Byť rockovou hviezdou skutočne nie je príliš bezpečná práca. Na jedinca číhajú mnohé nástrahy. Niektoré sú iba hyperbolou nebezpečenstiev, aké poznajú i bežní smrteľníci, ako sú mnohé nástrahy chemického priemyslu či šanca dostať poriadne po papuli niekde v zadnej uličke, niektoré sú o niečo špecifickejšie. Máloktorý z bežných ľudí skončí prenasledovaný neodbytnou fanúšičkou preddôchodkového veku, máloktorý dostane počas vystúpenia stoličkou do hlavy, máloktorého čaká guľka kvôli príliš radikálnemu textu. Veru, buď budeš autentický a čaká ťa pohrdnutie od snobov, alebo si vyberieš cestu perfekcionizmu a vzbudíš nenávisť u radikálov. Síce, ja by som si vybral zrejme riziko nedostania pozvánky na ples v opere pred bandou nasratých pankáčov s reťazami. Ale bez srandy, to, že byť hviezdou je riziková cesta, je vážna vec.

Dokonca sa tejto témy chytili aj britskí vedci. 7. septembra 2007 vyšla v magazíne Journal of Epidemiology & Community Health štúdia, ktorá skúmala mieru úmrtnosti amerických a európskych hudobných hviezd. Štatisticky skúmala približne tisícku interpretov úspešných v hitparádach v období od Elvisa (1956) po Eminema (1999) a výsledky boli jednoznačné. Jedinec so štatútom hudobnej hviezdy má vraj cca dvojnásobnú šancu na predčasné úmrtie ako bežný smrteľník. Veru, ja so svojimi komentármi o prirodzených rockových úmrtiach typu predávkovanie, otrava alkoholom, samovražda, vražda či nehoda vo vysokej rýchlosti nie som veľmi vedľa, mám to vedecky podložené. Podľa záverov štúdie by malo byť povolanie rocková hviezda označované ako vysoko rizikové.

Príkladov nachádzam v histórii týždeň čo týždeň neúrekom. I tento týždeň sa nájdu štandardné správy o tom, ako sa nejaký koncert skončil bitkou medzi kapelou a fanúšikmi, ako napríklad 5. septembra 1987 vo Vancouveri, kde sa s vlastným publikom pobili The Cult a Ian Astbury skončil na noc v policajnej cele. Alebo už 3. septembra 1965 dostali poriadne od fanúšikov do držky Rolling Stones v Dubline, Jagger skončil dobitý na zemi na pódiu. Niektorí ani nasraté publikum nepotrebujú. Napríklad Chris Novoselic z kapely Nirvana na záver vystúpenia na MTV Music Awards 9. septembra 1992 vyhodil svoju basgitaru vysoko do vzduchu. Lenže tá, potvora, po prekonaní kulminačného bodu sa vydala na cestu naspäť k zemi, minula jeho ruky snažiace sa ju zachytiť a pristála na jeho gebuli. Chris skončil na zemi v bezvedomí s rozbitou hlavou. Je toho veľa, bitiek, zatknutí za chlast či za drogy, občas nejaké to dlhšie väzenie. Aj tento týždeň išiel do lochu na pár mesiacov Pete Doherty z Libertines, konkrétne v roku 2003, klasicky kvôli drogám, ale našlo by sa ich viac. Nečudo, že občas niektorí chcú z tohto kolotoča vystúpiť, dajú sa na nejaké náboženstvo, či už východné alebo západné, dajú sa na lov UFO, alebo sa dajú na kariéru pretekára NASCAR. Taký Bruce Dickinson napríklad 8. septembra 1992 sa vydal na dráhu profesionálneho dopravného pilota a zamestnal sa u charterovej spoločnosti Astraeus za 35.000Ł ročne. Čo mu evidentne na údržbu jeho vlastného Boeingu nestačí, a tak vo vzácnych chvíľach odpočinku musí stále občas hrať aj tú hviezdu.

Ale britskí vedci sa vo svojej záslužnej bádateľskej činnosti našťastie nevenujú iba umelcom, ale aj ich fanúšikom. A na tomto poli takisto dosahujú hmatateľné úspechy. Môžem napríklad spomenúť ďalšiu zo štúdií, ktorú viedol profesor Adrian North z Heriot Watt University v Edinburghu a bola publikovaná 8. septembra 2008. Venovala sa súvislostiam preferovaného hudobného štýlu a osobnosti a skúmaná vzorka mala viac ako 36.000 respondentov. Výsledkom boli tieto zistenia: fanúšikovia blues majú vysoké sebavedomie, sú kreatívni, priateľskí, jemní a pohodoví. Jazzoví fanúšikovia majú vysoké sebavedomie, sú kreatívni, priateľskí a pohodoví. Fanúšikovia klasickej hudby majú vysoké sebavedomie, sú kreatívni, introvertní a pohodoví. Fanúšikovia rapu majú vysoké sebavedomie a sú priateľskí, fanúšikovia opery majú vysoké sebavedomie, sú kreatívni a jemní. Fanúšikovia country sú pracovití a priateľskí, fanúšikovia reggae majú vysoké sebavedomie, sú kreatívni, nie sú zrovna pracovití, ale sú priateľskí, jemní a v pohode. Fanúšikovia tanečnej hudby sú kreatívni a priateľskí, ale nie jemní. Indie fanúšikovia majú nízke sebavedomie, sú kreatívni, nie práve pracovití a nie jemní. Fanúšikovia Bollywoodu sú kreatívni a priateľskí, fanúšikovia rocku a metalu majú nízke sebavedomie, sú kreatívni, nie veľmi pracovití a jemní, ale sú v pohode. Fanúšikovia hitparádoviek majú vysoké sebavedomie, sú pracovití, priateľskí a jemní, ale nie sú kreatívni a nie sú pohodoví. Fanúšikovia soulu majú vysoké sebavedomie, sú kreatívni, priateľskí, jemní a pohodoví. No, človeku úplne prirodzene napadne otázka, koľko hudobných smerov je ešte potrebné vynájsť, aby sa milému profesorovi minuli všetky povahové kombinácie.

Zopár noticiek by som ešte mal dať. Tentokrát tu nemám prvé koncerty ani prvé platne, ale zato tu mám správu, že 5. septembra 1956 kúpil Elvis Presley svojej mamke prvý ružový Cadillac. A jeden posledný koncert, 6. septembra 1970 odohral Jimi Hendrix na ostrove Fehrman v Nemecku.

Skúsim pohľadať aj niečo na rebríkoch, ako sa snažím s väčším či menším úspechom každý týždeň. V roku 1980 viedli UK Chart The Jam a Start, o rok neskôr, v roku 1981 zas SoftCell a Tainted Love. V roku 1983 mali svoj prvý UK No1 hit UB40 a bolo to Red Red Wine. V roku 1985 viedli UK rebríčku David Bowie a Mick Jagger s duetom Dancing in the Street. V roku 1997, pre zmenu opäť v UK, viedli Verve a Drugs Don´t Work. Nájdem aj niečo mimo UK, v roku 2003 vo Fínsku viedli Iron Maiden a Wildest Dreams. Naspať do Británie, v tom roku 2003 viedli Gorillaz a Dare. A znovu Fínsko, v roku 2005 sú na vrchole HIM a Wing os a Butterfly, v roku 2006 vedú Lordi a Who´s Your Daddy? a v roku 2008 pre zmenu Lordi a Bite It Like a Bulldog.

Tak, a je tu čas oslávencov. 3. septembra sa narodil George Biondo (1945), ktorý býval basákom u kapely Steppenwolf, známej najmä tým, že z jednej ich pesničky pochádza slovné spojenie heavy metal, ktoré označilo celý hudobný prúd, narodil sa Eric Bell (1947), pôvodný gitarista Thin Lizzy, ktorých pomerne spektakulárne opustil v polovici silvestrovského koncertu roku 1973. Narodili sa aj ďalší gitaristi, Steve Jones (1955) zo Sex Pistols, Perry Bamonte (1960) od Cure a Tomo Milicevic (1979) od 30 Seconds to Mars a narodil sa aj basák kapely Sum 41 Jason McCaslin (1980). 4. septembra sa narodil Blackie Lawless (1956), spevák kapely W.A.S.P., nechcite milé fanynky vedieť, ako chlap dnes vypadá. Narodil sa aj Kim Thayil (1960), napriek menu je to chlap, gitarista od Soundgarden, ďalej Sami Yaffa (1963), basák od Hanoi Rock a New York Dolls, Igor Cavalera (1970), bubeník od Sepultury a Guto Pryce (1972), basák od Super Fury Animals. 5. septembra sa narodil John Cage (1912), avantgardný skladateľ, paradoxne známy najmä vďaka tomu, že zložil 4 minúty a 33 sekúnd ticha. V ďalekom Zanzibare sa narodil nejaký Farrokh Bulsara (1946), imigrant, ktorého si nezoberiem domou, ani keby si vravel Freddie Mercury, narodil sa aj Juan Alderete (1963), basák od Mars Volta a Brad Wilk (1968), bubeník Audioslave. 6. septembra sa narodil staviteľ múrov Roger Waters (1943), inak bývalý basák Pink Floyd, okrem neho aj Pål Waaktaar Gamst aka Paul Waaktaar-Savoy (1961), gitarista od A-ha, William DuVall (1967), ktorý za mikrofónom u Alice in Chains nahradil exnuvšieho Layneho Staleyho, narodila sa aj Macy Gray (1967), ktorá sem nepochybne patrí, narodila sa Dolores O'Riordan (1971) od Cranberries, ktorá sem nepochybne patrí a narodila sa aj Nina Persson (1974) od Cardigans, ktorá sem takisto nepochybne patrí. 7. septembra sa narodil úplne prvý člen uvedený do rock´n´rollovej siene slávy Buddy Holly (1936), ten, ktorého smrťou v troskách lietadla v zime roku 1959 zomrela hudba. Narodila sa aj americká speváčka výbornej anglickej kapely Pretenders Chrissie Hynde (1951), narodeniny mával LeRoi Moore (1961), fantastický saxofónista od Dave Matthewsa a jeho bandu, otec gangsta rapu Eazy-E (1964) od N.W.A. a Christopher John Dyke Acland (1966), bubeník Lush, všetci traja sú už bohužiaľ po smrti. 8. septembra sa narodil britský komik Peter Sellers (1925), ktorý okrem Clouseauvania má na svedomí aj pomerne veľa hudobných nahrávok, tri jeho LP a jeden singel sa dostali do UK top 5. Narodil sa aj Ron McKernan zvaný Pigpen (1945), pôvodný spevák Grateful Dead, ako to v tej kapele bolo dobrým zvykom, urockenroloval sa k smrti. Narodil sa aj jeden z kmotrov dnešnej elektronickej hudby Fad Gadget (1956), ďalej David Steele (1960), basák u Fine Young Cannibals a Troy Sanders (1973), basák a spevák od Mastodon. 9. septembra sa narodil kráľ soulu Otis Redding (1941) a narodil sa aj Dave A. Stewart (1952) známy najmä z Eurythmics, a to je pre tento deň všetko.

Tak, a je tu čas pre smrtku a budeme si môcť na dnešnej vzorke overiť to, čo s takou námahou tí britskí vedci vyskúmali. 3. septembra zomrel Alan Wilson, frontman kapely Canned Heat, vo veku 27 rokov na predávkovanie barbiturátmi, čiže jeden nula pre prirodzené úmrtia. 3. septembra 2010 umrel Mike Edwards, bývalý člen kapely ELO, ktorý sa snažil ujsť pred osudom rockovej hviezdy, dal sa na dráhu buddhistu a zmenil si aj meno na Deva Pramada. Ale smola chlapče, Mikea zabil v jeho aute 600-kilový balík sena, ktorý sa naňho skotúľal zo strmého poľa niekde v Devone. Dva nula. Iba pred pár dňami, 3. septembra 2017 umrel Walter Becker, gitarista kapely Steely Dan. Dôvody jeho úmrtia dnes ešte nie sú verejne známe, chlap už mal svoj vek, tak dajme tomu, že dva jeden. 6. septembra 1990 zomrel Tom Fogerty, gitarista kapely Creedence Cleerwater Revival. Umrel na AIDS, čo by mohlo predikovať prirodzenú smrť, lenže chlap smoliar sa nakazil úplne nerockovo pri krvnej transfúzii, dva dva. 6. septembra 2007 zomrel Luciano Pavarotti, vlastne tiež tak trochu rocková hviezda, na rakovinu pankreasu. Dva tri. 7. septembra 1978 sa predávkoval liekmi na alkoholizmus Keith Moon, bubeník The Who a predobraz snáď každej vyšinutej rockovej hviezdy. Tri tri. 9. septembra 1996 umrela hviezda bluegrass Bill Monroe, po porážke vo veku 84 rokov, tri štyri. 9. septembra 2014 zomrel Robert Young, basák Primal Scream, vo veku 49 rokov. Dôvod jeho smrti nebol oficiálne zverejnený, priatelia tvrdia, že zomrel na následky alkoholizmu. Štyri štyri, remíza. Tí britskí vedci majú pravdu.

 

mimochodom, 281