Na jar 1941 bola situácia v Európe neutešená. No dobre. Neklamme si. Stálo to za hovno. Francúzi sa zachovali v zmysle svojich tradícií a vzdali sa.[1] Briti sa rok predtým len tesne evakuovali od Dunkirqu a s vypätím všetkých síl ustáli leteckú bitku o britské ostrovy. Nacistické Nemecko ovládlo takmer celú Európu. Napriek tomu Briti nechceli vysedávať za kanálom a čakať, či náhodou nedá Hitler dokopy inváznu flotilu a neprepláva LaManche. Uvažovali, ako mu čo najviac znepríjemniť život aj niečím iným ako oplzlými pesničkami[2]. Samozrejme, frontálny útok neprichádzal do úvahy. Vylodenie v Normandii prišlo až o 3 roky neskôr, s Američanmi za chrbtom a hlavne po tom, ako Nemecko takmer vykrvácalo v Sovietskom zväze. Briti sa rozhodli aspoň pichnúť obra špendlíkom do srdca či skôr len do zadku. Špendlík niesol meno Commandos.

 

Jednotky Commandos podstúpili mimoriadny výcvik, podobný ako nemeckí výsadkári. Streľba, plávanie, výbušniny, riadenie všetkých možných vozidiel a plavidiel. Neškolili ich na štandardný boj, ale na záškodnícku činnosť. Operovali v malých tímoch a okrem dopravy tam a späť dosiahli úplnú sebestačnosť. Stačilo sa nenápadne vylodiť, prekvapivo zaútočiť, nakopať Nemcov do zadku, niečo vyhodiť do vzduchu a urýchlene zdrhnúť. Jednoduché, nie?

Prvé väčšie bojové nasadenie Commandos bola operácia Claymore.[3] Cieľom akcie sa stali Lofoty. V obrovských továrňach tu spracúvali rybí olej, z ktorého získavali Nemci glycerín na výrobu výbušnín. Ak ste dosť starí na to, aby ste hrali Commandos: Behind the enemy Lines, tak gratulujem, operáciu Claymore ste zažili na vlastnej koži. Je to druhá misia, začínate na spodku mapy, krížom preteká riečka so strážnym člnom a na druhom brehu je obrovská nádrž. Samozrejme, v skutočnosti to neprebiehalo ako v hre.

Zdroj obrázka

Štvrtého marca okolo 04:00 dorazila k ostrovom britská výsadková flotila. Transportné plavidlá viezli päťsto commandosov, päťdesiat ženistov s výbušninami a pár nórskych dobrovoľníkov. Chránilo ich päť torpédoborcov. Už z diaľky videli, že ich Nemci neočakávajú, prístavy sa totiž trblietali svetielkami ako vianočný stromček.

Na Lofotoch sa vylodili bez komplikácií. Keď začali commandosovia behať po prístavoch, miestni obyvatelia ich spočiatku ignorovali. Považovali to za nemecké vojenské cvičenie.

“Hajhitla, vojačik. Nezavadzajte. Tu sme pri ceste do práce.”

“Sorry, ma'am, my sme Commandos, prišli sme pichnúť Nemcov do srdca, či vlastne zadku špendlíkom.”

“Čo, aký špendlík? Chlapci blúznite?”

“To je jedno. Proste ideme vyhodiť do vzduchu továrne na rybí olej.”

“Výborne, to si dneska zoberiem home office. Dáte si kávu, chlapci?”

“Ma'am, sme v strede bojovej operácie.”

“Jáj, vy ste predsa Briti. Zovriem vodu na čaj. Tørrfisk?[4]

Na odpor sa postavila iba nemecká ozbrojená rybárska loď Krebs.[5] Stihla však vypáliť len zopár rán, kým ju zasypalo krupobitie granátov z britských torpédoborcov a pomaly klesla ku dnu. Kapitán Krebsa vyhodil z okna do mora šifrovací stroj Enigma, nestihol však vyhodiť aj sadu náhradných valcov a kódovaciu príručku, ktoré Briti našli, keď potápajúcu sa loď prehľadávali.

Zdroj obrázka

Premotivovaných Commandos absencia vzdoru sklamala. Nemuseli využiť prakticky nič zo svojho výcviku. Frustráciu si ventilovali zosmiešňovaním Nemcov. Napríklad poručík R. L. Wills prišiel počas nájazdu na miestnu poštu a dal poslať telegram na adresu: Hitler, Berlín. Telegram znel: “Počas svojho posledného prejavu ste hovorili, že nemeckí vojaci budú čakať na každého Brita, kdekoľvek sa vylodí. Kde sú?”

Podobne Simon Fraser, pätnásty Lord Lovat, ktorému dali za cieľ obsadiť neďaleké letisko hydroplánov, sa sem nechal priviezť autobusom miestnej MHD. Nemecký veliteľ letiska následne podal oficiálnu sťažnosť, že takéto správanie od Britov bolo vrcholne nevojnové.

Kučeravý fešák s fúzikmi je dotyčný lord Zdroj obrázka

 

Približne o 13:00 sa Briti zbalili a odplávali. Predtým zničili viaceré továrne na glycerín, zapálili tisícky ton rybieho oleja, potopili ďalšie lode a zajali kopec Nemcov. To, že polovica z nich neboli vojaci, ale námorníci obchodného loďstva, nikoho nezaujímalo. Vždy treba myslieť hlavne na KPIs! Jediné zranenie na strane Britov utrpel dôstojník, ktorý sa postrelil do nohy vlastným revolverom. Nepodpisoval žiadne zmenky, takže mu to samopostrelenie všetci verili.

Zdroj obrázka

Okrem materiálnych škôd zapôsobila Claymore aj ako obrovská morálna podpora pre britskú armádu a nórskych odbojárov. Navyše Nemci museli vyčleniť dodatočné jednotky na stráženie oblastí, ktoré považovali dovtedy za bezpečné.

 


[1] Predám francúzsku pušku. Zn: nestrieľaná, iba raz zahodená.

[2]Hitler má len jedno vajce” bola veľmi obľúbená pesnička medzi vojakmi britského Commonwealthu, refrén určite uhádnete. Ak je Vám melódia známa, tak sa nemýlite. Je to britský vojenský pochod, okrem iného slúžil aj ako zvučka Armádneho magazínu vysielaného Slovenským rozhlasom. A šerif melódiu určite pozná aj z tejto scény.

[3] Druh škótskeho obojručného meča

[4]Sušená ryba, mňamka!

[5] Trawler alebo ozbrojená rybárska loď bola bojová loď určená na boj proti slabým protivníkom. Rybárske lode bývali spoľahlivé a uviezli veľký náklad, preto rýchlo prišiel nápad naložiť im pár diel, podmorských mín a využívať ich na vedľajšie úlohy. Napríklad hliadkovanie alebo boj proti ponorkám. Väčšinou však nemali pancierovanie, takže v boji so skutočnou vojnovou loďou išli okamžite ku dnu.