Ležíte v posteli a myslíte na biele huňaté zvieratko, z ktorého je všeobecný osoh, lebo aj mlieko, aj mäso, aj vlna sa dá, ba aj čosi pokosí. Len netuším, kto ho ustanovil za medzinárodnú jednotku spánku, lebo vraj ak chcete zaspať, je ich nutné počítať. A tak už máte za sebou tristodvadsiatupiatu ovcu z tretieho stáda baču Imra z horného konca a ten skurvený spánok nie a nie prísť.

Možno sa takto zlepšíte v počtoch, ale určite nezaspíte. A tak sa zmierte s tým, že ste jedným z tých vyvolených, ktorí majú budíček o čosi skôr ako bežní smrteľníci a nesnažte sa zaspať za každú cenu. Stavte sa, že čím viac budete chcieť, tým to pôjde menej.

Najväčší stres telu aj mysli spôsobujete, keď sa začnete zaoberať akýmkoľvek časom a odpočítavaním. Napríklad: „Do riti, o šiestej vstávam, už mi ostávajú len tri hodiny. Za každú cenu musím ešte zaspať.“ A čo sa stane? Zaručene nezaspíte a o piatej už budete s nervami na pol ceste na uzavreté oddelenie miestnej a príslušnej psychiatrie a ešte vždy budete vo fáze odpočítavania „Tak aspoň hodinku, tak aspoň pol hodinku." Všeobecne sa odporúča, keď už máte takýto skorý budíček, do ničoho sa nenútiť. Čo má prísť, príde. Lepšie je aspoň na chvíľu vstať, napiť sa, niečo malé zjesť a vrátiť sa naspäť do postele. A buď sa to podarí alebo nie. Keď sa podarí, gratulujem a viac nemusíme riešiť. Ale keď ani za svet nezaklopíte buľvy, máte pred sebou pekných pár hodín, ktoré môžete využiť rôznym spôsobom.

Predtým, ako sa budeme venovať činnostiam nočného charakteru, spomeňme ešte jednu možnosť, ktorú asi používa väčšina národa a to sú lieky. Áno, veľmi jednoduchý spôsob. Prídete k lekárovi a poviete mu, že nemôžete spávať a pilulky už mieria k vám. Lieky zaberajú väčšinou veľmi dobre. Má to len jeden háčik. Bez nich už v budúcnosti nezaspíte. A tak jedného pekného dňa, keď ste si už na ne parádne zvykli, vám ich lekár odmietne predpísať. Vraj preto, aby sa z vás nestal závislák. Čo na tom, že vy ním už pár týždňov ste. Lekár trvá na svojom a nedá sa obmäkčiť prosbami ani hrozbami. Takto hnusne sa nespráva ani ten posledný díler. Zúfate a sadáte za net, aby ste si pozháňali pokútnym spôsobom vytúžený spánok. Chcete takto dopadnúť, há? Nie? Tak sa vyserte na lieky a robte niečo iné. Že čo? No veď hej, už to bude.

Najskôr si ale ešte pripomenieme normu, lebo všetko na tomto svete musí mať pravidlá. A to, čo robí väčšina, to je normálne a tak to musia robiť všetci. Kto vymyslel pravidlo, že v noci potrebujete spať osem hodín, to neviem. Ale pravidlá sú na to, aby sa dodržiavali, a tak skúste najskôr svojmu organizmu dohovoriť, nech sa správa normálne. Ale keď si telo robí, čo chce a vstáva, kedy sa mu zachce, tak vám neostáva nič iné, len nasrato čučať do plafónu a počúvať slastné pochrapkávanie svojho posteľového partnera, alebo si urobiť náhradný program.

Takže čo už len také môžeme robiť v noci

DM – ako prvé spomenieme našu základňu. Cez deň sa tu pohybuje dostatočne veľa ľudí, aby ste mali s kým pokecať, pohádať sa, poprípade si poriadne vynadať. V noci je tu však prázdno. A možno ani nie, len o sebe dotyční nevedia. Škoda. Tak aspoň buďte užitoční. Nemôžete spávať? Píšte. Článkov nie je nikdy dosť. A o čom? Pokojne aj o tom, čo robíte v noci.

Sex – ak máte partnera/partnerku s papierom alebo bez papiera, skúste ich párkrát v noci zobudiť s touto požiadavkou a o pár dní bude veta začínať – keď ste mali partnera...

Tv – nuda, nuda, nuda. Reprízy, reprízy a ešte raz. Ok, máte obrovské množstvo filmov, ale jedného dňa vás to prestane baviť. Dovtedy si to užite.

Pc hry – každú noc asi nie, ale je to jedna z možností.

Gastronómia – fajn, rodina bude určite nadšená, keď bude mať každé ráno kráľovské raňajky, ale už menej nadšení budú z hluku, ktorý pôjde z kuchyne. A do tej istej kategórie zaraďujem aj všetky hlučné domáce práce – počnúc šitím na šijacom stroji a končiac praním.

Učenie - nemôžete v noci spávať? Učte sa. Trénujete mozog a robíte aj niečo pre svoju budúcnosť. Všetko, čo sa naučíte, jedného dňa ako by ste našli... Takže už len nájsť si ten správny kurz a môžete začať.

Šport – no áno, aj sledovanie NHL má iste svoje čaro, ja však myslím konkrétne pohyb vašej schránky. Zacvičiť si je určite fajn, opäť však pripomínam hranicu zvuku. Pretože je rozdiel zacvičiť si jógu alebo vyliezť na bežecký pás.

Čítanie – koľkokrát ste si už povedali, že nemáte čas na čítanie? Tak nech sa páči, času máte dosť, ktorou knihou začnete..

Je ešte veľa iných možností, čo také robíte vy? Každý nápad je dobrý. Konečne by totiž mohla vzniknúť praktická príručka pre nespáčov. Aj ponocovanie musí mať svoje pravidlá. To by tak bolo, aby si v noci robil každý, čo chce.