Poznáte kapelu Smaragdové oči? Asi nie, možno len pár skalných. Pritom ich hudba vás sprevádza na každej poriadnej chatovici, či grilovačke. Alebo sprevádzala. Alebo ak to nie je vaša šálka kávy, chtiac - nechtiac ste ju určite aspoň raz počuli. Táto recenzia by nikdy nevznikla, nebyť jedného vydavateľa, ktorý sa posťažoval na nedostatok kvalitných recenzentov :-)

Bodaj by nie. Knihu s CD prílohou totiž spískal Daniel Steel Kvasnica ej kej ej Peter "Kuko" Hrivňák a zvyšok kapely Horkýže slíže sa na chvíľu premenoval na Smaragdové oči. Kniha sa vymyká bežným očakávaniam vo všetkom. Ja som môj exemplár objavil v antikvariáte v top stave aj s CD. Vydaná je v netradičnom formáte na šírku, v mäkkej väzbe. Pred poškodením ju chráni obal z lakovaného tvrdého papiera. Ten má aj pekné farby a obsahuje pár vtipných detailov, vidno, že sa chalani pohrali s vizuálom a s humorom sebe vlastným. Aj keď kniha má podtitul, čo sa do filmu nezmestilo, CD som nechal CD-čkom a začal čítať. Počas čítania sem tam nájdete odkaz na niečo, čo ste mohli vidieť na CD, ale dá sa to ignorovať, veď si to pozriete potom, no nie? Nechcem veľmi spojlerovať, ale pokúsim sa vám stručne priblížiť, o čom táto kniha vlastne je. Alebo o kom.

Knihou vás sprevádza rozprávač príbehu, mladý dospievajúci chalan žijúci s matkou Emou v malom byte, s ktorou má komplikovaný vzťah a z domu vlastne uniká preč. Do toho vstupujú prestrihy príbehov začínajúcej kapely, ktorú trápia financie, nezáujem vydavateľstiev a partnerské vzťahy. Povrchný čitateľ to môže poňať ako veselú fiktívnu srandu a verím, že dnešný pubertiak to tak aj vezme. Lenže my, čo si pamätáme divoké deväťdesiatky zistíme, že v tej knihe je všetko skutočné. Iste, postavy a mená sú vymyslené, no ináč tam je úplne všetko. Privatizérsky tatko s nepochopeným feťáckym synáčikom zo zlatej klietky, Hrubokrký lichvár zvyšujúci dlžnú sumu o 100% deň po splatnosti a lámajúci kosti, mafián s kšeftami na Balkán s poslušnými nohsledmi, aj jednoduchou kurvičkou. Skrátka, je tam všetko. Celé zasadené do malebného prostredia mestečka pod Zoborom. Príbeh je dokreslený malými detailmi a fikciami, ktoré pobavia. Dej sa krásne zamotáva, kapela sa dostáva do prúseru ani nevie ako, mafiáni sa žerú medzi sebou, akoby povedal klasik, zábava graduje, graduje. Nakoniec príde geniálne rozuzlenie zápletky v scéne, ktorá mne privodila záchvat smiechu. Opakovane. Darmo, Kuko je majster slova a na toto má hlavu. Aj keď má knižka svoje roky, je stále čitateľná a hlavne fanúšik Horkýže slíže by ju nemal vynechať.

Pýtate sa a čo to CD-čko? No... Keď som ho vybral z obalu, tak tá lesklá zrkadlová strana už vôbec nebola lesklá, možno prebrala nejaký sajrajt z fólie, v ktorej je CD vložené. Vrazil som ho do mechaniky a tá začala žalostne kvíliť a hrkotať. Už som to chcel vzdať, keď tu zrazu CD nabralo otáčky a dalo sa otvoriť. Vybehnú na vás súbory, možno tam je aj niekde autorun, ale už nefungoval. Tak som rozklikol hs.exe a vybalilo sa na mňa menu. To obsahuje zopár fotiek Smaragdových očí, jednu bluesovú pieseň, krátky rozhovor, netuším presne o čom a bonus v podobe smiechu. Takže dobrý odrb, presne v duchu H.S., čo som tak mohol tušiť pri veľkosti CD cca 17MB. V každom prípade, ak ste fanúšik, vrelo odporúčam!