„4. februára 2004 bol založený Facebook a odvtedy nebol nikto schopný vytvoriť efektívnejší nástroj na to, aby človek zo seba mohol verejne urobiť debila.“ Mahátma Gándhí.

Nehľadajte za týmto výrokom žiadne skryté posolstvo, len vám pripomínam historickú udalosť a demonštrujem svoju intelktuálnu nadradenosť, pretože ja žiaden fejsbúk ani internety nemám, nepozerám telku, v priestore sa presúvam jedine na bicykli. Ak veľmi mrzne, tak v MHD. Spolieham sa jedine na zdravý sedliacky rozum a jednoduchú logiku, ale občas vychádzam z nesprávnych premís. V každom prípade dúfam, že pošta stihne doručiť môj list do redakcie DM včas a že ho nejaký menej zaneprázdnený redaktor prepíše do elektronickej podoby. Pripájam prehľad udalostí tohto týždňa, poctivo navyberaných z Encyclopædie Britannica.

 

Tento týždeň si pripomíname výročia súvisiace s dvomi germánskymi skoro-hudobníkmi. 7.2.1954 sa narodil jeden z najprogresívnejších gitaristov 20. storočia, autor temných gitarových riffov a sól, Dieter Bohlen. Svoje sadistické sklony prejavil aj v piesni, v ktorej striasol z čerešne dievčinu, ktorá na ňu vyliezla pri úteku pred jeho hmatníkom a následne ju takú polámanú a v bezvedomí... hladil po vláskoch. 6.2.1998 by celkom slušne nafúkal Falco, ak by mal to šťastie a zastavili ho statoční policajti pred tým, než si to v osobáku rozdal s autobusom. Inak jeho hudba je pre mňa jedno veľké WTF. Kombinácia nemeckého recitovania a anglického refrénu je nad moje chápanie, ale na druhej strane to možno svedčí len o mojej obmedzenosti, čo si aj pri svojej obmedzenosti dobre uvedomujem, a navyše, kto som ja a čo som ja kedy urobil pre rakúsku populárnu hudbu? 4.2.1987 zomrel na AIDS Liberace, predchodca Eltona Johna so všetkým, čo k nemu patrí. Ak by si nejaké jeho vystúpenie pozrel niektorý zo slovenských hip-hopových kráľov, asi by sa mu Liberaceho bundička dosť páčila. Kkt, tritisíc kamenov! Dijamanty, brácho. Chápeš?

Koncom týždňa oslávia narodeniny dvaja pištoľníci z ochranky Šípkovej Ruženky, Duff McKagan a Axl Rose. Ak si pamätáte Axla ako štíhleho dlhovlasého blondiačika pobehujúceho po pódiu len v čelenke a elastických kraťasoch zvýrazňujúcich batôžtek medzi jeho neposednými nohami, tak vám oznamujem, že veci sa dosť zmenili. 67 rokov zas oslavuje spevák, ktorý mal rockovú kapelu snáď už pred vynálezom elektrickej gitary, Alice Cooper. Tento člen Rock and Roll Hall of Fame sa preslávil svojimi divadelnými koncertnými vystúpeniami a budením dojmu, že svoj predposledný album vydá niekedy okolo roku 2040. Prvý februárový týždeň 1945 sa narodil hudobník, čo hudobník, spievajúca rastlina, Bob Marley. Človek, ktorý povýšil hulenie na náboženstvo, rastafarián, ktorý radšej zomrel, než by mu mali nejakí šarlatánski lekári odrezať palec. A samozrejme autor myšlienky, že len bez ženy, môže byť človek blažený. Asi o tom niečo vedel, keď mal 11 potvrdených detí s bohviekoľkými ženami. 2.2.1979 to prehnal s heroínom Sid Vicious, vešiak na basgitaru v Sex Pistols a sfetovaný vrah svojej sfetovanej frajerky.

 

2.2.1849 sa narodil najväčší slovenský básnik, Országh Pál. Známy sa stal predovšetkým svojským jazykom, totiž ak mu žiadne slovo nepasovalo do verša, tak si ho vymyslel. Kedys´ho zvádzal svet mu hovoriac: i venuj sa rapu, hip-hopovej vrave a rozbi všetkých hejterov, pasovačku veršovanú založ a veršov milovníkov, čo stoja za niečo, naprac do domu kultúrneho a nazvi to svoj Kubín, Hviezdoslavov Kubín. 4.2.1820 sa na opačnej strane Moravy narodila matka vlastnej Babičky, Božena Němcová. Bola to síce veľká vlastenkyňa, ale aj poriadna sexuálna maniačka, ktorej bolo jedno, kto ju pretiahne, hlavne nech je to vždy niekto iný. Pár rokov pred ňou sa narodil Charles Dickens, ten, čo napísal Davida Copperfielda. V knihe opísal zázračné dieťa, ktoré dokáže prejsť cez Čínsky múr, nechá zmiznúť tank a podobné veci, ktoré sa hodia každému dieťaťu vo viktoriánskom Anglicku. V rovnaký deň, len v úplne inom storočí, sa narodil Matt Ridley, jeden z najväčších popularizátorov vedy. Vrelo odporúčam hocijakú Ridleyho knihu. Každý, koho aspoň trochu zaujíma genetika a evolučná biológia, nepustí z ruky Červenú kráľovnu alebo Genóm, kým ich nedočíta. A aby sme si spomenutých majstrov pera mohli prečítať, musel sa narodiť a samozrejme aj zomrieť (3.2.1468) Johann Gutenberg, vynálezca kníhtlače. Keď nabudúce budete aj vy tlačiť nejaké knihy, napríklad Hvoreckého alebo Hiraxove do kontajnera na papier, tak sa nad sebou zamyslite, prečítajte si Meno ruže a predstavte si chudáka mnícha ako prepisuje Šlabikár šťastia v predgutenbergovských dobách a rozmýšľa, ako to celé napísať comic sansom. No a dosť, hlbšie zatlačiť a zahádzať celým minulým ročníkom Zem a vek.

 

Sedemdesiatpäťku oslavuje Milan Lasica, ten zapredanejší z dvojice Lasica a Satinský. V poslednom čase si svoju zapredanosť západu trochu žehlil písaním otvorených listov velebiacich komančov, ale aj tak dobre vieme, že je to len prezliekač kabátov, ktorému je dobre v každej dobe. Všetko najlepšie, pán Lasica. Narodeniny má aj Věra Chytilová, režisérka výborných nápadov. Ak sa vám to nezdá, pozrite si Pasti, pasti, pastičky. A samozrejme Dědictví. Kto tam hral doktora? Ďalší oslávenec Miroslav Donutil. Maršal Malinovskij!

 

Neminie nás ani rubrika komanč týždňa. 6.2. minulého roku v požehnanom veku 97 rokov otrčil kopytá Vasiľ Biľak, zmrd, ktorý keď sa cítil sám, tak zavolal Brežnevovi, nech mu príde zasunúť svoj bravčový jazyk až k mandliam. A nech zoberie aj zopár tankov, lebo sa mu zdá, že ho občania nejako neposlúchajú. A nech je náš Lojzko Hlina akýkoľvek klaun a exhibicionista, za tank pred Biľakovou chalúpkou mu tlieskam v stoji.

 

4.2.1902 sa narodil americký hrdina Charles Lindbergh, prvý človek, ktorý sám a bez prestávky preletel Atlantický oceán. Trvalo mu to vyše 33 hodín, za tento čas sa to dnes dá otočiť niekoľkokrát aj bežnou linkou, nieto ešte nadzvukovými lietadlami, ale v roku 1927 to bol neuveriteľný výkon, za ktorý dostal od Američanov Medal of Honor (nie hru, ale reálnu medailu) a od fašounov Deutscher Adlerorden. Možno pri tom bola aj Evička Hnedá (nar. 6.2.1912), verná kamarátka hnedokošeliara Adolfa. K fašistom už len toľko, že 7.2.1979 zhynul Josef Mengele, sadistický psychopat z Oswienčimu. Povráva sa, že časť svojej kariéry strávil na Kramároch. Kedysi som na internetoch dokonca zachytil ospravedlňovanie jeho „výskumov“ nejakými súčasnými slovenskými príslušníkmi Hitlerjugendu, že vraj jeho metódy boli kruté, ale že získal množstvo poznatkov, ktoré sa využívajú dodnes. Nuž, zistil veľké hovno. Jediné, čo mi je pri ňom ľúto je to, že ho nikdy nedostal Mossad.

 

Z ozajstných vedcov si tento týždeň nepripomíname veľa zaujímavých mien. 2.2.1907 zomrel vynálezca menštruačného kalendára, teda nejakej periodickej tabuľky, či čoho, Dmitrij Ivanovič Mendelejev. Pritom do nej nielen nahádzal vtedy známe prvky, ale dokonca predpovedal vlastnosti prvkov, ktoré ešte neboli známe. Ďalšie meno, ďalšie úmrtie. V roku 1976 zomrel Werner Heisenberg, človek, ktorý Schrődingerovi kúpil nemŕtvu mačku. A nakoniec, v roku 2002 zomrel Max Perutz, nositeľ Nobelovej ceny za využitie rőntgenovej kryštalografie pri určovaní štruktúry bielkovín. Pochopenie ich 3D štruktúry nám pomohlo pochopiť evolúciu, vzťah medzi funkciou a tvarom proteínov a v neposlednom rade aj design proteínových liekov a vakcín s lepšími vlastnosťami. Pekný príklad základného výskumu, z ktorého časom vznikol výskum aplikovaný. Ešte by sa to zišlo vysvetliť Draxlerovi a Sotákovi, aby nemali pocit, že vedci by mali vymýšľať akurát tak nové protišmykové poťahy na sedadlá do Pežotov.