Pôvodne som plánoval napísať recenziu k Warcraftu, ale keďže od filmu uplynul nejaký ten piatok, tak som sa na to proste vysral, lebo by to bolo zbytočné.

Pred pár týždňami bol zverejnený teaser na toľko diskutované ĽSNS hliadky a dnes som mal možnosť pozrieť si celý tento skvelý dokument, vďaka ktorému sa hneď cítim bezpečnejšie. Komu nebude stačiť táto recenzia, link si nájde na fejsbúk stránke bojovníkov proti dekadencii, pretože Židia mi zablokovali možnosť ho sem vložiť.

Video začína manifestom Mariána o urgentnej potrebe zasiahnuť, pretože došlo k zločinu vo vlaku. Pozorný divák si tu určite všimne skrytý odkaz, že Mariána bolo treba dostať do parlamentu už skôr, lebo ak vyšle svojich bratov a kamarátov do nebezpečných spojov kvôli dievčaťu, ktoré prepadli pre euro, čo by urobil, keby bol vo vláde už dávno predtým a nejaký futbalový chuligán by strieskal dlhovlasého mladíka vracajúceho sa z koncertu?  

Dokument pokračuje jednoduchým sprostredkovaním samotného hliadkovania. Prvé zábery zavierajú ústa všetkým, ktorí túto stranu spájali s fašizmom, keď vidíme mladíka v zelenom tričku ako pomáha s kočíkom postaršej Rómke. Vidím tu geniálne historické prepojenie s nemeckými vojakmi rozdávajúcimi cukríky a čokoládu. Nasledujú družné rozhovory s dôchodcami, ktoré len umocňujú nastolenú pohodovú atmosféru videa.

Prekvapivo prvý problém sa neudeje vo vlaku, ale v blízkom parku. Tu sa o druhej hodine poobede na zemi váľa opitý občan rómskeho etnika. Prirodzene, okamžite zasahuje morálna autorita Miňo Mazurek. Ak náhodou nevieš, kto je Miňo a prečo on práve dozerá na bezpečnosť a poriadok, minulé leto štýlovo vyfakoval moslimskú rodinu, ktorá prišla na promócie syna, ktorý vyštudoval medicínu. Nechápem, prečo majú moslimovia zaberať miesto na univerzitách šikovným slovenským študentom, a tí sú odsúdení napríklad na spravovanie eshopov, kde sa dennodenne musia stretávať s idiotmi, čo si chcú reklamovať tovar a potom ich posielať do piče, až sú z toho frustrovaní. Vďaka tomuto činu, ktorým nás Miňo pozitívne prezentoval pred celým svetom, je cítiť z jeho slov o hanbe smerom k opitému asociálovi prirodzený rešpekt. Trefne vyznieva aj poznámka, že okolo prechádzajú aj deti, ešte by po nich mohol tento opitý asociál hodiť kameň.

Nasledujú spomalené zábery našich ochrancov, presúvajúcich sa do spoja, v ktorom budú cestovať poberatelia sociálnych dávok. Sledujeme nebezpečnú situáciu, potvrdzujúcu zmysel týchto hliadok, keď asociál pod vplyvom alkoholu nemá zakúpený cestovný lístok. Hliadka ho spacifikuje, predá polícii, podá ešte aj oznámenie a nejeden biely si vydýchne a má krajší biely deň. Znovu sa dostávame do pohody, starý pán nám povie o svojich cestovateľských skúsenostiach a o tom, že tieto hliadky sú vo svete normálne, mladík ukazujúci znak peace sa odfotí so svojimi hrdinami.

Na záver nastáva noc, je cítiť, že ľahšie chvíľky striedajú tie ťažšie, máme možnosť spoznať ďalšieho člena hliadky, ktorý si napriek štúdiu na náročnej vysokej škole v Prahe nájde vždy čas a zvláda v letných mesiacoch hliadkovanie po vlakoch, kým si jeho rovesníci užívajú prázdniny a festivaly. Miňo robí poriadky na vlakovej stanici, tak ako to robil aj v Bratislave a ako sa na konci tohto dokumentu začína nový deň, aj nám vďaka týmto hliadkam svitá na belšie zajtrajšky.

Plusy: moralizujúci Miňo Mazurek, zákrok v parku, pozitívne reakcie od ľudí, spomalené zábery.
Mínusy: dokument je krátky, absencia reakcií od zmrdov z kaviarní žijúcich v bratislavskej ulite.

Udeľujem 88 bodov zo 100.