Spozoroval si po vianočných sviatkoch na sebe zmeny? Tuková vrstva, ktorá zakrývala tvoj six-pack pred nežiadúcimi pohľadmi okolia sa sama obalila ďalšou tukovou vrstvou? Tvoja dvojitá brada zmizla, ale len preto, že sa z tvojho krku stala rovnomerná vrstva tuku, ktorá ide kolmo dole od brady až po prsia? Tvoja frajerka chce byť odrazu pri súloži vždy hore? Mám zlé správy, si tlsté prasa!

 

Nie som síce nutričný poradca (áno, také povolanie existuje), ale myslím, že to, že si posledné dni papkal údené mäso so šalátom a zajedal to koláčmi s kapustnicou, ti asi moc nepomohlo. A papkal je len eufemizmus pre žral ako prasa, ktoré práve ukončilo protestnú hladovku proti kaprom na Vianoce.

 

Ani táto doba ti nepraje, pred takými päťsto rokmi bol výzor vyžratého prasaťa výsadou šľachty alebo aspoň miestneho richtára. Dnes tým ukážeš ľudom akurát to, že máš zvýšenú pravdepodobnosť srdcovo-cievnych problémov. Ak chceš byť taký báči, čo sa všetkým ženám páči, je lepšie mať telo Ryana Goslinga. Ryan Gosling má síce okrem tela Ryana Goslinga aj hlavu Ryana Goslinga, takže bude na tom stále lepšie ako ty, ale to nevadí. Mimochodom, v posledných dvoch vetách bolo najviac Ryanov Goslingov na slovo v celej histórii DM, za čo si udeľujem pochvalu.

 

Povianočnou povinnosťou internetových periodík je napísať článok o chudnutí. Ozaj, počuli ste o paleo diéte? Tá spočíva v tom, že zabijete mamuta, ogrilujete na ohni a prežeriete sa a z toho schudnete a je to zdravé. Prípadne moja obľúbená džúsová diéta – mesiac pijete len šťavy. Prečo sa to nevolá hladovka, keď vlastne nič nejete, vie iba marketingový guru, ktorý tento názov vymyslel. Zatiaľ čo ženské žurnály zaplavujú internet recyklovanými článkami o nových diétnych trendoch, my muži sa nebojíme fyzickej námahy. A keďže z divej.sk sa mi stále neozvali a o diétach aj tak nič neviem, idem písať práve o cvičení. A nie tak celkom o cvičení, ale o tom ako byť in tým, že cvičíme. Nejde o to schudnúť, ale dať okoliu vedieť, že na sebe makáte. Nielen cieľ je cieľ, aj cesta je cieľ.

 

 

Behanie

 

Čo je jednoduchšie ako prepletať nohami trochu rýchlejšie ako obyčajne, viac ich ohnúť v kolenách a do toho mávať rukami? Keď už sa tak hlúpo pýtam, tak napríklad ležať je jednoduchšie, len z toho sa nechudne. Behanie je najjednoduchší šport, lebo jediné, čo potrebujete, sú dve nohy. Sám sa nehanbím priznať, že chodím behať. Začal som predtým, než to bolo cool, čo zo mňa robí behacieho hipstera. Ak by ste chceli vedieť, tu sú tri znaky, že z vášho okrajového športu sa stáva mainstream – článok o tom, ako sa pekne obliecť na behanie v žena.sme, firemný mail vyzývajúci k účasti na bratislavskom maratóne a behacia kolekcia oblečenia v Lidli (vedeli ste, že na behanie potrebujete špeciálne behacie rukavice?).

 

Pri behaní nejde o samotný športový výkon, ale o zdieľanie. A v tomto nám vychádza technológia v ústrety – jedným kliknutím môžem svoj športový výkon hodiť na Facebook, Google+ a chladničku svojich rodičov, aby svet videl, že športujem, vy lemry lenivé. A čo viac, po dobehaní chce moja aplikácia, aby som napísal status, ako mi to išlo, napr.: „Pri siedmom kilometri som myslel, že sa poseriem, ale nakoniec sa mi to podarilo vyprdieť.“ Takže myslite na to – ak idete behať zapnite svoje runkeepry, sprotstrackery a endomondá, aby svet videl, že na sebe pracujete.

Protip: Ak sa necháte odradiť hlúposťami ako vietor, sneh, dážď a tornádo, tak sharujte svoje výkony z behacieho pásu v miestnom fitku.


Čím sa behanie odlišuje od ostatných športov, je nutkavá potreba bežcov zúčastniť sa súťaže. Keď poviem, že bicyklujem, nikto sa nepýta, či som bol na súťaži Okolo Slovenska. Keď poviem, že plávam, nikoho nezaujíma, či idem na 400m polohovku. Ale keď spomeniem, že behám, hneď dostanem otázku, či idem na Night run cez štyri mosty do Devína. Z neznámeho dôvodu majú zrazu ľudia potrebu tlačiť sa medzi stovkami podobných, spravidla v mizernom počasí, aby odbehli trasu, ktorú môžu odbehnúť hocikedy a ešte za túto možnosť aj zaplatia registračný poplatok. Ku potrebe zúčastňovania sa na bežeckých súťažiach mám viac otázok ako dokáže dať Igor Timko do jednej pesničky, tak to nechám pri tom, že tomu skrátka nerozumiem. Ale podľa mňa tento jav nedokáže rozumne vysvetliť ani profesor Járay.

 

 

Cross fit

 

Posledný človek, čo si myslí, že chodiť do posilňovne je in, je Ďurovčík. A ten si myslí, že svojím účesom zakryje tú plešinu čo má. Mimochodom, práve som sa stal prvým autorom, ktorý úmyselne použil slovo posilňovňa, za čo si udeľujem druhú pochvalu. Vidíte, aký dobrý článok čítate? Crossfit je šport s dlhou tradíciou, ktorá začala už za Rímskej ríše. Praktizanti tohto športu niesli na ramenách niekoľko stoviek metrov drevené závažie v tvare kríža. Tým posilovali chrbát, ramená, stehná, bicepsy a tricepsy súčasne. Veľkú popularitu crossfitu dokazuje aj to, že zmienka o tomto športe sa dostala do druhej časti najpopulárenejšej fantasy literatúry tej doby. Bohužiaľ, na to, aby sa akýkoľvek šport masovo rozšíril, je potrebné, aby jeho účastníci svoj športový výkon prežili, čo sa nestalo. Preto pojem crossfit zapadol prachom a objavil sa znova až v 80tych rokoch minulého storočia (na Slovensku asi o 30 rokov neskôr).

 

Základný rozdiel crossfitu oproti obyčajnému fitu je, že cvičíte s vlastnou váhou a nie s činkami. Čo sa vlastne dá aj v normálnom fitku, plus crossfit sa cvičí aj s činkami. Takže ešte raz. Základný rozdiel crossfitu oproti obyčajnému fitu je ten, že crossfit je crossfit a crossfit je teraz in. Samozrejme platí to isté čo u behania – ak nezdieľate svoje výkony, ako keby ste nič nerobili. Status „Idem do fitka“ je tak trápny, že vám na facebooku zmizne tlačítko Post, ak ho napíšete. Na druhej strane „Idem na crossfit“ je minimálne na jedenásť páčikov. Čo je stále málo, takže je dobre stimulovať vizuálnu predstavivosť vašich priateľov. Deväť zo štyroch crossfit expertov odporúča fotku spotenej tváre zadrbanej od blata. Pot plus blato znamená, že niekto sa namakal ako slonica pri pôrode štvoričiek a to je určite dosť veľa.

 

Protip: Neobmedzujte sa iba na sociálne siete, zapojte crossfit aj do bežnej konverzácie. Napríklad cestou po schodoch do motrokárne môžete povedať: „Makačka, ale nie až také ťažké ako crossfit“.

 

 

Niečo pre ženy

 

Dopočul som sa, že túto stránku čítajú aj ženy a aby sme neboli genderovo jednostranní, treba niečo aj pre ženy. Aj keď môžu behať aj crossfitovať. Milé dámy, o športoch pre ženy viem ešte menej ako o športoch pre mužov a už o tých viem mizerne málo, ako ste sa mohli dovtípiť z predchádzajúcich riadkov. Každopádne preč je doba, keď sa cvičili iba tri športy – pilates, aerobik a aerobik s vyhrnutou teplákou – zumba. Dnes musíte cvičiť hybrid viacerých športov, napríklad taký piloxing – kombinácia pilatesu, boxu a dancingu, to je in.

 

 

Soul cycling

 

Som ochotný staviť sa o svoje slepé črevo, že o Soul Cyclingu nepočulo 97% čitateľov DM. A na to sme tu, aby sme vám rozšírili vaše obzory. Čo sa stane, keď zoberiete z bicykolvania všetky veci, čo ho robia zábavným – čerstvý vzduch, les, pivo a guláš, baby v bikinách na hrádzi? Áno, vznikne rotoped, jediná nudnejšia vec ako počasie moderované Dr. Iľkom. Mne neznámym marketingovým ťahom sa podarilo vytvoriť názor, že toto je tá správna vec na chudnutie. Aj ja som bol súčasťou domácnosti, kde sa z rotopedu v priebehu mesiaca stal lapač prachu. Priemerný človek nie je schopný sadnúť si na túto somarinu a šliapať (môj rekord – 14 minút). Priemerný hipster, na správnej hipsterskej akcii si na rotoped sadne a svojím šliapaním vyrobí dosť energie na tri minúty svietenia dvadsaťwattovej žiarovky a tým zachráni planétu.


A tak vznikol múdry nápad, čo takto zavolať veľa ľudí naraz na rotopedy a dokonca aj inštruktora, veď spoločne robená nudná aktivita sa stáva zábavnou. Takto vznikol spinning, pre mňa donedávna najnepochopiteľnejšie hlúpe cvičenie aké existuje. Nechcem vedieť načo potrebuje niekto na šliapanie na rotopede spoločnosť a už vôbec nerozumiem, na čo tam musí byť tréner. Keď som si už myslel, že väčšia blbosť sa vymyslieť nedá, tak mi znova život ukázal, ako veľmi sa mýlim v tom, za aké hlúposti sú ľudia schopní platiť.

 

Dámy a páni, Soul Cycling je najnovší newyorský trend, ktorý k nám príde pravdepodobne okolo roku 2030. Od spinningu sa zásadne odlišuje – miestnosť je osvetlená iba sviečkami a pozor, musíte mať vypnutý mobil. To je ta Soul časť. Ináč je to klasický skupinový rotoped spolu s trénovaním s činkami. Ale znovu pozor, toto skvelé cvičenie robí aj taký Tom Cruise a ten to má v hlave v poriadku. Čo robí tento „šport“ výnimočným je jeho cena – je to kurva drahé.


A práve postoj „Ľudom jebe, že platia za takéto blbosti“ namiesto postoja „Ako ja zarobím na ľudskej blbosti“ je to, čo spôsobuje, že každý deň makám v motrokárni, namiesto toho, aby som s Tomom Cruisom chodil na špiritistické seansy.

 

Lúčim sa s vami heslom „Nie je hanba, keď ste škaredý a chudobný, je to len nepríjemné“.