Zbytočnosť výučby dejepisu sa snažím zdôrazňovať každý týždeň, a vždy sa nájde niečo, čo mi dá za pravdu. Tentokrát to bolo zopár lesklých hláv, obchodných cestujúcich ponúkajúcich netradičný bungee jumping s pripútaním v oblasti spájajúcej hlavu so zvyškom tela. Takých sme tu už predsa mali. Toť len nedávno, pred 65 rokmi, robotnícka prokurátorka so vzdelaním nedostatočným ani na sústružníčku poslala Miladu Horákovú na smrť (27. 6. 1950). Naši dnešní fašisti by neboli lepší ako komunisti v 50. rokoch. Najprv by obesili poslancov, potom veľkopodnikateľov, potom malopodnikateľov a potom ľudí, čo vedia čítať, zmrdov premúdrelých. Jedna z možností je, že vzdorovití Kysučania práve chýbali v škole, keď sa preberali totalitné režimy. Skôr si ale myslím, že si z dejín aj tak každý vyberie len to, čo mu zapadá do jeho myslenia. Ja taký nie som. Niektoré dátumy z dnešného výberu mi do žiadneho myslenia nezapadajú.

 

Podľa svojho oficiálneho životopisca sa Helena Vondráčková narodila až v roku 1947. Nech už je to ako chce, zlatá Helenka prežila aj Osamelého Georgea, najznámejšiu korytnačku z Galapág, ktorá zomrela v čase búrlivých osláv Helenkinej šesťdesiatpäťky pred tromi rokmi. Okrem Vondráčkovej si pripomíname narodeniny Jara Filipa, človeka hromadného výskytu a hromadného zamerania, ale čo vám budem hovoriť, Lasica so Satinským vám ho predstavia lepšie než ja. 45 rokov sa dožíva Yann Tiersen, autor hudby k Anomálii z Montmartru, ktorý by síce bol rád, keby si ho ľudia všímali aj kvôli inej hudbe, ktorú vytvoril, ale pravda je taká, že už spomínaný soundtrack je tak na jedno kopyto, že asi ani nič iné nemusím počuť. V roku 1944 sa narodil fenomenálny gitarista Jeff Beck zo skupiny The Yardbirds, neskôr však už len sóloval ako taký autista. A pred šiestimi rokmi zomrel vyblednutý plastový Afroameričan, kráľ popcornu, lunochod a veľký milovník malých detí, tanečník hladiaci si rozkrok vždy, keď to len trošku išlo, božský Majkl.

 

V roku 1898 sa narodil Erich Maria Remarque, autor románu o troch kamarátoch-východňaroch, ktorí podstúpia strastiplný výlet na západ, len aby zistili, že tam skapal pes a tak im nezostáva nič iné, len cesta späť. O päť rokov neskôr sa narodil George Orwell, spisovateľ, ktorý sa preslávil svojimi zápiskami zo študentskej brigády vo veľkochove ošípaných, ale hlavne tým, že si 17 rokov po vydaní prečítal Huxleyho Brave new world, trochu pomenil postavy, premenoval ho na 1984 a vydal pod svojim menom. A teraz nech mi niekto povie, že číslovka v názve nezvyšuje čítanosť. No a v šesťdesiatomštvrtom sa narodil Dan Brown, ktorý nás oboznámil s kryptologickou minulosťou istého Taliana a so sexuálnymi skúsenosťami Ježiša Nazaretského. Veľa ľudí sa dnes len vďaka nemu vie naozaj na úrovni porozprávať o renesančnom výtvarnom umení.

 

Koncom júna býva v zelených hlavách pretlak testosterónu a tak to riešia vojnami. Inak si neviem vysvetliť toľko vojenských dátumov pokope. Začalo to v roku 1914 v Sarajeve. „Tak nám zabili Ferdinanda, toho z Konopiště, toho tlustýho, nábožnýho.“ Gavrilo Princip, chorľavý študent a srbský nacionalista (aj keď pri Srbovi je asi úplne zbytočné písať, že bol nacionalista), na ktorého by si dnes už nepamätali ani jeho vnuci, sa tak nezmazateľne zapísal do histórie ako údajný dôvod I. svetovej vojny. Ako to už býva, atentát sprevádzalo toľko náhod, až mám z toho pocit, že si to Franta naozaj zaslúžil.

V roku 1940 slávna francúzska armáda znovu ukázala, že je dôstojným súperom akurát tak žabám, slimákom a crème brûlée a po šiestich týždňoch hrdinského odporu podpisovala kapituláciu Nemecku, ktoré malo byť na kolenách kvôli sankciám, embargám a plateniu reparácií. Akurát, že toľko úsilia a peňazí, ktoré dalo Nemecko do vedecko-technického rozvoja, sa niekde muselo odraziť a necelý rok po začatí druhej svetovej vojny si to odsrali bohorovní Frantíci, ktorým sa, samozrejme, žiadna armáda na svete nemohla vyrovnať.

Keď Nemci rozmýšľali, ako oslávia prvé výročie dobytia parížskych uličiek lásky, tak si povedali, že oslava by mala byť praktická, a že by si mali dopriať darček, ktorý ich bude tešiť ešte dlhé roky. Podarilo sa. Presne rok po kapitulácii Francúzska Nemecko prestalo čakať, kedy ho predbehne Sovietsky zväz a vytrelo si riť zmluvou o neútočení ako prvé a Drang nach Osten sa stal realitou. Germánska disciplína prvý rok totálne zvalcovala sovietsku úbohosť, ale potom sa ukázalo, že nikto z civilizovaného sveta nedokáže v Sojuze prežiť viac ako jednu sezónu a rozhodne to nie je Lebensraum pre nemeckého Űbermenscha. Sovietsky človek predviedol Germáncom, že keď má trochu vodky, nemusí jesť aj niekoľko mesiacov a že matička Rus vždy rada pomôže hovadskou zimou, keď na sebe cíti čižmu cudzieho vojaka.

O rok neskôr fašouni pripomenuli Čechom, že si neprajú, aby sa v Protektoráte poľovalo na nacistickú vrchnosť a za ukrývanie vysielačky používanej atentátnikmi na Heydricha vyvraždili a podpálili osadu Ležáky. Som nesmierne spokojný, že dnešní ideoví nasledovníci týchto ľudomilov majú riešenia na všetky problémy slovenskej spoločnosti a určite majú aj odvahu ich presadiť.

V roku 1950 sa nejaký Kim (aj tak všetci vyzerajú, akoby sa vyliahli na jednom ryžovom poli) rozhodol, že zjednotí Severnú Kóreu s Južnou a Američania tak mohli začať trénovať na Vietnam. Kimovi to nevyšlo a Kimovcom to nejako nevychádza dodnes, ale tak im treba, južanom, zadubencom kapitalistickým. Mohli si žiť ako prasatá v žite, teda mohli sa pozerať na prasa v žite, keby mali viac rozumu a držali sa milovaného vodcu.

 

Vojenskej tematike sa nedá vyhnúť ani pri dátumoch súvisiacich s technickým pokrokom. V roku 1923 došlo k prvému tankovaniu paliva počas letu. Dva dvojplošníky sa spojili hadicou a vymenili si prevádzkové kvapaliny, výdrž prijímateľa tak bola až 37 hodín. Rýchlosť technického pokroku v letectve ma nikdy neprestane udivovať, takže pripomínam, že k tejto udalosti došlo len 20 rokov po vzlietnutí prvého lietadla.

V roku 1898 sa narodil Willy Messerschmitt, letecký konštruktér, ktorý navrhol najúspešnejšiu a najviac vyrábanú stíhačku v nacistickom Nemecku, Bf-109, a prvé sériovo vyrábané prúdové lietadlo, Me-262. Po vojne sa v Československu začali zo zvyškov Bf-109 vyrábať lietadlá podobné materskému modelu, len oveľa horšie a naša pravlasť ich dodala aj Izraelu. Takže Juden bojovali vo fašistických strojoch proti kebabárom lietajúcim v britských lietadlách. Údajne si z toho robili dosť prdel a keď zazreli nejakého lietajúceho faraónovho potomka, tak sa upozorňovali volaním „Achtung, Spitfire!“

V roku 1995 zomrel Jonas Salk, autor vakcíny proti detskej obrne, ktorá je vďaka nemu vo vyspelých krajinách takmer neznámou chorobou. Salk bol, samozrejme, Žid, takže jeho motiváciu na výrobu vakcíny je veľmi ľahké odhaliť. Zisky, zisky, zisky a NWO. Kto ovláda deti, ovláda celý svet. Stačí do nich napichať nejaké slobodomurárske svinstvo a je to vybavené. Len pripomeniem, že Salk sa rozhodol, že si vakcínu nedá patentovať a tým sa vzdal akéhokoľvek zisku z jej predaja.