Ja nie som Kristus alebo filantrop, stará dáma, som opakom Krista... Bojujem za to, čomu verím, so všetkými zbraňami, ktoré mám k dispozícií a pokúšam sa zabíjať tých ostatných, čiže nebudem pribitý na kríž ani inde.“ Toto nepovedal jeden tunajší diskutér, ako by sa mohlo zdať, ale Che Guevara, ktorý sa tento týždeň mohol dožiť 87 rokov, keby to nebol úplný vypatlanec, tak ako väčšina jeho obdivovateľov, vrátane jedného nášho nemenovaného premiéra. A to je ďalší krásny príklad zbytočnosti dejepisu. Môžete tisíckrát opakovať, že Ernesto bol obyčajný vrah presvedčený o svojej genialite, môžete napísať milión článkov, učiť to na školách, aj tak bude mládež snívať o beztriednej spoločnosti v tričkách s Che Guevarom zasnene pozerajúcim do ideálnej budúcnosti. Keby sa však pozrel do minulosti, asi by nevybral rovnaké udalosti ako ja.

 

Ak bol máj chudobný na výročia súvisiace s hudbou, jún je potom ufúľaný bezdomovec predávajúci jedno číslo minuloročného Notabene vytrhnuté spod hlavy iného rovnako všivavého týpka. Celú túto nemilú situáciu najlepšie ilustrujú narodeniny českého Justina Biebera, Bena Cristovaoa. Ja sa síce v hudbe veľmi nevyznám, ale toto má určite od hudby tak ďaleko, ako je Angola od Česka. Ani vám nemienim dávať nejaký link. Ak chcete vedieť, aký je to pocit, keď si objednávate poldňové sedenie u exorcistu, stúpte do tohto hovna sami. Z úplne inej kategórie je Emmett Hardy, trúbkar z New Orleans Rhytm Kings, ktorý sa narodil 12. 6. 1903 a zomrel štyri dni po svojich 22. narodeninách na tuberkulózu. Keď mu táto choroba natoľko zničila pľúca, že už nemohol hrať na trúbku, preorientoval sa na banjo, len aby sa mohol venovať hudbe. A v roku 1956 sa narodil škaredý dánsky satanista King Diamond, hrôzostrašnejšia a hudobne rozhodne oveľa lepšia verzia Marylina Mansona. Len tá jeho rozdvojená osobnosť je asi problém, pretože sa mu do spevu stále mieša nejaký vysoký hlas, ktorý sa akosi nedá prekričať.

 

10. 6. 1926 zomrel Antoni Gaudí po tom, čo zrejme vymýšľal, akú jaštericu ešte prilepí na chrám Sagrada Familia a odignoroval električku, ktorej križoval cestu. Za to by si inak zaslúžil, aby ho zavesili na niektorý z tých žeriavov, ktoré hyzdia pohľad na tento kostolíček. Čo sa má čo nechať zahlušiť, keď má ešte pred sebou toľko roboty? Gaudího budovy by boli skoro až gýčové, keby nejakým zázrakom nepôsobili naozaj rozprávkovo. Ja som dosť na gotiku, ale v Barcelone treba rozhodne okrem gotického centra obehať aj stavby tohto pána architekta.

 

O typických českých vlastnostiach by sme sa mohli rozprávať do rána, a bola by to debata veselá, tak ako sa bratia Česi určite bavia na nás. A ak mentálnu malosť Slovákov asi najlepšie vystihuje slogan nášho ex-starého chuja „Ale sme im dali, boha, ...!“ použitý vždy, keď sme úplnou náhodou o kúsok lepší než priemer, tak pod českým levom by malo byť vyšité „Hlavně ať je to levný.“ V roku 1938 sa narodil Přemek Podlaha, človek, ktorý túto českú vlastnosť rozvíjal a podporoval a tým posilňoval svojstojnosť národov kráľovstva českého. Sľubujem, že o Zlatej knihe receptáře raz napíšem samostatný článok, zatiaľ si pozrite, ako sa dá svojpomocne vyrobiť snowboard alebo ako sa dajú kurva rýchlo ošúpať jabĺčka (toto síce nie je z Receptára, ale je to českejšie ako Český Krumlov).

 

V roku 632 zomrel zakladateľ najmierumilovnejšieho náboženstva na svete, to len zopár pomýlencov trestá znásilnené ženy za cudzoložstvo, odsúdi človeka na tisíc rán bičom za urážku islamu, ženy považuje za divné bytosti nehodné mužovej pozornosti a akýchkoľvek práv. Mohamed samozrejme nič také nehlásal, jeho deväťročná manželka sa na nič podobné nesťažovala. Ale prorok naučil svojich nasledovníkov, ako byť urážlivými. Je dosť možné, že z Európy vymiznú ihličnaté stromy, pretože by sa z nich dali vyrobiť vianočné stromčeky, a to je poburujúce. Ak by tento článok náhodou nebol uverejnený, pochopím to. Je suis Dailymale!

 

V roku 1836 zomrel André Marie Ampère, chlapík, ktorý vynašiel 12-ampérový istič. Ako každý správny génius tej doby nenavštevoval školu, napriek tomu ako 8-mesačný vedel čítať, ako 5-ročný pod dohľadom otca prvýkrát odšoféroval celú trasu Paríž-Marseille a ako 13-ročný napísal prvú vedeckú prácu. Ampère si hlavne všimol, že elektrina a magnetizmus nejako súvisia, keďže elektrická cievka vytvára magnetické pole. Päť rokov pred Ampérovou smrťou sa narodil James Clerk Maxwell, fyzik, ktorý vymyslel štyri rovnice a jedného démona. A je to náhoda, že práve Maxwell svojimi rovnicami ukázal, že magnetické aj elektrické pole sa šíria ako vlny a jedno vytvára druhé. A keď vypočítal rýchlosť týchto vĺn, vyšla mu rýchlosť svetla. Takže prišiel na to, že aj svetlo musí byť elektromagnetické vlnenie. No nádhera.

V roku 1982 zomrel tanečný choreograf Karl von Frisch. Tento etológ prišiel na to, že včely rozlišujú farby, dokážu sa orientovať v priestore podľa magnetického poľa Zeme a podľa polohy Slnka a že všetky svoje životné postoje vyjadrujú tancom. Takže ak ste počuli tvrdiť nejakého brejkdencera, že tanec je pre neho všetko, že ním vyjadruje svoj názor na túto skurvenú spoločnosť, tak vám prezradím, že to len odpozoroval od včiel. Tie však tancom neukazujú aké sú drsné, lebo vyrástli v ghette na okraji úľa, kde sa to hemžilo osami a sršňami a ak chceli prežiť, museli dílovať propolis a použité žihadlá, ale ukazujú ostatným včelám, kde je potrava. Ich tance obsahujú kompletnú informáciu o zdroji. Jeho vzdialenosť, výdatnosť, kvalitu, skrátka všetko, čo taká včielka potrebuje vedieť, aby sa rozhodla, či ide do práce, alebo už dnes sere na to.

V roku 1864 zomrel Alois Alzheimer, ale príčinu jeho smrti som zabudol... eee...nejaká infekcia, či čo, o čom som to hovoril? Aha, že v roku 1864 sa narodil Alzheimer. Ten spolu s kolegami niekoľko rokov brutálne vypočúvali jednu dementnú ženu, a keď z nej nedostali, čo chceli, vybrali z nej mozog a zistili, že je plný nerozpustných proteínových depozitov. Dnes sa vedci delia na baptistov a taoistov, podľa toho, ktoré depozity pokladajú za prvotnú príčinu choroby, či sú to plaky z beta amyloidu (baptisti) alebo neurofibrilárne klbká z proteínu tau (taoisti). Štyri roky po Alzheimerovi sa narodil Karl Landsteiner, objaviteľ krvných skupín, na jeho počesť darcovia krvi dostávajú Janského plaketu. Bratia Česi nevedia tomuto Rakušákovi prísť na meno, pretože obral pravoverného Pražáka o slávu a Nobelovu cenu.

Narodeniny oslavuje Grigorij Perelman, aj keď pri jeho životných postojoch asi ani neoslavuje. Tento matematik dokázal Poincarého domnienku, jeden z najväčších matematických problémov ever.  Poincarého domnienka sa týka topológie a hlása bludy o tom, čo všetko sa dá považovať za guľu. Z topologického pohľadu je aj pohár guľa, ale šálka s uchom už nie, no jednoducho matematická úchyláreň odtrhnutá od reality. Perelman za svoju prácu dostal Fieldsovu medailu a milión dolárov k tomu, ale oboje odmietol, údajne so slovami, že vie, ako ovládať vesmír, tak prečo by sa mal hnať za miliónom. Ktovie, možno keby mu to vyplatili v rubľoch...