Ako hovorí brunejský sultán Hassan-al Bolkiah, život je jeden z najťažších. Už nejakú dobu pozorujem, že i zdanlivo jednoduché veci si zasluhujú podrobnejšie skúmanie. Každá, na prvý pohľad jednoduchá axióma, sa ďalším detailnejším pozorovaním môže zmeniť na komplikovaný labyrint. Postupne prichádzame na to, že aj tie najprimitívnejšie prvoky, povedzme čo i len jednoduché bičíkovce, majú svoj mikrosvet, v ktorom žijú, umierajú, platia dane a keby sa jeden nemenovaný chalan z Revúcej nedostal tam, kde teraz je, možno by mali aj svoj vlastný 30-metrový stožiar s vlajkou. Náš, na prvý pohľad bipolárny svet, sa poznaním komplikuje a my postupne zisťujeme, že to čo vidíme, je len špička ľadovca trčiaca 10 centimetrov nad hladinou. A pritom pri všetkej tej našej nevšímavosti je dosť možné, že aj meňavky chodia do škôlky, vzdelávajú sa v čínštine a nadávajú na meňavko-dôchodcov. Proste a jednoducho, Sokrates mal s tým svojím „viem, že nič neviem” pravdu.

A tak je to so všetkým. Sťa spomenutý antický filozof som sa pri čítaní hore uvedenej diskusie cítil i ja. Zdanlivo jednoduchá otázka, dopytujúca sa na čas. „Včera, či všeobecne?“ Jednoduchých a azda i vtipných odpovedí by sa dalo nájsť na tony, ale pozor! Toto písala Funkcia! A ako všetci vieme z minulosti, Funkcia je mazaná a neraz nám tu predhodila lacný pamlsok, za ktorým sa skrýval vlastný vesmír.

Poďme si to teda zanalyzovať.

Čo vlastne vieme o Funkcii, okrem toho, že priestor medzi ušami nemá úplne prázdny? Vlastní Volkswagen, v ňom vozí tri deti a je z mesta, v ktorom sa narodil i zomrel Andrej Hlinka, v meste často spomínanom v dopravných správach či v monitoringu ovzdušia. A ešte aj plno iných vecí, ale to už s článkom nesúvisí.

Takže ondiala, či nie? Nuž, ako sme už spomínali, má tri deti. V zásade existujú rôzne spôsoby, ako mať deti. Môžu prísť na svet prostredníctvom koitu dvoch osôb opačného pohlavia, môže ich doniesť bocian, alebo prídu na svet len tak.

Poďme pekne odzadu, čím sme krásne premostili na kresťanstvo a jeho obľúbenú metódu. Narodiť sa len tak, samo od seba, je ľudovo povedané zázrak. Takýto zázrak môže mať viacero podôb, čo je ale dôležitejšie, musí byť notifikovaný sprievodnými javmi, lebo bez správneho PR ani kura nehrabe. Z histórie teda vieme, že by sme mali očakávať kométu. Tým sa nám krásne otvára možnosť overenia tejto hypotézy. Funkcia nie je Zdena Studenková, takže jej najstarší syn môže mať tak maximálne 25 rokov. Prirátajme k tomu 9 mesiacov inkubačnú dobu budúceho votrelca a zaokrúhlene dostaneme 26 rokov. A už len stačí skontaktovať Astronomický ústav Slovenskej akadémie vied, P.O. Box 18, 059 60 Tatranská Lomnica, s požiadavkou, či boli za posledných 26 rokov zaznamenané aspoň 3 pozorovania jasného bodu nad Ružomberkom v podobe kométy, dlhšie trvajúceho roja meteoritov alebo trojitej konjunkcie Jupitera a Saturna v súhvezdí Rýb v intervale nie kratšom ako 10,5 mesiaca (zo štatistického súboru vylučujeme možnosť dvojičiek a naopak, ako správni kresťania zohľadňujeme šestonedelie). Ak áno, bingo, môžeme si zaregistrovať nové náboženstvo, ak nie, hypotéza číslo tri dostáva vážne trhliny.

Presuňme sa teraz do ríše ornitológov. Bocian ako nosič bábätiek je odnepamäti súčasťou našej kultúry. V súčasnosti sa táto teória dostáva do úzadia, načim však povedať, že skutočných kvalitných vedeckých názorov na túto problematiku je pomenej. Obstaranie tovaru je v prípade doručenia prostredníctvom bociana veľmi jednoduché. Proste kliknete na Aliexpress, vyberiete bieleho jedinca, súčasťou dodávky sú 4x končatiny, 1x trup, 1x hlava a ako voliteľnú opciu zaškrtnete, či chcete s pipíkom alebo bez. Číňan niekde vo fabrike blízko Shenzenu si objednávku vytlačí, napíše vám e-mail, že kvôli čínskemu novému roku a pretlaku na pošte musíte chvíľu počkať, zadá to do výroby a odošle to na expedíciu. Nakoľko drony majú ešte určité technologické limity, použije živého bociana. Taký Bocian biely (lat. Ciconia ciconia) by teoreticky nemal mať s doručením veľké problémy. Určite aj vás zaujíma, či bocian doletí z Číny až do Ružomberka. Ako vieme, hniezdisko týchto nádherných vtákov sa nachádza okrem Ružomberka aj v strednej a južnej Afrike. A teraz sa pozrime na tvrdé dáta. Ružomberok – Peking 7400 km, Ružomberok – Kapské mesto 9300 km. Bocian biely teda dá tú vzdialenosť s prstom v nose pazúrom v zobáku, takpovediac bez medzipristátia a dotankovania. Jediné, čo ho môže zdržať, je dlhá fronta na colnici. Avšak pozor, fyziku neojebeš! Unesie bocian decko? Priemerná váha bociana osciluje v intervale 2,3 kg až 4,4 kg, záleží na veku, pohlaví a budgetu vyčleneného na stravu. Ľudský novorodenec je v priemere trochu ťažší, povedzme, že u zdravého jedinca sa váha pohybuje priemerne okolo 3,5 – 4 kilá. Unesie teda bocian viac ako 100% svojej váhy? Odpoveď nájdeme v komerčnej avionike. Rozpätie krídel bociana je okolo 1,6 metra. Prvá generácia Beoingu 747 v cargo úprave mala podobný dolet, takže počítajme spolu. Pri 60 metroch rozpätia krídel, 4 motoroch a čistej váhe 160 ton má plne naložený Boeing schopnosť vzlietnuť s 330 tonanmi, čiže ak by mu sadol na trup ešte jeden Boeing a chcel by sa povoziť, nepredstavuje to technickú prekážku. Pri 1,6 metra a jednom motore (z aerodynamických dôvodov umiestnenom priamo v trupe) by mal byť pri týchto parametroch bocian schopný uniesť 24 násobok svojej váhy, avšak účinnosť motora je cca 20-násobná v prospech amerického oceľového vtáka (priemer 45 km/h verzus cestovná rýchlosť cca 900 km/h vo výške 11-tisíc metrov). Čiže jednoduchým pomerom vypočítame, že priemerný bocian dokáže uniesť cca 120% svojej váhy, čo ho žiaľ zaraďuje len na úroveň lowcostových prepravcov typu Ryanair. Cargo môže tvoriť len 20% váhy nosiča, čo bociana bieleho v praxi predurčuje len na nosenie malých balíčkov do 1 kilogramu. Ledaže by to bol veľmi veľký bocian. Alebo veľmi malé dieťa. Rozhodne ale hypotézu číslo dva zavrhujeme ako nepravdepodobnú.

A dostávame sa k hypotéze číslo 1. Štandardné počatie sexuálnym aktom je výsledkom viacerých faktorov. Vek účastníkov (odtiaľ porekadlo „rodí ako mladá hruška“), frekvencia styku (ahoj zajko), genetický fond, správne vystihnuté časové okno v krátkom živote vajíčka, dobrá kombinácia šprintérskych a maratónskych spermií, správna teplota a ph vagínky, motivácia snažilky a asi miliarda ďalších parametrov. Paradoxne, fyzická príťažlivosť, príslušnosť k správnej rase alebo hierarchické postavenie v spoločnosti a iné sociálne parametre až také dôležité nie sú. Lekári vypočítali, že žena do 25 rokov má počas jedného mesiaca pri pravidelnej frekvencii pohlavných stykov (2–3-krát týždenne) šancu otehotnieť približne 25%. Toto však platí len pre dvadsaťpäťky, pokiaľ oslavovala snažilka narodky už aspoň 30 krát, šance sa znižujú na 15% (čo predstavuje interval cca 6-7 menzesov), samozrejme treba dodržať pravidlo 1x stredu a 1x víkend. Potom to už ide z kopca dole a závisí to od šťastia a osudu. Jednoduchým výpočtom medzi predpokladaným vekom Funkcie a vekom jej detí môžeme dospieť k poznaniu, že ak by aj bola vystavená chlípnym predstavám a ich realizácii zo strany jedinca mužského pohlavia, minimálne 1x sa to stalo vo veku, kedy jej plodnosť je štatisticky najvyššia. Čo nie je až tak zlé, ak si uvedomíme, že po zemeguli pobehuje asi 7 miliárd občanov. Takže túto hypotézu verifikujeme ako pravdepodobnú.

 

Záver:

Po kontaktovaní Astronomického ústavu SAP sa preukázalo, že svetelné javy nad Ružomberkom neboli prejavom Božej radosti z narodenia nového Jezuliatka, lež zlyhaním fabriky Mondi SCP v oblasti BOZP, a preto Hypotézu č. 3 vylučujeme. Hypotézu č. 2 sme zamietli už v analytickej časti, preto je odpoveď na otázku „myslíš včera či všeobecne?“ jednoznačná:

 

                                                                                       ÁNO.