cesto na tvar, aký chceli a pizza majster im ho upiekol. Parádny nápad, dávam mu za to všetky Michelinove hviezdy rovno na pec.

Zvyšok bride teamu je zjednodušene šesť ženských, vrátane mňa, všetky s menom Claire. Objednávame si jedlo a vtedy zisťujem, že som si zabudla okuliare. Nevidím na drobné písmo na jedálnom lístku a tak mi jedna Claire robí predčítača. Zvyšné si zo mňa uťahujú, že som to urobila naschvál, aby som sa mohla vyhovoriť na chýbajúce okuliare pri ohmatávaní striptéra. Ohradzujem sa, že ak by som sa ho dotkla, dezinfikovala by som si kvôli zachovaniu slušného imidžu ruku. Neskôr sa práve toto obrátilo proti mne.

Po večeri má prísť pre nás limuzína, máme ju objednanú na hodinu jazdy po meste. Rýchle odbiehame vo dvojiciach na toaletu. Ale čo keď sa nám bude chcieť ísť na toaletu aj počas jazdy limuzínou? Nina to ľahko vyrieši. Dáme predsa šoférovi príkaz ísť na Železnú studničku a na Partizánskej lúke vyjdeme pekne z luxusnej limuzíny na malú potrebu. Len to nie, partizáni sa z toho budú v hrobe obracať! Nápad zamietnutý.

Celý večer plní budúca nevesta rôzne úlohy, ktoré jej len tak z roztopaše dávame. Pýta si telefónne čísla od okoloidúcich chlapov cestou na parkovisko k limuzíne a v nej sa musí vystrčiť cez strešné okienko, zdraviť a mávať na okoloidúcich. Apropó, jazda limuzínou. Možno si poviete, že omg, nie je to hlúposť taký zbytočný luxus? Veď áno, dá sa aj bez tohto zážitku chodiť ďalej MHD do práce, cvikať si poslušne dochádzku a zbierať pri nákupoch tesco body. Predsudky sú ako stoh slamy, ktorý raz dostanete chuť zapáliť. Potom si s chuťou sadnete do kožených kresiel usporiadaných do U, pustite si hudbu, farebné LEDky nad hlavou navodzujú hviezdnu oblohu sveta bohatých, o ktorom si myslíte svoje a na chvíľu jazdíte mestom v iluzórnej bubline luxusu s bublinkami z baru, dámska jazda v štýle Sex v meste, mávate okoloidúcim. Niektorí si vás nadšene fotia, niektorí sa zatvária pohoršene, iní veselo mávajú, mestskí policajti gratulujú budúcej neveste… Vystupujeme z auta, okoloidúci si nás checkujú pohľadmi a sú sklamaní, že nevidia žiadnu známu celebritu, tak sorry...

Vchádzame do klubu, kde to žije až po polnoci a s pobavením zisťujem, že čo očkom dovidím, sme tu tri skupinky babskej rozlúčkovej party so slobodou. Začína to byť národný folklór alebo čo? S jedným bride teamom susedíme, odhadujem ich na dvacinky. Našťastie, rýchle sa opijú a už po polnoci vlečú tackajúcu sa nevestičku k východu. Na nás čaká vopred objednaný a zaplatený striptér. Dal nám na výber, či príde ako policajt alebo James Bond. Myslím, že ženské vzrušujú šesťlitrové mechanické hračky, ktoré muž vlastní, viac ako jeho oblečenie, ale keď už vyberať, tak druhá možnosť nám lepšie pasovala k elegantnej Alice.

James Bond vzal svoje vystúpenie s humorom, ktorý mu pomohol držať sa nad vecou v situácií, keď sa má chlap vyzliecť pred bandou rozjarených platiacich diváčok. Fajné tanečné číslo, do ktorého šikovne zapojil Alice, scénka so zaviazanými očami, kedy jej vrazil do úst olúpaný banán a nakoniec výzva, ktorá si ho chce vyplieskať rukou po holom zadku. Samozrejme, že všetky Claire aj s Ninou ma doporučili ako najvhodnejšiu adeptku a tak plieskam a chlap sa na tom zabáva.

A potom tancujeme až do tretej, kedy to na parkete tak hustne, že sa horko-ťažko predierame pomedzi ľudí na toalety, kde je papier už len na zemi. Postupne prestávame chodiť na toalety vo dvojiciach, lebo sú aj tak preplnené a to je pre nás jasný signál pre ukončenie zábavy. Tá ma však čaká ešte vonku s odchytom taxíka. Snažím sa privolať si telefonicky taxík, ale v tú noc je moja obľúbená taxi služba vyťažená, nemôžu mi nikoho poslať a tak oslovujem jeden stojaci popri ceste.

„Chcete ísť na túto ulicu? Ale to nepôjde. Odtiaľ by som šiel späť naprázdno,“ odmieta ma taxikár a ja na neho pozerám hodnú chvíľu v nemom úžase. To, aby sa mu vyplatilo, mám sa dať doviezť na požadovanú adresu a potom zas späť do nočáku? Našťastie, objavuje sa ďalší taxík a ten ma je ochotný bez problémov dopraviť aj na Mesiac. Mne stačí sweet home. Svet zábavy zaviera oči, ja tiež. V polospánku si od neho vypýtam telefónne číslo pre prípad, že zas budem potrebovať taxi a keď mi ho diktuje, uvedomím si, že nemám tie prekliate okuliare a popamäti napíšem nejaké číslo do mobilu.

Na noci, ktorú pretancujete a prehýrite, je najkrajšie to, že aj keď počas nej nič zmysluplné nezažijete a ráno vás bolí hlava a nohy, zdalo sa vám aspoň na chvíľu, že svet je hravejší, veselší a vtipnejší než inokedy. Ráno sa vám to už zas nezdá, ale nedá sa proti tomu nič robiť.