Deň učiteľov tento rok pripadne na sobotu, z čoho majú pedagógovia určite už pár týždňov hlavu v smútku. Žiadne kvety od žiakov, žiadne posedenie pri poháriku v zborovni. Napriek tomu mám vážne podozrenie, že veľa z nich sa bude snažiť všetko si vynahradiť už v piatok a deti zostanú bez obligátnej dávky čísel, písmen a dátumov. To ale vôbec nevadí, pretože zodpovední rodičia samozrejme prečítajú pred spaním svojim deťom stručné zhrnutie toho, čo všetko sa prihodilo minulý týždeň. Nachystal som to za vás.

 

Tento týždeň sa nám to v hudbe len tak hemží divnými bytosťami, ale zas si pripomenieme aj niekoľko zaujímavých  mien. Aj tak si ale nie som celkom istý, či by ste tento odstavec nemali preskočiť. Pre tých odvážnejších, ktorí sa predsa len pustia do čítania, pripomeniem narodeniny ešte ani nie tridsiatničky Lady Gaga, primáta nejasného pohlavia, sexuálnej orientácie a predovšetkým priekopníka v alternatívnych spôsoboch obliekania. Ja by som jej štýl nazval odevné kompostovanie, pretože Gágá razí myšlienku, že všetok odpad sa ešte dá zhodnotiť. Inak, nebudete veriť, ale Lady Gaga vlastne robí black metal a slúži NWO, aspoň podľa záchrancu slovenského národa, Igora Cagáňa, ktorý tejto umelkyni venoval toľko času, že si to Lejdy ani nezaslúžila. Čo by Igorko povedal na levieho kráľa sira Eltona Johna, ktorému stále stojí sviečka vo vetre, tento týždeň 68-ročného, mi je úplne jasné. Ja zas hovorím, hodina tohto týpka vyrobeného v Anglicku je ešte zlučiteľná so životom, na krvácajúce zvukovody sme zvyknutí vďaka našim skvelým rádiám, ale minúta Boney M a 64-ročnej Maizie Williams vás spoľahlivo pošle do kómy. Takže kliknúť na link a počúvať maximálne 15 sekúnd, slabšie povahy len štyri. Vedeli ste, že Nena (55) je už babičkou? A o svoje vnúčatá samozrejme priväzuje 99 balónov, nech si trochu polietajú. Obrovský rešpekt si zaslúži soulová babička Aretha Franklin (73) a čo ja viem, bez rešpektu oznamujem, že narodeniny má aj jej wannabe učnica Mariah Carey. O dva roky staršia než Aretha Franklin je Astrud Gilberto, brazílska sambistka a bossanovistka, známa hlavne ako interpretka cudzej pesničky. To, ako ten čas letí, ilustrujú aj 67. narodeniny šialeného speváka so vzhľadom žaby po trojdňovej púti júlovou asfaltkou,  žijúceho na hrane, ktorý nechce, aby mu niečo chýbalo. Gratulujeme, Steven Tyler! Na záver som si nechal dnešnú štyridsiatničku Fergie. Áno, tú z Black Eyed Peas. Kým mi začnete nadávať, že mala byť hneď za Lady Gaga, tak vám chcem povedať, že táto dievčina len trestuhodne mrhala svojím talentom. Fergie má rozhodne na viac, tu je dôkaz.

 

Nemôže byť náhoda, že 27.3. sa narodili traja najlepší slovenskí zabávači, ľudia, pri ktorých by ste sa aj chceli zasmiať, ale aj tak vám len tečú slzy, aj by ste chceli prepnúť program, ale hrôza vám natoľko zväzuje ruky, že ich viac neviete ovládať. Ako by to naše ľúbezné Slovensko vyzeralo bez Petra Marcina, Pištu Skrúcaného a Ivana Gašparoviča? Krásnu päťdesiatku oslavuje žena, ktorá bola tak unudená svojim sexuálnym životom na farme (hoci si ju jeden škuľavejší kôň zvykol mýliť s kobylou), až si povedala, že je na čase niečo zmeniť. A dala sa na sex v meste. Tento týždeň sa nám s „náhodičkami“ roztrhlo vrece. V jeden týždeň sa totiž narodili aj Dr. Sheldon Cooper a Leonard Nimoy. Náhoda, samozrejme. Len by som rád vedel, ktorá rodina ťahajúca za nitky, má na starosti pôrodnosť. Chcete viac dôkazov? Tommy Hilfiger a Guccio Gucci, narodení tento týždeň. Michal Dočolomanský sa narodil presne päť rokov pred Eltonom Johnom. Elton dostal titul „sir“, Michal dostal Rad Ľudovíta Štúra, Elton je..., ale to je vlastne jedno.

 

Učiť sa, učiť sa, učiť sa! Najlepšie hrou. Narodil sa Jan Amos Komenský, učiteľ národov a zakladateľ najstaršej slovenskej univerzity a autor legendárneho výroku „Lepší je plodníkem svým řádně zatřepati, než z povětrnou ženskou spáti.“ O takmer štyristo rokov neskôr zomrel úplne absurdný spisovateľ, literárna Dacia, niečo medzi Rumunom a Francúzom, Eugene Ionesco. Ja som jednoduchý človek z malého mesta, čítať som sa naučil až tesne pred učňovskou skúškou, takže na mojom literárnom cítení naozaj nezáleží, ale vy, vzdelaní ľudia, poznáte niekoho, komu sa páči, alebo kto nebodaj pochopil, jeho dielo Plešatá speváčka spod stoličiek? Taký Patrick Süskind, to je iná káva. Absolútny sluch má kdekto, ale absolútny čuch mal len jeho výrobca parfémov, ktorý tak trochu nezvládol svoje pudy. A keď chcete monodrámu, na ktorú sa dá pozerať, odporúčam jeho Kontrabas. Naozaj, serte na Rumunov. Nedá mi ešte nespomenúť alternatívu k tým počítačovým hrám plným násilia, ktoré len osprosťujú naše deti. Narodil sa totiž autor skvelých stolových hier, Uwe Rosenberg. Namiesto strieľania do nevinných ľudí môžete v Agricole s pokojným svedomím vyhnať deti makať na pole, nechať ich bývať v jednej izbe s prasaťom alebo ich poslať po žobrote.

Vravte si čo chcete, tento týždeň sa to všetko páruje (okrem zabávačov, ale ešte aj tam je náš ex tretím kolesom na fúriku). Máme tu totiž dvoch slovenských polyhistorov, narodil sa krásavec, veľká ozdoba Uhorska, Matej Bel a zomrel prvý slovenský riaditeľ katastrálneho úradu, Samuel Mikovíny. Pred 230 rokmi sa narodil pravý Záhorák, pre ktorého aj bernolákovčina bola nechutným kompromisom, obdivovateľ Svatopluka, Ján Hollý, a pred dvadsiatimi rokmi zomrela pastierka troch žrebcov farby konského... pagaštanu, Margita Figuli.

 

Ďalší pár je z 2. svetovej vojny. V roku 1912 sa narodil Wernher von Braun, ktorý dostal Američanov na Mesiac a počas vojny posielal do Londýna humanitárnu pomoc na raketách OMV-2. Inak to bol údajne poriadny zmrd. Pre ľudí, ktorých si vypýtal z koncentrákov do svojej fabriky, bolo vraj lepšie ostať v lágri. Na druhej strane konfliktu stál presne o 3 roky (vravím, náhoda) mladší ostrostrelec Vasilij Zajcev, ktorý to v Stalingrade sypal do Germáncov jedna radosť. Teda, pre Nemcov to bola radosť iná. Odporúčam film Nepriateľ pred bránami. Keď sme pri vojne, medzi Slovenským štátom a Maďarskom sa začala Malá vojna. V skratke, dvaja malí fašouni sa bili a tretí veľký sa prizeral, potom malým smradom capol poza uši, nech poslúchajú a bolo to vybavené. Ostala z toho len krásna spomienka, keď treba vytláčať starý hnis v krčmových debatách o tom, že Slováci stále niekomu ležia v žalúdku. Pred 27 rokmi prebehla v Bratislave Sviečková manifestácia, protestná akcia kresťanov, ktorí nesúhlasili s tým, že komanči na Veľký piatok zadarmo rozdávali sviečkovicu a navádzali tak veriacich na porušenie pôstu. Každý katolík teda schytil pridelený dvojkilový flát sviečkovice a plieskal ňou komančov po chrbtoch. Komanči zas na oplátku zabudli, že Veľkonočný pondelok ešte len príde a spravili z akcie súťaž o miss mokré tričko. Odvtedy to išlo s komančmi dolu vodou.

 

Nech sa páči, dvojica havárií. Pred 26 rokmi stroskotal ropný tanker Exxon Valdez a spôsobil jednu z najväčších zaznamenaných ekologických katastrof. Američania si vyskúšali svoju kreativitu pri čistení ropnej škvrny. Skúsili ju podpáliť, odfajčiť chemicky aj biologicky. Práve tu boli prvýkrát použité baktérie živiace sa ropou, ktoré problém zásadne zmiernili. A 21 rokov predtým vysoko lietal a nízko spadol major Gagarin. Aspoň sa tak povráva. Ale povráva sa aj to, že s Lajkou v objatí dodnes krúži ponad modrú planétu.

 

Aj vo vede máme jednu náhodičku. 24.3. sa narodil John Kendrew (1917) a zomrel César Milstein (2002), dvaja nositelia Nobelovej ceny, kolegovia z Medical Research Council v Cambridge. Kendrew dostal Nobelovku za určenie štruktúry svalového proteínu myoglobínu a Milstein za vyvinutie hybridómovej technológie, vďaka ktorej dnes môžeme relatívne lacno produkovať veľké množstvá protilátok. V roku 1962 zomrel naozaj pozoruhodný človek, Auguste Piccard. Auguste sa najprv zaoberal konštrukciou balónov, v ktorých dosiahol niekoľko výškových rekordov, a potom sa mu zdalo, že je načase ísť dolu a navrhol batyskaf, ktorý sa dostal na dno Mariánskej priekopy. Jeho knihu V batyskafu na dno moří som už raz spomínal, ale urobím to znovu, lebo je to naozaj fascinujúce čítanie. Vedeli ste, že za pochopenie žien sa dá dostať Nobelova cena? Presne to sa podarilo Adolfovi Butenandtovi (nar. 24.3.1903), ktorý objavil a popísal niekoľko ženských hormónov. Stačilo mu na to pár tisíc litrov ženského moču. A nakoniec, v roku 1941 sa narodil skvelý evolučný biológ, najznámejší ateista a Darwinov rotvajler Richard Dawkins. Dawkins je autorom myšlienky, že organizmy sú len klietky pre gény, ktoré spravia všetko pre to, aby práve ich klietka bola najbezpečnejšia a poskytla im čo najlepšie možnosti na rozmnoženie. No čo vám poviem, kreacionisti z toho pravidelne dostávajú mŕtvicu. Asi je to tak lepšie.