V čase keď sú kiná zaplavené young adult sračkami o dystopickej budúcnosti, inšpirovanými mizernými knihami, ktoré sa dajú popísať slovami "no brain blbosť na dve aj pol hodiny", v časoch, keď scenáristom došli všetky nápady a recyklujú filmy nášho detstva, prichádza na vaše pevné disky film, ktorý sa na nič nehrá. Dead snow 2, je cool už len tým, že v originálnom názve ma preškrtnuté o. Dvakrát.

 

Ak ste fanúšik zombie filmov a nepoznáte prvú časť Dead snow, tak nie ste fanúšik zombie filmov. Film, ktorý začal ako klasický vyvražďovací horor a plynule prešiel do splatter zábavy a k tomu všetkému mal nazi zombíkov. Ak vám tento popis nestačí na okamžité dobehnutie prvej časti, tak s vaším filmovým vkusom nebude všetko v poriadku.

 

Druhá časť pokračuje presne tam, kde prvá skončila, ale to vôbec nie je dôležité. Dôležité je, že Tommy Wirkola dokázal prísť s novými a prudko vtipnými nápadmi v žánri, ktorý je už štyridsať rokov stále taký istý. Tento raz je to celý čas splatter komédia, ktorá bez zábran hnusne zmasakruje ľudí, bez ohľadu na to, či serú, sú na vozíčku, sú hrajúce deti sa na piesku, sú matky s kočíkmi na prechádzke. Keby som mal popísať film dvoma slovami, povedal by som: film stavil na osvedčenú kombináciu humorných prvkov: črevá, krv, zombíci a násilie a okrem toho si robí srandu z klasických zombie klišé. Vidíte, že sa tento film nedá dvoma slovami popísať. Čo je dôležité, všetko to funguje a niekoľkokrát som vybuchol od smiechu. Ak máte radi no-brain (doslova) zábavu, then look no further. Ako povedal Hannibal svojím kozákom po prekročení Rubikonu: jeden trailer je viac ako sto slov. Tak si ho pozrite:

 

 

 

Komédia / Horor / Akčný
Nórsko / Island, 2014, 100 min

Réžia: Tommy Wirkola
Scenár: Stig Frode Henriksen, Vegar Hoel, Tommy Wirkola
Kamera: Matthew Weston
Hudba: Christian Wibe
Hrajú: Martin Starr, Derek Mears, Amrita Acharia, Ingrid Haas...