Tým štyrom ľuďom, čo ešte čítajú moje články, nikdy neodpustím, že v diskusiách preberajú medzinárodné dni vhodné do môjho textu týždeň vopred. Môj plán na zjednodušenie úvodu dostal vážne trhliny, medzinárodný deň psoriázy je dávno prežutý, a tak sa musím vrátiť k citátovej klasike. „Historik robí pre minulosť to, čo kartárka pre budúcnosť. Kartárka je však vystavená overeniu, historik nie.“ To povedal básnik Paul Valéry, narodený v roku 1871. Mimoriadne bystrý človek. Neviem, ako to bolo za jeho čias, ale dnes tá veštica aspoň zarobí viac ako nejaký historik. A tak je to spravodlivé, keďže má rizikovejšie a žiadanejšie povolanie. Ešte by ma zaujímalo, či sú platové rozdiely aj medzi zamestnancami Historického a Prognostického ústavu SAV. A keďže „v priepasti dejín je pre všetkých dosť miesta“ (znovu Valéry; hovorím, že je fakt dobrý), tak priamo z dna dejín prinášam stručný výcuc.

 

Hudobne je to úplne zúfalé a mohlo to byť ešte horšie, ale Bryan Adams má narodeniny až budúci týždeň. Narodil sa akurát K. K. Downing z Judas Priest, ale na to vám už ani nedám link, aby tu naozaj neboli každý týždeň. A potom ešte Rick Allen, jednoruký bubeník Def Leppard. To je všetko. Vlastne nie. Ešte bude veľká párty aj u Mázikovcov. Ako zaujímavosť uvediem, že Eva má narodeniny v rovnaký deň ako Goebbels.

 

V roku 1815 sa narodil Ľudovít Štúr. Možno si ho pamätáte ako bratranca toho geológa, čo má ústav. Inak to bol ten, čo vykrikoval, že si stal do služieb ducha, a preto musí prejsť cestu života tŕnistú. Ten, čo povedal svojej crew, že to len tak nejde, slúžiť národu a popritom slovenské devy obrábať, ale sám si slúženie pomýlil so súložením a toľko pobehoval za Ostrolúckou, až mu za to niekto chcel odstreliť gule, avšak trafil len nohu. Ten, čo kodifikoval spisovnú slovenčinu, ale väčšiu budúcnosť videl v ruštine. Ktovie, ako hodnotia svojho patróna obyvatelia Párkany.

 

O športovcoch zvyčajne nepíšem, ale dnes tu máme dvoch naozaj výnimočných. Najprv sa v roku 1929 narodil Carlo Pedersoli, ktorého skôr poznáte pod menom Bud Spencer, ktorý reprezentoval Taliansko v plávaní na dvoch olympijských hrách a bol tiež vynikajúcim vodným pólistom. Asi mal pre tento šport predpoklady, napríklad dlane ako plutvy.

A keďže sa nám thajská lyžiarka Vanessa Mae nezabila v Soči na zjazdovke, tak môže osláviť svoje 37. narodeniny. Nie som lyžiar, a to, že som hudobný ignorant už viete. Ale mám taký jemný análny pocit, že na snehu aj v hudbe tak trochu odrbáva. V hudbe dáva ľuďom falošný pocit, že vydržia počúvať ozajstné umenie a na lyžiach budí dojem, že nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa a hlavne si plniť sny. A to je mantra mrzákov. Načo by som sa zúčastnil súťaže, v ktorej budem súťažiť len o to, aby som nespadol a aby som nakoniec bol určite klasifikovaný a naozaj oficiálne skončil posledný?

 

Keďže v roku 1517 ešte neexistoval Dailymale, prvý luterán Martin Luther musel svoj článok s číslovkou v názve pribiť na dvere kostola. Článok bol poriadne dlhý, ale jeho čitatelia sa nevedeli zbaviť dojmu, že ide len o účelové lamentovanie katolíckeho kňaza. Luther tam nariekal, že málo zarába a nemôže si dovoliť odpustky, že keby sa mohol legálne oženiť, tak by vlastne ani žiadne odpustky nepotreboval a že je zbytočné hrať sa na dobrého človeka, veď Boh aj tak vidí, že každý jeden človek je hajzel, teda okrem tých, čo sú luteránmi. Náboženská klasika.

 

V roku 1907 sa odohrala Černovská tragédia. Nie, nejde o začiatok výstavby neďalekej čističky odpadových vôd v Hrboltovej. To si len bryndzové liptovské hlavy povedali, že ak im kostol vysvätí nejaký Maďar, tak nebude taký svätý, ako keby to urobil Slotov praotec Andrej Hlinka. Následne niekoľko platených provokatérov začalo pokrikovať niečo o chlpatých poníkoch a o obcovaní maďarských školáčok s Turulom a liptovský Majdan bol na svete. Na to, že vlastne išlo o katolícke modlitebné stretnutie, je 15 mŕtvych celkom dosť. Navyše sa presne o trištvrte storočia neskôr sa narodila Dorota Nvotová.

Ako všetci vieme, nešťastie po horách nechodí a nechodí, až kým nepríde. Presvedčili sa o tom aj Mordorčania v roku 1978, keď to s jednou električkou išlo dosť z kopca. Súdruhovia z Prihornádskej autonómnej republiky totiž usúdili, že veselí srdcom východniari si nezaslúžia mať takú nudnú MHD ako toti Blavaci a rozhodli sa vyskúšať, aké by to bolo mať húsenkovú dráhu priamo na električkových koľajniciach. Ale deväť mŕtvych je na jednu jazdu príliš veľa.

 

Už krátko po prvých testoch sa zeleným hlavám začalo zdať, že bežné atómové bomby sú príliš slabé na to, aby zo Zeme rýchlo a efektívne vytvorili niekoľko obežníc Mesiaca, a tak v roku 1952 Američania odskúšali prvú vodíkovú bombu. Podarilo sa. Ohnivá guľa bola dvojnásobne väčšia než očakávali, po výbuchu ostal kurevsky veľký kráter a státisíce kilometrov štvorcových boli zamorené rádioaktívnym odpadom. To predsa Sovieti nemohli nechať len tak. Takmer presne o 9 rokov neskôr teda odpálili najväčšiu doteraz testovanú bombu. Výbuch vraj uvoľnil energiu zodpovedajúcu 1% výkonu Slnka a seizmická vlna trikrát obehla Zem. Inak to bola absolútne nepraktická 25-tonová hovadina nepoužiteľná v boji, to len chceli ukázať širokú ruskú dušu. Tak s týmito slniečkármi by som si nezačínal. Tí keď sa do niečoho pustia, idú do toho naplno. Len potom akosi nevedia, kedy prestať.

 

Jonasa Salka som spomínal pri úmrtí, ale urobím tak znovu. Tvorca vakcíny proti detskej obrne sa totiž narodil pred 101 rokmi. Tento americký Žid si vakcínu, na ktorej mohol zarobiť miliardy, nenechal patentovať, a teda sa mohla voľne vyrábať. Aj vďaka nemu dnes všelijaké ufúľané antivax mamičky môžu nechať svoje autentické detičky pobehovať okolo totemu namiesto toho, aby im na vozíčku každé dve minúty utierali zaslintaný krk.

Inak rovnú šesťdesiatku oslavuje Bill Gates, ktorý chce znížiť svetovú populáciu pomocou očkovania. Aspoň podľa ježišoidov vydávajúcich časopisy otvárajúce ich nasledovníkom oči a dvierka k najprimitívnejším centrám nervovej sústavy. Gates to ale naozaj povedal. Akurát, že potetovaný imunológ čerstvo zvesený z kríža, ktorému rany lížu šteniatka, to rád vytrhne z kontextu a svojmu publiku to vysvetlí tak, že do nás židovské rodiny pomocou vlád napichajú ortuť, aby sme podochli v mladom veku a naše ťažko vydreté dôchodky ostali im. To, že Gates vlastne povedal, že všade, kde sa zaviedli premyslené očkovacie programy, okamžite klesla detská úmrtnosť a celkovo sa zvýšila kvalita života a vďaka tomu sa paradoxne ľudia prestali množiť ako kvasinky v ríbezľovej šťave, to už samozrejme nedopovie.

Pripomeniem ešte jeden obrovský úspech očkovania. Posledný októbrový týždeň v roku 1977 bol zaznamenaný posledný prirodzený prípad pravých kiahní a o dva roky neskôr Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila, že pravé kiahne sú minulosťou. Nakazeným bol nemocničný kuchár, ktorý sa nakoniec vyliečil a žil až do roku 2013, kedy zomrel na maláriu. Nezvratný osud. Aby som hneď v zárodku rozptýlil obavy tiborovcov o moje duševné zdravie a o moje zapálené kopytá, tak áno, viem, že Američania majú kiahní plné labáky a len čakajú na príležitosť, aby mohli týmto vírusom nakaziť prvého moskovského bezdomovca, od ktorého to chytia všetci obyvatelia močiara slobody. Plán imperialistov má však vážnu trhlinu. V Rusku nie sú bezdomovci.