Keby som povedal, že v júli sa nič nedeje, bol by to veľmi jemný výraz pre nudu dnešných dní. Jedinou zapamätaniahodnou udalosťou je prelet sondy New Horizons okolo Pluta. Musí to byť dosť zvláštny pocit, keď skonštruujete niečo naozaj veľké, potom to pošlete do takej diaľky, že aj svetlu trvá štyri a pol hodiny, kým tam dorazí, a desať rokov čakáte, či to bude na niečo dobré. A medzitým ešte planétu, ku ktorej ste sondu poslali, odstránia zo zoznamu planét. Ale všetko zatiaľ ide ako po masle a snáď aj Pluto sa raz dočká rehabilitácie. Zatiaľ vám skúsim priblížiť, ako veľmi nudný bol júl v minulosti.

 

Aj v hudbe vládne uhorková sezóna, o niečo lepšie to bude až budúci týždeň. Treba ale povedať, že tretí júlový týždeň sa rodili mená, ktoré v rádiu veľmi nechcete počuť. Nemôže byť náhoda, že na výročie dobytia Bastily sa narodili dva českí hudobní velikáni. Najprv v roku 1939 prišiel na svet Sinatra východu, Elvisov nevlastný bratranec, otec československého bigbítu a Picassova neter, Karel Gott. O necelé dva mesiace začala druhá svetová vojna. Oveľa horšie narodeniny pripadajú na rok 1960. Narodil sa Michal David, autor najhoršej tradičnej českej kolotočárskej hudby, ale nemali by sme sa čudovať, pretože David aj Michal sú vlastne synovia cirkusu. O necelé dva mesiace hurikán Donna spustošil východné pobrežie USA. Upozorňujem vás, že ak by ste si mysleli, že Dávidko Michal je predajný chlapec, ktorý by vám za peniaze pokojne drvil prsty dvojkilovým kladivom, tak sa pekne mýlite. On sa jednoducho chce živiť hudbou, je mu jedno akou. Rozhovor pre silné žalúdky. A aby sme sa nenavážali len do našich slovanských bratov, v roku 1979 sa na hranici Slovenska, Poľska a Ukrajiny narodil nauvzdychanejší slovenský spevák, ktorý v poslednom čase už len skúša, akú pičovinu mu ešte budú hrať v rádiách. Hrali by mňa, ak by som napríklad do primitívneho hudobného podmazu vzdychal prvočísla? Gratulujem, Ivan. A možno si ešte pamätáte jednu švédsku ohavnosť, Eric Prydz oslavuje 39. narodeniny. To už by mohol dostať rozum a prestať nasierať ľudí, nie?

 

V roku 1606 sa narodil Rembrandt, holandský maliar, ktorý na plátno zvečnil nočnú smenu SBS-károv. A keďže to nebol len taký hocijaký maliar, v obraze sú zakomponované aj narážky na homosexualitu, vraždu a ďalšie aspekty bežného života holandských ochran-károv. Ďalším známym Rembrandtovým obrazom je jeho autoportrét, a práve techniku selfie na plátne rozvinula do dokonalosti Frida Kahlo, mexická maliarka, ktorá s Brežnevom splodila Evu Kristínovú. Frida zomrela v roku 1954 presne týždeň po svojich 47. narodeninách.

 

14. júla si Francúzi pripomínajú svoj najväčší vojenský úspech. Práve v tento deň v roku 1789 sa rozhodli, že dobyjú Bastilu, väzenie, v ktorom bol zavretý ich národný hrdina, markíz de Sade. Tomuto fajnovému chlapíkovi síce veľmi vyhovovalo, keď mohol uštedriť nejakú tú ranu, ale keď mal pár faciek dostať, tak začal z okna Bastily vykrikovať, nech len, preboha, zvalia tú mučiareň a oslobodia ho. Ctihodní občania Paríža nakoniec poslúchli tohto inšpiratívneho človeka, lenže ten už medzitým sedel úplne inde. Viva la revolucion!

 

Rusi určite nemohli zaostávať za nejakým buržoáznym Francúzskom, ktorého HDP koncom 18. storočia tvoril len príjem z prostitúcie, a aj oni si urobili revolúciu. V roku 1918, keď bolo po všetkom, rozhodli sa odstrániť zo sveta všetky náznaky starých časov, v ktorých úplne nepochopiteľne nevládli traktoristi z Krasnovidova a išli do pivnice odfotiť cársku rodinu. Stala sa však neočakávaná nehoda, ruská fotografická technika bola ešte len v plienkach a na prekvapenie všetkých zúčastnených z fotoaparátu namiesto vtáčika vyletelo pár projektilov, ktoré Romanovovcov nadobro zosadili z trónu.

 

V roku 1925 vyšla osobná spoveď módneho guru tej doby, nazvaná veľmi príznačne Mein Kampf. Adolf Hitler v tejto knihe popisuje svoj neľahký vnútorný boj, ktorý trhá jeho krehkú homosexuálnu dušičku napoly. Vyjsť s pravdou von, byť sám sebou a vykašľať sa na hejterov alebo sa držať dobových konvencií a nepripustiť ani len existenciu niečoho tak ohavného, ako túžba po mocnom chlapskom objatí (Tí ruskí vodcovia vyzerajú tak chrumkavo, oh mein Gott!). Nakoniec sa pre dobro vlasti rozhodne svoju orientáciu zatajiť, pre spolužitie si vyberie trochu chlapskejšie vyzerajúcu ženskú (druhou kandidátkou bola Joseph Goebbels) a svoje sexuálne problémy si vyriešil chovom nemeckého ovčiaka.

 

O dvadsať rokov neskôr Američania v zhone okolo II. svetovej vojny úplne zabudli, že sú pozvaní na nejakú oslavu do Japonska, na ktorú prisľúbili dodať ohňostroj. Do oslavy ostávali len tri týždne, no Usáci ešte stále nevedeli, ako by mal ohňostroj vyzerať, tak poprosili o návrh partiu pyromanov okolo Roberta Oppenheimera a tí v Novom Mexiku otestovali pyrotechnickú novinku, ktorú onedlho na to uviedli na trh slávnostnou prezentáciou v Hirošime a Nagasaki.

 

V tejto súvislosti by sa patrilo uviesť, že v roku 1864 získal Alfred Nobel patent na trinitrotoluén (vyslovuje sa to úplne rovnako ako v jednej austrálskej ľudovej piesni). Vtedy sa ešte nepoužíval pri kardiologických ťažkostiach, ale rozhodne bol riešením na širokú paletu problémov tej doby. TNT sa stal akýmsi štandardom pre výbušniny a sila výbuchov sa bežne prepočítava na ekvivalentné množstvo tritolu. Nobel na TNT celkom zarobil a aj vďaka nemu mohol namiesto uspokojovania dedičov vymýšľať vedecké ocenenia.

 

 

Možno ste si na Račku všimli veľký bilboard, či čo to je, na ktorom jeden scientológ robí reklamu na hodinky. V pozadí vidno zaparkované divné lietadlo s malým rozpätím krídel. Ide o stroj X-15, ktorý bol do vzduchu vynášaný na bombardéroch B-52 a na ktorom v roku 1963 Joe Walker dosiahol výšku 106 km a stal sa tak prvým človekom v pilotovanom lietadle, ktorý vystúpal vyššie ako 100 km.

 

V roku 1896 zomrel Friedrich Kekulé, český Germánec, ktorý objavil kruhovú štruktúru benzénu a štvorväzbovosť uhlíka, čiže celá dnešná stredoškolská organická chémia je len kúskom Kekulových objavov. To aby budúci politológovia vedeli, na koho majú nadávať.  V roku 1928 sa narodil Carl Woese, mikrobiológ, ktorý na základe porovnávania ribozomálnej RNA rozdelil živý svet na tri ríše: baktérie, archaea a eukaryoty. Baktérie sú vám jasné, sú to jednoduché jednobunkovce, eukaryoty sú všetky mnohobunkové organizmy (vrátane človeka) a zložitejšie jednobunkovce, a archaea sú skoro ako baktérie, len úplne iné. Sú o niečo jednoduchšie, žijú aj v tých najextrémnejších podmienkach a zrejme sú to vývojovo najstaršie organizmy na Zemi. No a Woese prišiel na to, že tieto jednobunkovce sa od baktérií evolučne dosť odlišujú. V roku 1944 sa narodil jeden z najslávnejších Maďarov, Ernö Rubik. Tento architekt sa rozhodol, že zhmotní maďarčinu, že vytvorí akýsi symbol všetkých vlastností jazyka, ktorý vznikol pomaďarčením slovenčiny a skonštruoval kocku, ktorej ani vlastná mater nerozumie. Jeho zámer sa podaril.