Mohol by som napísať, ako som sa rozhodol ťahať sériu napriek všeobecnému odsúdeniu, ale vôbec to nie je pravda, pretože sa snažím si napísať pár dielov do foroty, teraz, keď som po Vianociach zasa sám doma, a preto mieru znechutenia z mojich výplodov viem zatiaľ iba odhadovať. Robotu mám už odovzdanú, pripomienky ešte neprišli, televízor nemám, crossfit nerobím, koncert dobrý pred silvestrom nebude, tak snáď aspoň s týmto pohnem.

Začneme tradične, Vianocami. Západný svet oslavuje Vianoce 25. decembra, naše veľké vzory z východu sú oproti nám tak popredu, že oslavujú 6. januára, ale 8. januára sú rock´n´rollové Vianoce, narodil sa King. V roku 1935 v meste Tupelo, čo snáď nie je meno prebraté zo slovenčiny, v štáte Mississippi sa narodil Elvis Aaron Presley. A na svoje 19. narodeniny, 8. januára 1954, napochodoval s gitarou do malého verejného štúdia v meste Memphis a zaplatil 4 doláre, aby mohol nahrať svoje prvé dve piesne. V tej dobe sa demo nenahrávalo na pásky, ale v štúdiu človeku vyrezali priamo platňu. Mimochodom, 10. januára 2006 sa začal súd s nemenovanou ženou v Austrálii, ktorá opakovane pobodala svojho partnera nožnicami kvôli tomu, že ten si stále a stále dokola púšťal Presleyho pieseň Burning Love. Že to nepochopil na prvýkrát.

9. januára 2001 spoločnosť Apple predstavila iTunes. A zrejme týmto počinom zachránila celý hudobný priemysel, keďže napriek všeobecne panujúcej skepse odborníkov sa ukázalo, že ľudia sú ochotní za hudbu z internetu platiť. Najma keď v tej dobe ešte veselo fungoval Napster. Ale zázrak sa stal. Napriek tomu som presvedčený, že iTunes je zlo.

12. januára 1969 vychádza prvý album kapely Led Zeppelin nazvaný prekvapivo Led Zeppelin. Kritika ho strhala, ľudia ho kupovali odušu. Dnes sa považuje za jednu z definícií hardrocku. Dávno pred rivalitou depešákov a metalistov u nás bola k častému videniu iná veľká nevraživosť, polka rockerov vzývala cepelínov, druhá párplov. Nakoniec sa aj tak všetci spoločne ožrali jak prasce a zhodli sa, že všetci majú radi sabatov. Pekné časy.

13. januára uverejnil Dr. K.C. Pollack z University of Florida výsledky štúdie dokazujúce, že rock´n´rollové koncerty poškodzujú sluch u teenagerov. Niečo mi hovorí, že britskí vedci by došli ku opačnému výsledku. K.C. Pollack aj s celým svojim výskumným tímom boli určite banda jazzofilov.

14. januára 1966 vydal svoj prvý singel istý David Jones, ktorý si ale práve vtedy zvolil prezývku podľa veľkého amerického loveckého noža na pitvanie medveďov grizzly zaživa. Nechcel, aby si ho ľudia mýlili s gitaristom od Monkeys. Dnes by bol možno gitarista od Monkeys Dave Jones celkom rád, keby si ho ľudia mýlili s Davidom Bowiem, ale v tej dobe to na podobný koniec rozhodne nevyzeralo. David Bowie zaznamenal so svojou ranou tvorbou priam kolosálny neúspech, jeho prvé albumy si nekúpila ani jeho babka a dnes je táto jeho tvorba ku všeobecnej spokojnosti dokonale zabudnutá. Bohužiaľ, Davida Bowieho budem dnes ešte spomínať.

O rok neskôr, 14. Januára 1967, sa v mestskom parku Golden Gate Park v San Franciscu zišlo cca 30.000 ľudí na akcii pomenovanej Human Be-in. Mimochodom, prvotným impulzom pre zorganizovanie tejto akcie bolo, že štát Kalifornia zákonom zakázal užívanie LSD. Rečnil Timothy Leary, recitoval Allen Ginsberg, undergroundový chemik Owsley Stanley rozdával obrovské kvantá LSD špeciálne pripraveného pre túto akciu. Zahrali Jefferson Airplane a Gratefull Dead. Táto akcia sa označuje ako začiatok leta lásky 1967. Hippies sa narodili a Eric Cartman našiel nepriateľa.

14. januára 1978 odohrala kapela Sex Pistols svoj posledný koncert. Bolo to v San Franciscu, záver ich prvého a súčasne posledného amerického turné. Počas turné sa na pár koncertoch Johny Rotten pobil s fanúšikmi, Sid Vicious bol permanentne sfetovaný pod obraz boží, v tej dobe už bežal proti nemu súdny proces kvôli vražde jeho milenky Nancy. Koncert bol nahrávaný i kamerami, nahrávku neskôr v štátoch nejaká firma vydala ako album a video je aj k nájdeniu na trubke. Pár dní po tomto koncerte sa kapela rozpadla, Sid bol neskôr vzatý do väzby, prepustený na kauciu a do 24 hodín po prepustení si odpálil zlatú dávku. Tak bolo po pistolách a Joe Strummer čoraz viac do tej pankovej muziky pchal politiku. Tiež pekné časy.

Hitparády... Moc dobrého sa toho druhý januárový týždeň hore nevyškriabalo. V roku 1979 sa na vrchol US Chart dostali austrálski Men At Work so skladbou Down Under, skoro presne rok po tom, ako boli číslom jeden doma v Austrálii. Zrejme rýchlosti sťahovania v tej dobe boli o niečo nižšie než dnes. V roku 1981 sa na vrchol UK Chart dostal John Lennon a  Imagine. Desať rokov po tom, ako bola tá pieseň vydaná. V roku 1999 sa dostal hore v UK Fatboy Slim s Praise You. Fíni zvyknú zoznam zachraňovať, v roku 2007 u nich viedli Iron Maiden s piesňou Different World. Inak nič zaznamenaniahodné, jedine že by som spomenul, že v januári roku 2005 nemeckej hitparáde neohrozene kraľoval "Schnappi, das Kleine Krokodil".

A idem k výberu narodeninových oslávencov. 8. januára som už spomenul narodenie Elvisa (1935), vynálezcu ružového cadillacu. Ale v ten deň sa narodil aj Robby Krieger (1946) z kapely Doors a David Bowie (1947), ktorého som už dnes spomínal, aj som spomínal, že ho ešte budem spomínať, a bohužiaľ musím spomenúť, že ho nespomínam dnes poslednýkrát, ale ho ešte budem spomínať. 9. januára má narodeniny americká pesničkárka Joan Baez (1941), preslávená zastavením Bratislavskej Lýry, gitarista Jimmy Page (1944) od Zeppelinov, David Johansen (1950) od New York Dolls, Phil Hartnoll (1964), polovica z Orbital a Dave Matthews (1967), ktorý ma fantastický Dave Matthews Band. Ich štúdiové nahrávky sú také nijaké, ale ich koncertné záznamy sú fantastické. 10. januára sa narodil Scott McKenzie (1939), ktorý nabádal k masovému exodu utečencov na západné pobrežie Spojených štátov, a navyše spojené s pľundrovaním rozvitých kvetinových predzáhradiek vo všetkých malých mestečkách po ceste. Takisto sa narodil aj mafioso s najkrajším hlasom Frank Sinatra Jr. (1944). Neviem dosť dobre, prečo sa pri ňom pridáva to Jr., keď nijakého Franka Sinatru seniora nikto nepozná. Možno by to vedel vysvetliť Jiří Grossman. Narodil sa aj Rod Stewart (1945), kedysi, keď ešte vládal udržať moč, spieval v kapele Faces a to sa dalo počúvať. 11. januára sa narodili Tom Rowlands (1971) z Chemical Brothers a Tom Meighan (1981), spevák Kasabian. 12. januára sa narodil Blixa Bargeld (1959), blázon na pohľadanie, ktorý hrával s Nickom Caveom a je frontmanom Einstürzende Neubauten, Rob Zombie (1965) z kapely White Zombie, neskôr sa presadil aj ako filmový režisér. Takisto sa narodil Zack de la Rocha (1970) od Rage Against the Machine a rapper Raekwon (1970) od Wu-Tang Clan. 13. januára je to poslabšie, asi bol piatok, ale spomeniem aspoň Waynea Coynea (1961), speváka od Flaming Lips. 14. januára oslavuje narodeniny Zakk Wylde (1967), ktorý hráva gitaru pre Ozzyho, ale najznámejší je svojou pomaľovanou gitarou, rapper LL Cool J (1968), Dave Grohl (1969) z Foo Fighters, predtým búchal u Nirvany a držal hubu, a nakoniec Caleb Followill (1982), spevák od nashvillských Kings of Leon.

Nakoniec nejaké tie mŕtvoly. 10. januára 1976 umrel legendárny bluesman Howlin´ Wolf a 12. januára 2003 umrel Maurice Gibb, jeden z toho nateplasto ujačaného tria Austrálčanov. A už som spomínal dnes Davida Bowieho, a spomínal som aj, že ho nespomínam poslednýkrát, a potom som spomínal, že som ho už spomínal a aj som spomínal, že ho ešte budem spomínať, a tak teraz spomínam, že som ho nielen spomínal, ale aj som spomínal, že už som ho spomínal a že ho ešte budem spomínať, aj keď teraz by som ho radšej už nespomínal. Teda ako som spomínal, tento týždeň David Bowie mal najskôr narodeniny, potom som spomínal, že vydal prvé nahrávky, a teraz idem spomenúť, že na svoje 69. narodeniny vydal svoj posledný album. Nie je to samý diamant, ale zopár výborných vecí sa na ňom nájdu. A nakoniec treba spomenúť, že na Davida Bowieho už môžeme iba spomínať, lebo o dva dni neskôr, 10. januára 2016, ho tá jeho rakovina dostala.