Dnes máme prvý jarný deň. Jar sa tohto roku začne dosť tragicky, pretože Luna zacloní Slnko, čo je nepochybne zlé znamenie. Vesmír nám chce ukázať, že slnečné lúče budú celú jar blokované temnými silami a chlad zasiahne naše duše. Možno budete chcieť podľahnúť pokušeniu a ísť sa na vlastné oči presvedčiť, čo to zas vesmírni ľudia pripravili. Varujem vás, ľudia počítačového veku! Vaše vyblednuté oči, pripomínajúce párový zrakový orgán zhuleného krtka, nie sú zvyknuté na denné svetlo. Dejiny sú síce plné slepcov, čo dokázali veľké veci, ale naozaj sa k nim chcete pridať? V tohtotýždňovom výbere slepcov asi nemám, ale ak by sa vám zadarilo, dajte vedieť, spomeniem vás nabudúce.

 

Tretí marcový týždeň si okrem skvelých hudobníkov pripomíname aj umelcov odpudivého vzhľadu, ktorý ide častokrát ruka v ruke s ich iritujúcim umeleckým prejavom. Napríklad polookrúhlu tridsaťpäťku oslavuje Peter Cmorík, zubaté monštrum slovenského šoubiznisu, ktorý sa svojim veršom „ale ty máš takú peknú riť“ zaradil na vynikajúce druhé miesto najdebilnejších slovenských hudobných textov, hneď za Kulyho a jeho podozrievanie svojej nastávajúcej z prostitúcie. Keď sa povie typický Čech, každý hneď gúgli fotku Jágra s jeho zábavným účesom a mikinou zapravenou v rifliach. Pre mňa je však výzorovo najväčší český vlastenec tohtotýždňový oslávenec Dalibor Janda, ktorý má lepší účes, nosí rozopnutú košeľu tak, aby sa mohol popýšiť zlatou retiazkou na svojej chlpatej hrudi a v duchu najlepších tradícií českého pornopriemyslu priznal, že mu ženy utekajú z postele kvôli jeho 26-centimetrovému bidlu. Pripomíname si aj narodeniny skútristu Baxxtera, prešľachteného árijca, ktorý vznikol z experimentu, kedy sa cielene krížili najnemeckejšie vyzerajúci mládežníci z Hitlerjugendu a ďalej znovu ich potomstvo a tak ďalej (druhý známy jedinec, ktorý by bez projektu Lebensborn nebol na svete, je Sebastian Schweinsteiger). Marcová je aj najsexi žena Írska za rok 2005 (Vraj, ale príde mi to skôr ako nejaká kačica. Ale zas je pravda, že som nikdy nebol v Írsku), bubeníčka súrodeneckej kapely The Corrs, Caroline Corr. Pamätá si ich ešte vôbec niekto?

Poďme radšej k normálnej hudbe. 19.3.1982 spadlo lietadlo, v ktorom sedel ešte len 26-ročný Randy Rhoads, skvelý rockový gitarista, známy najmä spoluprácou s Ozzym Osbournom. Ktovie, kam by to až dotiahol, keby sme si ho mohli užiť o niečo dlhšie. V roku 1953 sa narodil jeden z najlepších súčasných rockových basgitaristov, Billy Sheehan. Po tom, čo prestal dojímať Japonky v kapele Mr. Big, sa dal na sólovú dráhu a zdá sa mi, že mu to sedí o niečo viac. Ťažko sa dajú predstaviť Kusturicove filmy bez hudby Gorana Bregoviča (nar. 22.3.1950), poriadne inšpirovanej balkánskymi deťmi slnka, alebo vetra alebo poľadovice, či čoho. V roku 1919 sa zas narodil nezabudnuteľný Nat King Cole, slobodomurár z Alabamy, ktorý to vo svojej dobe naozaj nemal ľahké, ale aj tak všetkým ukázal, čo je v ňom. No a pred 24 rokmi zomrel člen Rock and Roll Hall of Fame, Leo Fender, jeden z vynálezcov, čo stáli pri vzniku elektrickej gitary a tým aj pri vzniku celej rockovej hudby. Ďakujeme.

 

Okrúhle šesťdesiatiny tento týždeň oslavuje Gary Sinise, beznohý propagátor suchých ponožiek, druhý najlepší lovec kreviet v Alabame a osvietený biznismen, ktorý vie, kedy sa oplatí investovať do ovocných plantáží. Okrem toho ešte hrá na basu v kapele Lt. Dan Band. Všetko najlepšie, poručík Dan! Rovnako starý je aj môj sused zabijak z mesta hriechu, vyvolený chlapík s nesmierne citlivým šiestym zmyslom, ktorým vyňuchá aj posledného skauta, bohužiaľ pevne chytený v smrtonosnej pasci, Bruce Willis. Len o dva roky staršia je Bohušova Vlastička, náladová krčmárka, ktorá ako správna Popoluška skončila ako prvá dáma kráľovstva českého.

 

V roku 1828 sa narodil slovenský Edgar Allan Poe a J. K. Rowlingová dohromady, zberateľ temných historiek zo slovenských lazov, Pavol Dobšinský. Tento vzácny človek nám ukázal, že naši predkovia nemali o nič slabšiu fantáziu, než napríklad severské národy a že ich predstavy boli častokrát dosť úchylné a sadistické, a neviem, či medzi nimi neboli aj uctievači Satana. Veď kto normálny by ako trest vymyslel zadebnenie človeka do suda, do ktorého sa nabijú klince a ten sa potom skotúľa z kopca? Som taký hrdý na svoje korene, na kreativitu svojich predkov! Veď aj takého Jánošíka nemohli len tak obesiť, pekne ho 17. marca 1713 zavesili za rebro a keď si ho už upiekli, tak si ho aj zjedli. V roku 1817 sa narodil Štúrov poskok, s ktorým mali veľkú záľubu v pobehovaní po hradných zrúcaninách, hraní sa na Starých Slovákov, po ktorých si dávali mená a z času na čas si aj uzákonili spisovnú slovenčinu. Samozrejme, že doma u Hurbana v Hlbokom. Štúrova mamka by ich nenechala hrať sa u nej v byte, ešte by jej narobili neporiadok. Na opačnej strane barikády stál Lajos Kossuth (zomrel 20.3.1894), veľký maďarizátor a vodca protihabsburgského povstania. A pritom to bol Slovák, ako repa! Nevadí, že sa považoval za Maďara, na tom predsa nezáleží. Detstvo prežil v Turci, tak to predsa nemôže byť skurvený Maďar! Ale taký kozmonaut Eugene Cernan je samozrejme Slovák, lebo jeho starý otec bol Kysučan. Tak to tu chodí. Ďalší Slovák, na ktorého môžeme byť hrdí, je Ľudo Ondrejov (zomrel 18.3.1962), autor Zbojníckej mladosti, románu, v ktorom plánuje arizovanie bratislavského antikvariátu a odpratanie jeho ozajstných majiteľov do koncentráku. A pred siedmimi rokmi zomrel A. C. Clarke, autor návodu na zavesenie geostacionárnej družice a tiež scifista a vesmírny Odysseus. Pamätám si na ten nechutný pocit ohrozenia silami mimo môjho chápania, keď som ako decko pozerával Tajomný svet Arthura C. Clarka, kde sa to len tak hemžilo mimozemšťanmi, tajuplnými civilizáciami a nadprirodzenými ľudskými schopnosťami.

 

Keď som minule písal, že marec je pre Japoncov nepríjemný mesiac, tak som to myslel smrteľne vážne, na to môžete zobrať sarín. 20.3.1995 členovia sekty Óm Šinrikjó vypustili sarín v tokijskom metre a spôsobili tak smrť 13 ľuďom, tisícky boli zranených. V Japonsku sa s takýmito ľuďmi neondia, buď dostali doživotie alebo trest smrti. Inak vodca spomínanej sekty (čakajúci na smrť vo väzení) je tiež marcový.

 

V roku 1789 sa narodil Georg Simon Ohm, ktorý mal taký odpor k elektrine, že je po ňom pomenovaná jednotka elektrického odporu. Odporný chlap. Pred 115 rokmi sa narodil Frèdèric Joliot, rádioaktivista, ktorý by urobil všetko preto, aby získal Nobelovu cenu, a tak sa oženil s Irène Curie, ktorá mala Nobelovku v rodinnej anamnéze. Dobrá vec sa podarila, Alfréd skončil u Joliotovcov vo vitríne, ale Irène zomrela len 2 dni pred Fredericovými narodeninami na leukémiu, pravdepodobne spôsobenú rádioaktivitou. 20.3.1916 publikoval Einstein svoju všeobecnú teóriu relativity a celá klasická fyzika sa zatriasla ako mechanický oscilátor. Zrazu bolo všetko relatívne a jediná istota v našom biednom vesmíre bola rýchlosť svetla. Aspoň niečo, od čoho sa dá odraziť. Už aj pri Dopplerovom jave bolo treba rátať aj s dilatáciou času a ak sa chudák Christian Doppler od svojej smrti 17.3. 1853 náhodou obracal v hrobe, tak teraz zaradil dvojku. V roku 1932 sa narodil Walter Gilbert, ktorý spolu s Fredom Sangerom vymysleli, ako sekvenovať DNA. Takže sa rýchlo osekvenovala DNA vírusov, potom baktérií a nakoniec prišiel na rad aj človek a všetci si mysleli, že tajomstvo života je odhalené, ale zistili sme len to, že máme obrovské množstvo informácií, ktoré nevieme dekódovať. Postupne z nich vylupujeme oriešky, ale ešte to chvíľu potrvá, kým budeme schopní pochopiť celú ľudskú DNA. V deň svojich narodenín zomrel Walter Haworth, ktorý dostal Nobelovku za výskum a syntézu vitamínu C. Vy ale samozrejme nie ste nejaké ovce, aby ste žrali celaskony a pchali peniaze do vreciek židovských farmaceutických firiem. Takže si choďte navariť šípkový čaj a dajte si k nemu napríklad šišky s ríbezľovým džemom. Alebo rovno ríbezlák.