Opakovanie je matkou vážnych psychických problémov. Áno, hovorím o opakovaní, ktorému je bezmocné obyvateľstvo v týchto dňoch vystavené mierou nemiestnou. Aj keď sa človek snaží, ako môže, nedokáže sa úplne vyhnúť záplave stále a stále sa opakujúcich vianočných piesní. Možno ste zachytili pred niekoľkými dňami v tlači vyjadrenia anglickej psychologičky Lindy Blair o tom, že vianočná hudba môže vážne ohroziť duševné zdravie poslucháčov. Pretože im pripomína, čo všetko musia ešte do Vianoc stihnúť, pretože im i tie najobľúbenejšie songy začnú po milióntom počutí neskutočne piť krv a naviac ich psychicky vysiľuje snaha nepočúvať tú všetku hudobnú  pliagu, čo sa k ušiam valí zo všetkých strán.

Áno, písal som kedysi, že letný song je niečo ohavnejšie ako song vianočný a aj si za tým stojím. Lenže letné songy sú v svojom období dávkované predsa len redšie, je ich väčší výber a najmä okrem samotného ohavného songu sa to väčšine ľudí nespája aj s ďalšími stresujúcimi vecami. Ale vianočné piesňe fungujú inak. 13. decembra 2002 britský hudobný kanál Music Choice zverejnil výsledky ich analýzy všetkých vianočných No. 1 za posledných 30 rokov. A našli viacero spoločných znakov, ktoré pre úbohých poslucháčov nebudú neznáme - zvuk rolničiek, detský zbor, harmónie chrámových zvonov a v texte odkazy na lásku. Áno, viem si to bohužiaľ až príliš živo predstaviť.

Ale to, že opakovanie stále rovnakých piesní vedie človeka do šialenstva, nie je iba prípad Vianoc. 10. decembra 2008 americká agentúra Asociated Press priniesla reportáž o praktikách užívaných americkou armádou na Guantaname. O tom, ako 20 hodín denne v kuse dokola a poriadne nahlas púšťajú väzňom piesne ako Born in the USA od Springsteena, White America od Eminema či Hell´s Bells od AC/DC. Alebo vypaľovačky od Nine Inch Nails či Pantery. Účelom bolo navodenie strachu, dezorientácie a znásobovanie šoku z uväznenia. Aj väzni, ktorí vyrastali v západnom svete a mali podobnú hudbu v obľube, ju po krátkom čase znenávideli a šaleli pri jej počúvaní. A čo už len mudžahedíni niekde z iránskej horskej prdele, kde bola hudba zakázaná a ich prvý kontakt s rockom mal práve takúto podobu. Podľa svedectiev bolo pomerne bežné, že väzni si v zúfalstve rozbíjali hlavy o múry väznice.

Ale dosť bolo šialeností, radšej vybalím hromadu noticiek, čo sa mi tu tento týždeň nahrnuli. 10. decembra 1965 odohrali svoj prvý koncert Grateful Dead vo Fillmore Auditorium v San Franciscu, 10. decembra 1976 odohral zasa svoj prvý koncert Billy Idol so svojou vtedajšou kapelou Generation X na londýnskej College of Art. 11. decembra 1960 odohrala svoj prvý koncert v živote Aretha Franklin v New Yorku. Vedľa, v New Jersey odohrali svoj prvý koncert 11. decembra 1965 Velvet Underground. A samozrejme, okrem koncertov prvých sú aj koncerty posledné, aj keď to nebýva až taká zábava, väčšinou. 11. decembra 1982 odohrali svoj posledný koncert britskí The Jam v Brightone a 12. decembra 1970 odohrali The Doors v New Orleans svoj posledný koncert s Jimom Morrisonom za mikrofónom. A ešte jedna noticka - 10. decembra 1973 otvorili v New Yorku slávny klub CBGB - čo znamenalo Country, BlueGrass and Blues. Napriek jednoznačnému názvu sa klub preslávil hudbou diametrálne odlišnou, objavili sa tu neskoršie hviezdy ako Ramones, Blondie, Television alebo Patti Smith.

Tak a idem sa pozrieť, či je niečo aj hore na rebríkoch, samozrejme, že okrem tých vianočných šialeností. V roku 1965 viedli rebríček US Billboard Beach Boys a Good Vibrations. V roku 1979 vyhrali UK Chart Pink Floyd s Another Brick in the Wall (part 2). V roku 1980 vyhrali v Kanade Supertramp a Dreamer. V roku 1985 v Austrálii vyhrali hitparádu Midnight Oil s Ep Species Deceases. V roku 1991 v UK boli na vrchole Queen a Bohemian Rhapsody, ja síce úplne nezdieľam nadšenie z tejto veci, ale ani moc nevrčím, keď to niekde začujem. V roku 2000 v UK viedol Eminem a Stan, v roku 2003 Ozzy a Kelly Osbourne s prerábkou Sinatrovcov Changes. V roku 2007 vo Fínsku vyhrali Nightwish a Eramaan viimeinen.

Mám tu aj hromádku oslávencov. 10. decembra sa narodil J Mascis (1965), vynikajúci gitarista vynikajúcej kapely Dinosaur Jr. Narodil/a sa Brian Molko (1972), spevák a gitarista od Placebo, bohvie, aké pohlavie vlastne teraz momentálne preferuje. A narodila sa Meg White (1974), bubeníčka a polovica bývalých White Stripes. 11. decembra sa narodil Nikki Sixx (1958), basák kapely Mötley Crüe, DJ Yella (1967), rapper od NWA a Zacky Vengeance (1981), gitarista od Avenged Sevenfold. Narodilo sa síce aj niečo ako Barbora Haščáková, ale to sem rozhodne nepatrí. 12. decembra sa narodil Frank Sinatra (1915), mafiánsky spevák alebo spievajúci mafián, vyberte si. Ale spievať vedel parádne, to treba uznať. Narodil sa aj Dickey Betts (1943), gitarista od Allman Brothers, Rob Tyner (1944), spevák kultových detroitských punkových prorokov MC5, Bruce Kulick (1953), gitarista Grand Funk Railroad a dosť dlho hrával aj u Kiss, Les Carter alias Fruitbat (1958), frontman Carter the Unstoppable Sex Machine, Eric Schenkman (1963), ktorý je gitaristom u Spin Doctors, narodil sa rapper Danny Boy (1968) od House of Pain a Dan Hawkins (1976), gitarista od Darkness a Stone Gods. 13. decembra sa narodil Radim Hladík (1946), famózny gitarista toť od susedov, bohužiaľ minulý týždeň som ho spomínal v smrťákovej rubrike. Narodil sa aj Ted Nugent (1948), americký gitarista a spevák a veľký republikánsky aktivista, Tom Verlaine (1949), frontman amerických Television, ďalšej z amerických kapiel, ktoré hrali punk prv, ako punk vôbec vznikol. Narodil sa aj Nick McCarthy (1974), gitarista kapely Franz Ferdinand, Tom DeLonge (1975), frontman kapely Blink 182 a Amy Lee (1981), speváčka od Evanescence. Narodilo sa aj Taylor Swift, ale preboha, to sem vážne nepatrí. 14. decembra sa narodila Jane Birkin (1946), ktorá sa sem dostala samozrejme kvôli svojmu uvzdychanému duetu so svojim partnerom Serge Gainsbourghom Je t'aime... moi non plus. Ale aj rockeri sa nájdu, narodil sa Cliff Williams (1949), basák od AC/DC, Spider Stacy (1958), flautista od Pogues a Tim Skold (1966), ktorý hrával basu u Marylina Mansona. A narodil sa aj Dan Bárta (1969) a Kuko (1973) zo Slížov. 15. decembra sa narodil Paul Simonon (1955), basák od Clash, narodil sa Tim Reynolds (1957), gitarista Dave Matthews Bandu, narodil sa Mark Jansen (1978), spevák a gitarista kapely Epica a narodil sa Sergio Pizzorno (1980), gitarista od Kasabian. 16. decembra sa narodil jeden z najväčších rebelov a búrlivákov hudobnej histórie Ludwig van Beethoven (1770). Narodil sa aj Barney McKenna (1939), ktorý býval banjistom a mandolinistom u Dubliners, narodil sa jeden z mojich veľkých obľúbencov Billy Gibbons (1949), gitarista od ZZ Top, narodil sa Christopher Thorn (1968), gitarista Blind Melon, narodil sa nemecký DJ Paul van Dyk (1971) a narodeniny má aj Benjamin Kowalewicz (1975), frontman kapely Billy Talent. 

A nakoniec ešte návšteva v márnici. 10. decembra 1967 pri leteckom nešťastí zahynul slávny americký soulový spevák Otis Redding spolu s celou svojou sprievodnou kapelou, keď sa lietadlo zrútilo do jazera Momona vo Wisconsine, prežil to iba ich trubkár. 11. decembra 2012 zomrel po úspešnej oprácii srdcovej chlopne Ravi Shankar, známy to hráč na sitár a asi prvá celosvetová hviezda indickej hudby. 12. decembra 2007 sa predávkoval kokaínom vo veku 76 rokov Ike Turner, bývalý manžel i pódiový kolega Tiny Turner, ten, ktorý presedel v lochu svoje uvedenie do siene slávy. 13. decembra 2001 prehral s rakovinou Chuck Schuldiner, frontman kapely Death a krstný otec death metalu. Veru, špatný to deň a to ani nebol piatok. 15. decembra 1944 zmizlo kdesi nad kanálom americké lietadlo UC-64 Norseman, na palube ktrého bol aj Glenn Miller, známy to líder vlastného big bandu, toho času major letectva Spojených štátov.

mimochodom, 334