Bohatstvo fascinuje každého. Ako chlapa nádherná ženská. Však si len predstavte, že stretnete taký výstavný kus. Kozy ako zo slávnych plagátov na podprsenku Wonderbra a zadoček taký, že pri pohľade naň vyzeráte ako trojročné decko, ktorému musí mama uviazať podbradník, aby nezaslintalo všetko okolo. Keď ju dostanete na chrbát, zažmúri oči, v tejto fáze sa ešte trasiete očakávaním a fixujete očami majstrovsky dokonalé kozy. Tie jediné sú však schopné pohybu, keď do nej búšite vyše hodiny. Slečinka pod vami sa hrá na múzeum Madam Tussauds. Len občas zafuní, aby uistila vás a seba, že nie je mŕtvola, aj keď tak vyzerá. Máte sa chuť na to vysrať, ale kurva dobre sa na ňu pozerá, na bohovskú tváričku a telo, ktoré pôsobí ako naprogramovaná súhra kriviek schopná zbaviť zdravého heterosexuála zvyškov rozumu a preto dokážete oprcať neschopnú krásavicu. Škaredú erotomanku len vtedy, ak si zakryje ksicht vrecúškom od zemiakových lupienkov so slaninkovou príchuťou.

O bohatstve si môžete myslieť čokoľvek, ale fascinovane lížete Smotánku z obrazovky a rajcuje vás predstava, že by ste sa mohli v bohatstve bahniť aj vy. Utešujete sa, že však sú to v podstate chudáci, pretože vo vás drieme závistlivý hejter. Máte strach, aby smrad závisti, hnusný ako údená makrela na slnku, neovládol vaše zmysly. Máte strach, aby ste netresli dvermi, keď vás boháči serú, čo bude dosť debilný nápad. Nie preto, že dvere máte na fotobunku, ale preto, že vás zamestnávajú.

V prvom rade si však treba uvedomiť – bohatstvo izoluje pracháčov od väčšiny ostatných. Vždy to tak bolo. Už keď poddaní makali na políčku, zhrbený chrbát jeden vedľa druhého, také Karpatské chrbáty, držal ich pocit spolupatričnosti. Začlenení v stáde. A nad nami pánko, ktorý to všetko riadil. Všetky tie nahonobené peniaze ho však oddeľovali od ostatných a ak sa nechcel každý večer ochľastať do smrteľnej osamelosti, musel náročným spôsobom vyhľadávať a zgrupovať sa s podobne bohatými jedincami a vytvárať stádo.

A tak si nepoučený históriou postaví boháč znovu hrad, ktorý je dokonale tepelne izolovaný a keď sa pohráme so slovíčkami, tak izolovaný aj od ľudského tepla. Všetko nahromadené  bohatstvo mu zabezpečí v obrovskom dome s veľkým plotom a bezpečnostným systémom absenciu toho, že si so susedom môžu prehodiť cez plot otázku, že ako sa má. Totiž, ako si taký boháč žije, je každému aj tak ukradnuté, keď to ani bulváru nestojí za zmienku.

Kedysi som si privyrábala vo Viedni ako spoločnica bohatej paničky z horných desaťtisíc. Práca pre ňu zmenila niektoré moje názory na bohatých, aj na život, lebo diali sa čudesné veci. Domáca pani zúrila, keď som vyliala vodu, v ktorej sa varila mrkva, lebo z toho mohla pripraviť pre vnúčatá zdravú mrkvovú limonádu. „Schatzi, však tam boli všetky vitamíny z mrkvy!“ A vzápätí mykla plecom, keď som rozbila tanier z obedovej súpravy hádam ešte z čias Franz Jozefa a na môj údiv otvorila obrovskú almaru, kde tých tanierov bolo snáď pre polku Viedne.

Prevrátila môj názor na bohaté paničky, ktoré si určite doprajú vo všetkom to najlepšie. Mala svoj vlastný tenisový kurt pri vile, upratovačku a záhradníka typu Sexichlapčojebepaničky. Ale spodná bielizeň, ktorú si obliekala v bežný deň pod značkové šaty, bola tisíckrát vypraná a sivá ako upršaný londýnsky podvečer. Neinvestovala do nej, lebo však ju nebolo vidieť. Mňa mama naučila, aby som mala vždy takú spodnú bielizeň, za ktorú sa nebudem musieť hanbiť a keď náhodou odpadnem na ulici, záchranka ma dovezie do nemocnice, kde ma vyzlečú a takto, prosím pekne, ma uvidí doktor. Kvôli doktorom si potrpím na exkluzívnu čipkovú bielizeň, lebo ja si ich naozaj vážim a keďže nemajú ktovieaké platy, nech sa nemusia ešte aj pozerať na obnosenú bielizeň.

Domáca pani zmenila aj môj názor na to, že priateľom treba hovoriť za každých okolností pravdu. Keď prišla na návštevu jej skvelá, tiež bohatá priateľka s jediným synom, vychýreným právnikom, ktorého ulovila Češka, poprosila ma, aby som sa s ňou počas večere porozprávala v tom našom československom jazyku. Nevedela určiť, či mladá panička sa javí sprostá kvôli nedostatočným jazykovým znalostiam alebo je to naozaj tak a to je na pováženie, keďže v hre sú, mondieu, rodinné hovnoty!

Mladý muž skončil štúdium práva neskúsený, zrejme zabudol kombinovať štúdium so sexom ako väčšina študentov alebo pri aplikácií sexu vo svojom živote sa sústredil výhradne na honenie, čím získal okrem právnického titulu aj titul úspešného honelníka. Raz si taký ženami nedotknutý vyrazil do viedenského nočného klubu, kde stretol predavačku z Čiech. On nevedel po česky a ona po nemecky a po anglicky len mizerne, preto sa spolu z dôvodu odstránenia jazykovej bariéry opili a po krátkom, ale ohurujúcom sexuálnom zážitku čelil mladý právnik roli budúceho otecka. Bol to čestný muž, preto ponúkol Češke manželstvo. Na návštevu dorazili s mesačným synčekom.

Pred koncom večere, pri viedenskom jablkovom múčniku Fröhliche Durchfall*, som prešla plynule na slovenčinu a obrátila sa na mladú pani, aby som ju prinútila dokázať, že v jej prípade nepôjde o ukrutne limitovanú mozgovú kapacitu, ale deficit nemeckých slovíčok.

Úryvok z nášho duchaplného rozhovoru:

„Ty vole, nevěděla sem, že si naše. Si tady služebná?“

„Spoločnica.“

„Se neposer. Vdej se tak dobře jako já a nebudeš sloužit.“

„Čo si robila predtým ako si sa vydala?“

„Prodavačku v železářství. Vole, už bych se k tomu nevrátila.“

„Mala si šťastie na muža.“

„On měl štěstí. Vždyť to byl hotovej hňup.“

Bolo jasné, že mladá pani je sprostá ako vrecko cementu a kým som prežívala šok z tohto zistenia, domáca po mne hádzala pohľady, aké máva človek ráno na hajzli, keď je budúcnosť neistá.

Len čo návšteva odišla, vrhla sa na mňa ako Tarzan na Džejn a páčila zo mňa, o čo sme sa rozprávali.

Horlivo som opisovala, že ľúbi detičky, lebo tak sa dá prejaviť aj bez jazykovej znalosti. Domáca si to našťastie všimla, ako často odbiehala do hosťovskej izby k spiacemu dieťaťu skontrolovať, či kľudne spinká a tak bola spokojná.

Telefonické hlásenie podávala svojej priateľke večer z telefónu v hale, kde bola dobrá akustika. Keď som v jedálni strčila hlavu do otvoru v krbe, vypočula som si, ako ubezpečila priateľku o tom, že jej syn si lepšiu ženu ako túto mladú ženu z Čiech ani nemohol vybrať, nadšene takmer ako praotec Čech z hory Říp vykríkla: „Hle, země po naší vůli!“

Na druhý deň mi pri raňajkách strčila do rúk mimoriadne vreckové so žmurknutím, aby som viac už nad bojovou úlohou, ktorú som splnila na výbornú, neuvažovala, čo mi vnuklo do hlavy myšlienku, že domáca pani ma nakoniec prekukla a ocenila, že som jej umožnila neklamať a zároveň nepovedať priateľke úplnú pravdu.

Najzaujímavejšie však boli večery, kedy domáca pani odchádzala za priateľkami a pán domáci, podstatne starší od svojej manželky, ostal doma. Robila som mu spoločnosť pri fľaške mlieka, ktorú nám domáca pani nachystala aj s miskou zdravých koláčikov a ktorú sme s buchnutím dverí zamenili za fľašu vína. Keď sa neskoro večer vrátila, našla nás nič netušiac oboch diskutovať šťastných, so zdravou farbou v lícach, pokývala spokojne hlavou. Na konci mesiaca ma však poprosila, aby som tie poschovávané prázdne fľaše od vína zaniesla do kontajnera so sklom.

Po mojom pracovnom pobyte u nej som mohla robiť rovno atestáciu z psychológie. Keď už sme pri tom, psychológovia zhodne tvrdia, že najväčší predpoklad dlhovekosti a zdravia je, keď sa cítite začlenení medzi ľuďmi, ktorí vás majú radi a na ktorých sa môžete spoľahnúť. Je to dôležitejší faktor ako to, či fajčíte alebo máte nadváhu, či cvičíte alebo sa zdravo stravujete.

Po skončení môjho pracovného pobytu som ešte niekoľko rokov bola v spojení s mojou bývalou pani domácou. Raz ma dokonca prišla navštíviť v našom vtedy ešte jednoizbovom byte, do ktorého sa s nadšením rozbehla a keďže už jeho rozloha bola menšia ako vstupná hala ich vily, po pár krokoch ju šokovanú zastavilo okno s výhľadom na okolité paneláky. Na dosiahnutie svojej duševnej harmónie mi neustále opakovala, ako ju fascinuje účelne zariaďovanie malých bytových priestorov. Smiala som sa, lebo som bola rada, že prišla za mnou ako za svojou priateľkou, aj keď mi bolo jasné, že nie sme priateľky. Ilúzia, ktorú vytvorila, bola však príjemné spestrenie mojich panelákových dní. O pár rokov domáci pán zomrel a domáca pani sa dala na cestovanie po svete, čo možno robí dodnes.

Bohatstvo mi pripadá ako víno. Keď si dáte po večeri pohárik, urobí vás to šťastným. Väčšie množstvo spôsobí, že vám môže začať drbať. Takto sa niekedy zvyknem utešovať, keď mám do výplaty ešte ďaleko.

 

*voľný preklad: veselá hnačka