„Škoda zdravé, neobdraté údy do hrobu prepustiť,“ povedal zosnulý Andrej Kmeť (16.2.1908). Ten sa ale žiadneho kmeťovského veku nedožil, takže predpokladám, že musel makať za dvoch, aby údy svoje poriadne zhumpľoval. Ja som sa ale pretrhnúť od roboty nešiel a namiesto vymýšľania svetlých zajtrajškov som sa obzrel na včerajšky a moja pokazená veštecká guľa mi ukázala toto:

 

Tento týždeň oslavujú narodeniny Paris Hilton a Rihanna, dve hlavné hviezdy niekoľkých demotivácií na Dailymale. Alebo to neboli ony? Nech už to je akokoľvek, hydináreň máme vybavenú. Teda nie úplne, pretože oslavuje aj Courtney Love. Narodeniny Kurta Cobaina, člena Klubu 27. Na jeho mieste by som to vzdal asi aj ja. Na kombináciu Courtney, heroínu a bývania v Seattli je asi naozaj jediným riešením brokovnica v ústach. Ak sú teda správy z mainstreamu pravdivé a Kurta nezastrelila jeho milovaná manželka. Už 82 rokov oslavuje ďalšia osudová žena, Yoko Ono, a keďže pochádza z krajiny dlhovekých mutantov, budeme ju tu určite trpieť ešte ďalších 50 rokov. Keď si uvedomíme, čo spravila z Johna Lennona, tak musí byť každému jasné, že ide o ukážkový príklad sukuby. Pripomíname si aj narodeniny zjazveného Tuleňa, manžela Heidi Klum a chovateľa netopierov. A v roku 1948 svojím narodením oblažil svet ferozliatinár Tony Iommi, trojprstý gitarista Black Sabbath. „Black“ v Black Sabbath vyjadruje farbu jeho riffov. Skoro som zabudol na Soul Queen of New Orleans, Irmu Thomas, ktorá 18. februára oslávi už sedemdesiate štvrté narodeniny. Byť soulovou kráľovnou práve v New Orleans je asi rovnako náročné, ako stať sa v Rusku kráľom pitia vodky. Pri Irme sa ťažko vyberá jedna ukážka jej umenia, ale skúsim vám tu hodiť link na jej spolupácu s kapelou Galactic z roku 2010. Nech sa páči.

 

18.2.1564 zomrel Michelangelo Buonarroti, ktorý vymaľoval Sixtínsku kaplnku a vytesal z mramoru sochu Dávida. Pri pohľade na Dávida sa natíska otázka, či v súboji s Goliášom nebol považovaný za trpaslíka pre niečo iné, ako svoju výšku. Ak nie, tak prečo mu to autor urobil? Kto mu bol modelom? V tomto týždni v roku 1622 nás opustil aj Lakomec Molière, vraj francúzsky Shakespeare, len v komediálnom prevedení. Za domácu úlohu máte skontrolovať si čitateľský denník a prečítať si svoj erudovaný rozbor Lakomca. Určite sa zasmejete.

Narodeniny oslavuje John Travolta, veľkňaz cirkvi scientologickej. Predpokladá sa, že nám do prezidentského paláca osobne dosadil svojho dobrého kamaráta Andreja, aby mal Historky z podsvetia z prvej ruky.

 

V Londýne v roku 1848 vyšiel Manifest komunistickej strany, napísali ho pre nás Marx s Engelsom. Rozdelili ľudí na proletárov a kapitalistických buržujov, ktorí budú vždy v nezmieriteľnom boji, pretože zamestnávatelia už z princípu majú zisk zo svojich zamestnancov, a to je nemorálne. Celý zisk by sa mal rozdeliť medzi zamestnancov, tí by určite nakúpili suroviny, energie a nástroje na ďalší mesiac, aby znovu mali čo vyrábať. A chytil sa tejto myšlienky Fidel Castro a 16.2.1959 sa stal premiérom Kuby. Vďaka jeho správnej orientácii sme v Československu niekedy mali zopár kubánskych pomarančov, ktoré sa nedali ošúpať ani jesť a náhodne vyoperovaný mesiačik tohto divého ovocia kubánskych húštin farebne pripomínal trojdňovú podliatinu na lakti po páde z bicykla. Papaláši samozrejme mali z Kuby aj iný ako tuzemský rum a nejaké tie cigary k tomu, ale tie proletári nikdy ani nevideli.

 

Pomaly sa končí týždeň talianskych športových áut, zabudnime na nepodstatných februárových oslávencov Andrého Citroena a Louisa Renaulta. V roku 1898 sa totiž narodil Enzo Ferrari a v roku 1993 zomrel Ferruccio Lamborghini. Títo dvaja páni výrazne uľahčili lov žien mužom odpudivého vzhľadu a správania, ale s dostatkom finančných prostriedkov na kúpenie kvalitnej návnady. Len nesmú zabúdať na kvalitu slovenských ciest, tak, ako to urobil jeden frajer na podobnom stroji pred zastávkou Zochova, keď chcel študentom čakajúcim na bus 39 ukázať, ako hlboko budú môcť zošliapnuť plynový pedál, keď sa budú dobre učiť. Vo svojom edukačnom vytržení si však nevšimol dvadsaťcentimetrové koľaje po autobusoch a po zachytení podvozku o krásne asfaltové pohorie stratil asi tretinu rýchlosti.

 

Toľko bohorúhačov a Satanových synov ako tento týždeň sme tu ešte nemali. 18.2.1546 si odišiel omrknúť peklo falošný prorok Martin Luther. Keby nezatĺkal klince do dverí kostola, ale radšej zbúchal kŕmidlo pre vtáčiky, nemuseli by sme sa pozerať na takú zvrhlosť, ako farárky a manželstvá (dokonca aj so sexom) kňazov (viac na pravykatolik.sk). 17.2.1600 doplatil na svoju tvrdohlavosť kacír a bezbožník Giordano Bruno. Tak dlho sa pozeral do Slnka, až uveril, že je stredom všetkého a sfanatizovane na tom trval, aj keď už priháralo. Taký Galileo Galilei (nar. 15.2.1564) vedel, kedy má prestať. To, že si neskôr mrmlal popod nos, že predsa sa točí, ho už nezbaví nálepky prezliekača kabátov. Doteraz sa tají, že hlavným dôvodom, prečo ho súdili, bol ďalekohľad, ktorý zdokonalil a ako prvý začal používať. Planéty sú v tom nevinne. Keď si totiž Galileo uvedomil potenciál nástroja, ktorý držal v ruke, začal v Benátkach, Pise a Padove po nociach pozorovať prezliekajúce sa manželky pánov mešťanov a zhotovovať ich kresby. Až mu raz v kostole vypadla skoro-fotka nahej milenky kupca benátskeho. Ten tak dlho hľadal zámienku, ako sa zbaviť Galilea, až si spomenul, že jeho bratranec robí na Okresnom úrade Svätej inkvizície vo Florencii (8. platová trieda), a obvinili Galilea, že je vedec. Chudák Galileo radšej hral ich hru, lebo vedel, že môže skončiť aj horšie a potom odvolal to, čo nikdy nepovedal. Obaja chlapci však boli trochu pozadu, v Poľsku už dávno vedeli, že stredom vesmíru nie jest, kurwa, rynek główny w Krakowie, ale Slnko. Povedal im to Mikołaj Kopernik (nar. 19.2.1473) a Slováci mu za to pred matfyzom postavili sochu, ktorá s posvätnou úctou pozerá na FEIku.

Aj tento týždeň Edison niečo patentoval, tentoraz je to fonograf, čiže akýsi gramofón, ale namiesto platní prehrával valce. Mať doma taký fonograf a prehrávať si na ňom kapely, ktoré ešte nikto nikdy nepočul, to by bola hipsterčina! V roku 1967 zomrel otec atómovej bomby, Robert Oppenheimer. Oppenheimer neskôr otvorene vystupoval proti jadrovému zbrojeniu, za čo bol označený za komanča, čo vo vtedajšej Amerike pre človeka jeho postavenia nebola žiadna sranda. Príčina smrti bola samozrejme rovnaká, ako u všetkých jadrových fyzikov tej doby, rakovina.

Je to až príliš okaté na to, aby to bola náhoda, že sa 16.2. narodili Francis Galton (1822) aj Ernst Haeckel (1834). Okrem toho, že obaja boli skvelí vedci, zaslúžili sa aj o vznik eugeniky a sociálneho darwinizmu. Čiže boli presvedčení, že by nemalo byť hocikomu umožnené rozmnožovať sa, „menejcenní“ ľudia by mali byť izolovaní a mali by vykonávať práce nevhodné pre inteligentnejšiu (v tom čase teda jedine majetnejšiu) časť populácie a podobne. Problém je, že za menejcenných si každý môže dosadiť kohokoľvek. A dobre vieme, ako to dopadlo v časoch nie až tak dávno minulých.