„Môžete pyšne chodiť, pretože podľa mňa viete viac ako nejaký gymnazista, lebo jedna vec je naučiť sa nejaké dva názvy z dejepisu alebo zemepisu a druhá vec je vedieť dobre držať v rukách nejaký nástroj a niečo dobré pre túto krajinu robiť tak, ako to budete určite robiť vy.“ Takto náš milovaný vodca povzbudzoval budúcich murárov. On síce žiadny nástroj držať nevie, ale zato za jeho nástroj ho držia desiatky jeho sponzorov. Ja vám teraz pripomeniem zopár dátumov z dejín ľudstva, ale nezabúdajte, že vám je to prd platné. Radšej sa konečne naučte držať nástroj a skúste už konečne niečo urobiť pre túto krajinu. Takže rýchlo prečítať a žiadna diskusia! Bežte s nástrojom v ruke zvyšovať HDP, DPH, KGB, RVHP a LGBTI, inak sa nikdy nebudeme mať lepšie, na rozdiel od našich vodcov, ktorí sa budú mať dobre vždy.

 

Hudobný odstavec začnem tradične menami, ktoré s hudbou nič nemajú. Druhý januárový týždeň oslavujú narodeniny Mel C a Skrillex. Inak neviem prečo, ale keď počujem slovo Skrillex, spomeniem si na starú Jednotu u nás na sídlisku, v nej taký ten veľký elektrický mlynček, kde ste si mohli zomlieť kávu, čo ste si kúpili a na bratovho pošahaného spolužiaka, ktorý doňho nasypal hrsť päťhaliernikov. No a ten zvuk, čo z toho mlynčeka vyšiel, keď ho prvý kávičkár zapol, to je pre mňa Skrillex. No schválne, vyslovte si to nahlas. Skrillex.

12.1.2003 zomrel Maurice Gibb, vášnivý paintballista, člen skupiny eunuchov z rock and rollovej siene slávy, Bee Gees. Prepáčte, nikdy som ich nemal veľmi rád, ale po tom, čo som bol nútený na firemnom večierku vidieť, a hlavne počuť, muzikál Saturday Night Fever, som s nimi skončil nadobro. 14.1.1953 sa v stínu kapradiny narodila Jana Kratochvílová, ezoterická bytosť nejasného pôvodu, ale zato dosť jasne vyšinutého vystupovania. Zrejme by som ju v tomto článku nespomínal, ale spomenul som si na jednu nesmierne zábavnú reláciu. Bol to deň, keď padla kosa na kameň, našla riť pŕhľavu a vbehli vajcia do zipsu, no skrátka keď Alena Heribanová, slovenská Oprah Winfrey, Larry King a Marek Eben dohromady, naša najlepšia a najinteligentnejšia moderátorka, pochopila, že tvrdo narazila a zrejme sa už len modlila, aby bolo po všetkom. Pápežka Jana v Anjeloch strážnych, to sa len tak nevidí. Rovnaký deň v roku 1967 sa zas narodil neskutočný gitarista Zakk Wylde. Preslávil sa hlavne ako Ozzyho muzikant, a ja mu nikdy nezabudnem sólo v No More Tears, ale rozhodne netreba zabúdať ani na jeho vlastné projekty, napríklad Black Label Society. A keď bude nabudúce nejaký kanadský klaun mekotať niečo o krvácajúcich prstoch z hrania na gitaru, mal by si pozrieť, ako vlastnou krvou vymaľoval svoju gitaru šialený Zakk. Ďalším gitaristom v dnešnom výbere je Kai Hansen (nar. 17.1.1963), zakladateľ kapiel Helloween a Gamma Ray, powermetalu pre –násťročných. Na základke som si deň bez nich nevedel predstaviť, s nimi si to zas neviem predstaviť teraz, aj keď pod vplyvom nostalgie som si pustil tekvicový album Better Than Raw a ten je celkom znesiteľný, paradoxne už bez Hansena. Na 14.1. v ´69 pripadajú aj narodky multiinštrumentalistu Davea Grohla, bubeníka Nirvany a gitaristu a speváka Foo Fighters. Nie je to môj šialok kávy, len ho pripomínam, aby ste mi ho v diskusii nevykričali. S radosťou však pripomeniem nebohého Ronnieho Van Zanta, ktorý by sa 15. januára dožil 67 rokov. Ak vám to meno náhodou nič nehovorí, tak to bol spevák a textár kapely Lynyrd Skynyrd. Ak vám ani to nič nehovorí, tak to boli tí, čo vo Forrestovi Gumpovi hrali FreebirdSweet Home Alabama (tento song sa ale objavil vo viacerých filmoch, napr. aj Con Air).

 

V januári zvykli zomierať slovenskí národní buditelia. Smrť tatranského meteorológa sme si pripomenuli minulý týždeň, a tentokrát tu máme dvoch kodifikátorov. Anton Bernolák, staviteľ jedného z bratislavských internátov a zakladateľ dediny pri Senci, zomrel  15.1.1813. Ľudovít Štúr sa nenechal zahanbiť a postavil ešte väčší Štúrák a premenoval Párkány. Nejaký maďarský slobodomurár ho ale za to postrelil, takže 12.1.1856 zomrel. Ak by ste o tejto verzii jeho smrti pochybovali, originál balistickej analýzy má Slota a podpísané výpovede svedkov a páchateľa má Mečiar. Našiel si ich jedno ráno v šuflíku.

Dvadsať rokov po Štúrovej smrti sa narodil Jack London, alkoholik a presvedčený marxista, drsný chlapík, ktorého by ani Kňour nemohol označiť za mrzáka. Veľa z jeho románov je autobiografických a asi aj preto sa tak dobre čítajú. Presne sto rokov po narodení Londona zas zomrela Agatha Christie, autorka Kňourovej nočnej mory Desať malých černoškov. Zomrel aj Lewis Carrol, autor Alice v krajine zázrakov, a to 14.1.1898. Ako dieťa som túto rozprávku neznášal, mal som z nej pocit, že sa odohráva v blázninci. Možno preto, že som ju nechápal, ale z toho som si ja nikdy ťažkú hlavu nerobil. Mohla mi nejaká slovenčinárka vysvetľovať, aké úžasné dielo preberáme, čo tým chcel autor povedať a tak ďalej. Keď je príbeh na prd, je to celé na prd. Okrem Kto chytá v žite.

 

17. januára 1912 sa na Južný pól dotrepal Robert Scott, len aby zistil, že tam mesiac pred ním ušliapal sneh Amundsen. Prečo je lepšie byť prvý, sme  tu už čítali. Ja dodám, že aj keď ste druhý, ale prežijete, stále je to dobré. Scott to mal celé zle. 15.1.1841 sa narodil lord Frederick Stanley, vynálezca Stanley Cupu, takej tej misky, čo si do jej podstavca hokejisti vyrývajú mená a niektorých z nás ešte aj v júni oberá o kvalitný spánok.

 

12. januára 1665 si len tak zomrel Pierre de Fermat bez toho, aby vysvetlil, ako myslel ten svoj nepodarený vtip na okraji Diofantovej Aritmetiky a zavaril tak hlavy matematikom na viac než tristo rokov. Riešenie Veľkej Fermatovej vety, ako bol neskôr problém nazvaný, zaberá viac ako sto strán a predpokladá sa, že plne ho pochopiť vie len niekoľko desiatok ľudí. Je takmer isté, že tento právnik, pre ktorého bola matematika len záľubou, riešenie nenašiel, hoci si myslel opak. 14.1.1978 zomrel na smrť vyhladovaný Kurt Gödel, ktorý bol ku koncu života tak paranoidný, že odmietal jesť, lebo sa bál, že ho chcú otráviť. Tento brnenský podivín rakúskeho pôvodu tak neznášal češtinu, že ju celý život odmietal používať. Inak to bol jeden z najväčších logikov histórie, známy teorémou neúplnosti, ktorá hovorí, že niektoré výroky (v matematickom zmysle) sa nedajú ani vyvrátiť, ani dokázať. Keď ho Einstein sprevádzal pri vyplňovaní žiadosti o americké občianstvo, bol svedkom toho, ako Gödel začal poučovať úradníka, že v americkej ústave majú logickú chybu, ktorá môže ohroziť demokraciu.

Druhý januárový týždeň by narodeniny oslavovali aj dvaja bombastickí ľudia z opačných koncov Železnej opony. Dvanásteho otec sovietskej atómovej bomby, Igor Kurčatov, a pätnásteho Edward Teller, maďarský Žid v službách imperialistov a konštruktér vodíkovej bomby. Chvalabohu všetko dobre dopadlo. Jednou z najkontroverznejších Nobelových cien za fyziológiu a medicínu bola tá pre Paula Hermanna Műllera (nar. 12.1.1899) za objav insekticídnych účinkov DDT. Tento skvelý prášok sa sypal na močiare v Afrike proti komárom prenášajúcim maláriu, u nás ho komanči sypali na imperialistického brouka v takých množstvách, že všetko živé sa na poli jednoducho zadusilo a všetko bolo rozprávkovo krásne, až kým tučniakom v Antarktíde nezačali praskať vajcia a mužské vajcia tiež tak nejako haprovali. Dnes je DDT vo väčšine krajín zakázané, avšak z prostredia tak rýchlo nevymizne. Nobelova cena pre Sydneyho Brennera (nar. 13.1.1927) je však nespochybniteľná. Brenner zásadne prispel k rozlúšteniu genetického kódu a navyše zaviedol do genetickej praxe ako modelový organizmus červíka, ktorý má presne 1031 buniek, a predsa má vyvinuté všetky dôležité orgánové sústavy. Čiže pohlavnú, tráviacu a primitívnu nervovú. Ja viem, dailyfemales teraz majú pocit, že si prečítali definíciu muža. Nuž, ak sa hermafroditický Caenorhabditis elegans oplodní sám (vlastne sama), znesie len 300 vajíčok, ak je to iný jedinec, hrajúci chlapa, tak až 1000. Takže na niečo sme predsa len dobrí. Vieme vám vyrobiť trikrát viac starostí.