Som tvoj sused, kamarát, bývalý spolužiak, rodič a každé ráno ma vidíš cestou do práce. Určite si ma už stretol a ešte ma aj stretneš. Nechápem, že Čaputovú zvolili. Ako to mohli urobiť? Zveriť reprezentovanie štátu žene o ktorej nikto nič nevedel. Do mojej schránky síce nejaký dobrovoľník letáčik doniesol, mňa ale viac zaujíma, či bude v Kauflande zlacnená saláma, lebo z jej pekného ksichtu sa nenajem. Celé dni som na Facebooku, kde sa pod stránkami spravodajských portálov sťažujem ako slúžia Sorosovi, pozerám videá a životy druhých ľudí. Takže cielenú online reklamu som síce videl, ale vy by ste reklame na internete verili?

Do kina nechodím vôbec, ak o tom filme predtým nikto nepočul, tak to bude nanič. Kolegovia ma volali do pivárne na IPU, ale ja som o tom nepočul a tak som ostal radšej doma. Nové recepty neskúšam, nebudem riskovať otravu. Išiel som na dovolenku do Chorvátska, ale celé dni som preležal na pláži. Z cestovky ma síce poslali k nejakému zátišiu s vodopádom a bujnou vegetáciou, ale keďže som o tom predtým nepočul, pravdepodobne by ma tam uniesli a zabili. Verný som len pomarančom a banánom, liči znie ako jed pre potkany. Samozrejme nečítam už ani nové knihy. Vy by ste si kúpili knihu od autobusára o ktorom nikto nepočul a ešte sa rozhodol stať aj spisovateľom? To musí byť strašná nuda.  

A podobne je to aj so Zuzanou. Čo o nej vlastne viem? Ako jediná odpovedala na otázky áno, nie, ale ak chcem človeka naozaj poznať, musím sa o neho hlbšie zaujímať. Teda ako pán Šefčovič, keď som chcel vedieť na čo naozaj myslí, hľadal som, čo povedal pred 7 rokmi v Bruseli. Kamarát mi síce tvrdil, že jediné čo o budúcom prezidentovi potrebujem vedieť je, či nás dokáže reprezentovať a teda nevyzerá, že sa baví s kamarátmi v krčme, aké je jeho hodnotové nastavenie a aký má vzťah k súčasnej vláde. Tak síce budem vedieť čo podpíše a nepodpíše, aj keď to nakoniec aj tak podpíše. Niekto by namietal, že na to stačí vidieť diskusie, a stráviť dve tri hodiny na internete.

Viete ale, či má rada vašich psov ako vaši susedia? Či ju v posteli môžete silnejšie plesnúť po zadku ako vašu frajerku? Či ju môžete zobrať do reštaurácie na obed, kde jedlo podávajú s chilli ako vašich rodičov? Vedeli by ste na aký film ju zobrať do kina? A kde si odkladá zubnú kefku? No neviete. Takže neznáma, vyrobená, dosadená, amen. Staré veci sú totiž najlepšie. Tie sú schválené, ustálené a nemenia sa a poznáme ich.

Preto bude pre dieťa najlepší iba otec a mama. Ak aj opitá hlava rodiny sem tam dá nejakú tú facku, je to vždy lepšie ako tieto nové džendžery. Preto nalejem svojmu dieťaťu ako 12 ročnému trochu pálenky po zabíjačke, ako to robili moji rodičia a keď mu v 19 nájdem trávu, tak ho zderiem z kože. Preto nikdy neuverím, že by kňaz posielal malé deti na smrť. Pretože kňaz mal vždy pravdu a on sa nikdy nemohol mýliť. Preto sa aj ďalší týždeň vrátim do kostola, aj keď viac ako o láske sa bude na mňa pľuť nenávisť proti tým najslabším. Preto budem zatvárať oči nad obťažovaním a nerovnosťou. To tu už totiž bolo. A prežili sme s tým a fungujeme ďalej. Čo s nami ale spravia neznáme a nové veci? Ja to nechcem vedieť, som totiž taký obyčajný Slovák. A čo ty?