Jaj, aký by bol život jedinca jednoduchší, keby vedel častejšie zaňuchať správnu príležitosť. Steny hlavou obúchané by veru vedeli rozprávať, keby vedeli rozprávať. Keby som vtedy sa nebál ju osloviť, keby som vtedy ja chuj ju neoslovil, keby som čítal príbalový leták, keby som vtedy nevyhodil zbierku platní, keby som... Napríklad niekedy dávno som sa so záujmom začítal do problematiky bitcoin miningu, bolo to niekedy v období, kedy sa začínalo s GPU miningom, čo ja viem, 2011? No, venoval som tomu jeden dlhý večer, veď som v domácom aj firemnom workstation mal silné karty od AMD, a po zrelej úvahe a nejakom tom popitom alkohole som sa na to vysral. Veď ja mám vlastne rád tú svoju hypotéku.

Ale nie vždy sa rozhodnutia, ktoré vo svetle poznania budúcnosti človeku pripadajú idiotské takými v konečnom dôsledku aj ukážu. 20. novembra 1955 predal Sam Phillips, majiteľ Sun Records, kontrakt s mladým spevákom menom Elvis Presley spoločnosti RCA Records. Tí mu ponúkli 35.000 dolárov, na tú dobu obrovské peniaze, a tromfli tým ponuku Atlantis Records, ktorá bola 25.000 dolárov. Elvis iba za prvý rok u RCA Records predal 12 a pol milióna singlov a 2 a trištvrte milióna LP-čiek. Sam Phillips by si podľa každého čitateľa mal trhať vlasy po hrstiach. Lenže netrhal. On zobral svojich 35 tisícok a kúpil si za ne malú lokálnu sieť lacných a zlých hotelov. Tá sieť sa volala Holiday Inn a Sam na nej zarobil mnohonásobne viac, ako sa mu kedy podarilo v hudobnej branži. A to okrem Elvisa u neho nahrali svoje prvé nahrávky aj budúce hviezdy ako B.B.King či Howlin´ Wolf a nahrával u neho aj Johnny Cash či Roy Orbison.

Celkovo sa veľmi často stáva, že nejaký nahrávací mamut ponúkne hviezde kontrakt za úplne šialenú sumu a nakoniec sú radi, ak sa im aspoň časť prostriedkov vráti. Takto dostala bláznivú zmluvu Whitney Houston, takto dostal šialený balík Michael Jackson či Rolling Stones. A takto dostali poriadny balík na svoju ďalšiu platňu aj Guns N´Roses po vydaní cover LP Spaghetti Incident?. Keď táto po výmene šiestich producentov, všetkých pôvodných členov kapely okrem  Axla, prepásnutí asi tristo zaručených termínov vydania a minutí cca 13-tich miliónov dolárov nahrávacej spoločnosti iba na priame práce na albume dňa 23. novembra 2008 konečne vyšla, dočkala sa navrch mizerných kritík a podobne mizerných predajov.

Ale samozrejme, história vynesie cenu aj nahrávkam, ktoré sa vo svojej dobe nepredávali na kamióny. Takto 23. novembra 2012 vydali v časopise Record Collector rebríček najdrahších raritných nahrávok. Na vrchole bola pôvodná acetátová demo platňa istých Quarrymen, ktorí sa neskôr premenovali na Beatles, v tej dobe mala vraj hodnotu 200.000 dolárov. Tento rebríček si zrejme prečítali členovia kapely Wu-Tang Clan a rozhodli sa s tým niečo urobiť. A aj urobili, rozhodli sa vydať svoju ďalšiu radovú platňu v náklade jeden kus a ten dať do dražby. Samozrejme s tým, že dané nahrávky sa nikdy nikde inde neobjavia. Album nahrávali šesť rokov, nazvali ho Once Upon A Time In Shaolin a prezentovali ho ako vysoké umenie. Pred dražbou zorganizovali počúvacie seanse pre vyzvaných movitých návštevníkov, obal bol kusom veľkého umenia a dražbu zverili aukčnej spoločnosti s umením. Všeobecne sa čakalo, že dané dielo vydraži Quentin Tarantino, ktorý je veľký fanúšik kapely, ale nakoniec ho za dva milióny dolárov vydražil 24. novembra 2015 istý Martin Shkreli, výkonný riaditeľ farmaceutickej spoločnosti Turing Pharmaceuticals. Ten sa stal nedávno predtým neslávne známym a nechutne bohatým vďaka tomu, že kúpil práva na liek Daraprim, vyvinutý niekedy v päťdesiatych rokoch proti následkom toxoplazmózy, o ktorom sa nedlho predtým zistilo, že je mimoriadne účinný pri ochorení AIDS, a upravil cenu z cca 11 dolárov na 750 dolárov za tabletku. Album vzal, zavrel sa s ním doma a smial sa celému svetu, že už ho nikto nikdy nebude počuť.

Ale dosť, idem dať pár noticiek. 23. novembra 1956 robotník z miestnej továrne na ohýbanie plechov Louis Balint bol uväznený za to, že v hoteli v Tolede dal poriadne po papuli Elvisovi Presleymu. Ako dôvod uviedol skutočnosť, že jeho manželka sa do Elvisa šialene zamilovala a následkom toho sa ich manželstvo rozpadlo. Súd mu pôvodne vymeral peňažný trest vo výške 19,60$, ale nemal to z čoho zaplatit. Bolo by to veselé, keby to nebolo smutné. No dobre, idem na niečo štandardnejšie.  A zasa Elvis. 19. novembra 1957 vydal svoje Elvis´ Christmas Album, ktoré sa stalo najpredávanejšou vianočnou platňou všetkých čias. Aj tak je to pliaga. 22. novembra vydali Pearl Jam svoj tretí album Vitalogy a zaujímavé bolo, že pôvodne iba ako vinyl. Ešte raz, bol rok 1994 a cédečka dávno zvalcovali svet hudobného priemyslu, audiofili si ešte nad analógovými zázrakmi nehonili. Po veľmi dlhej dobe sa do US hitparády takto dostala vinylová platňa. A ešte pár koncertov.  25. novembra 1968 odohrali v Londýnskej Albert Hall svoj posledný koncert Cream, neskôr bola nahrávka tohto koncertu aj vydaná ako Goodbye Cream. 19. novembra 1999 zrušila speváčka Jewell svoj plánovaný novoročný koncert v Anchorage na Aljaške z dôvodu obavy z možných komplikácii zapríčinenými Y2K problémom. Zlé jazyky vraveli, že sa mizerne predával. A nakoniec, 20. novembra 2012 zrušila Fiona Apple komplet zvyšok svojho turné ku novej platni, lebo jej pes ochorel.

Nájdem niečo na rebríku? Nájdem. A už v roku 1955 nemôžem opomenúť, že na vrchol UK Chartu sa dostal Bill Haley a jeho Comets s piesňou Rock Around the Clock. Úplne prvý rock´n´rollový hit vôbec a najmä pieseň, ktorá nezmazateľne vošla do histórie tým, že dala názov tejto sérii. V roku 1970 sa na vrchol v UK dostal Jimi Hendrix a Woodoo Chile, bohužiaľ posmrtne. V roku 1981 viedli v británii Queen spolu s Davidom Bowie a s piesňou Under Pressure. V roku 1986 v USA viedli The Human League a Human, o rok neskôr, v roku 1987 zas Billy Idol a Mony Mony. V roku 1996 v UK vedú Prodigy a Breathe, o rok neskôr vedú Prodigy vo Fínsku s piesňou Smack My Bitch Up. V roku 2013 vyhrala v UK Lilly Allen a Somewhere Only We Know, cover pôvodnej krásnej piesňe od Keane.

A ide sa oslavovať. 19. novembra sa narodila izraelská diva Ofra Haza (1957), narodil sa známy škopkobijec Matt Sorum (1960), známy z pôsobenia u Guns N´Roses či Velvet Revolver, narodil sa Jason Pierce (1965), frontman od Spiritualized a narodil sa Travis McNabb (1969), bubeník kapely Better Than Ezra. A aj Paľo Drapák. Zátvorka nebude. 20. novembra sa narodil Duane Allman (1946), gitarista od Allman Brothers, ktorého som nedávno spomínal v smrťákovej rubrike, narodil sa Mike D (1965) od Beastie Boys, narodil sa Daniel Svensson (1977), dlhoročný bubeník In Flames, narodil sa Jared Followill (1986), basák, jeden z troch bratov tvoriacich jadro kapely Kings of Leon a narodil sa aj Oli Sykes (1986), frontman kapely Bring Me the Horizon. 21. novembra sa narodil Joe Walsh (1947), gitarista kapely Eagles, narodil sa Paul King (1960), spevák vlastnej kapely King a najmä moderátor známy z MTV 120 minutes a neskôr z VH1, pamätám si aj jeho návštevu v Bratislavskom U-clube niekedy v polke deväťdesiatych rokov. Ďalej sa narodila Bjork, priezviskom Gudmundsdottir (1965), islandská speváčka, pôvodne známa z kapely Sugarcubes a od ich rozpadu ide jej kariéra dole vodou, aspoň čo sa hudobnej úrovne týka. Narodeniny má aj jej bývalá kolegyňa z kapely Margret Ornolfsdottir (1967), ktorá u Sugarcubes hrávala na klávesy. Narodil sa aj Alex James (1968), basák kapely Blur a okrem iného úspešný výrobca syrov. 22. novembra sa narodil Aston Barrett zvaný Family Man (1946), basák Wailers Boba Marleyho a aj producent jeho albumov, narodila sa Tina Weymouth (1950), basáčka Talking Heads, narodil sa Jim Bob (1960), frontman britských Carter the Unstoppable Sex Machine, ktorí kedysi hrali aj na Bernoláku, narodil sa Neil Fraser (1962), gitarista od Tindersticks, narodil sa rapper Sen Dog (1965) od Cypress Hill, narodil sa Rasa Don (1968), bubeník Arrested Development, narodil sa sladučký Ville Valo (1976), frontman HIM a narodila sa Karen O (1978), speváčka výbornej kapely Yeah Yeah Yeahs. 23. novembra sa narodil ale že úplne najväčší rocker tunajší menom Laco Lučenič (1952), ale aj Patrick Mameli (1966), gitarista a spevák kapely Pestilence, Chris Adler (1972), bubeník od Lamb of God, narodila sa Alison Mosshart (1978), speváčka od The Kills a narodila sa aj nejaká Miley Cyrus, ale tá sem nepatrí. 24. novembra  sa narodil Pete Best (1941), pôvodný bubeník Beatles, Clem Burke (1955), bubeník kapely Blondie, John Squire (1962), gitarista výbornej kapely Stone Roses a Tony Rombola (1964), gitarista kapely Godsmack. 25. novembra je to rovnako slabé, narodil sa Steve Rothery (1959), gitarista kapely Marillion, narodil sa Mark Lanegan (1964), spevák a gitarista kapely Screaming Trees a neskôr svojho vlastného Mark Lanegan Bandu, narodil sa Tim Armstrong (1965), spevák a gitarista kapely Rancid a Mark Morton (1972), gitarista od Lamb of God.

No a nakoniec tu mám výsledky práce tej vzťahovačnej potvory s kosou. Zrejme 19. novembra 2007 zomrel prirodzenou smrťou na predávkovanie kokaínom Kevin Dubrow, frontman kapely Quiet Riot. Našli ho až o šesť dní neskôr, príliš sa ku nemu známi nedobíjali, keďže tesne predtým povedal svojmu priateľovi Glennovi Hughesovi, že pár dní ho nemajú volať, pretože chce radikálne zmeniť svoj životný štýl. No, evidentne nekecal. 21. novembra 1995 skolil masívny infark za volantom jeho auta Petera Granta, legendárneho manažéra kapely Led Zeppelin. 22. novembra 1997 sa nešťastne obesil Michael Hutchence, inovátor to praktík samohany. 22. novembra 2016 spáchal samovraždu Craig Gill, bubeník kapely Inspiral Carpets, po tom, čo už nezvládal dvadsať rokov trvajúci tinnitus. 24. novembra 1991 smrťák kosil hneď dvakrát v rockových lovištiach, ten deň zomrel na rakovinu Eric Carr, bubeník od Kiss, a na následky AIDS umrel Freddie Mercury, frontman Queen, známy okrem iného aj tým, že v sexe pohrdol máločím a málokým.

 

mimochodom, 328