*The side effects of being  American

 

Nasledovný scenár pozná asi každý chlap narodený v osemdesiatych rokoch. Máte 12 rokov a kámoš na VHS doniesol (poprípade išlo na VTV) Komando. Arnie nesie na pleci obrovský kmeň stromu. Kamera švenkne detail na nablýskaný bicák, ktorý je hrubší ako vy v páse a vyzerá ako keby ho doštípal roj včiel. S otvorenou hubou ste to dopozerali do konca a predsavzali ste si, že aj vy budete mať taký bicák. Ďalší mesiac ste poctivo každý deň cvičili s tatkovými jednoručkami. Po mesiaci prišlo povinné bicákové meranie aaaaaaa....sakra, 25 cm, presne ako pred mesiacom.

 

No ale iné som chcel. Bigger Stronger Faster je dokumentárny film o steroidoch. Bral ich Arnold, Sylvester Stallone aj Hulk Hogan. Chuck Norris nie, lebo steroidy berú Chucka Norrisa (obligátny Chuck Norris vtip - check). Aj keď je film primárne o steroidoch a iných podporných prostriedkoch, je aj sondou do americkej mentality, kde "second one is the first loser".

 

Filmom sprevádza Chris Bell. Opisuje príbeh, nie nepodobný tomu z úvodu, ako sa on a jeho dvaja bratia dostali k dvíhaniu činiek. Aj oni chceli byť ako Arnold alebo Hulk Hogan, v tej dobe však netušili, že ich idoly vďačia za svoj vzhľad aj steroidom. Obaja jeho bratia najskôr hrali na vysokej škole americký futbal a už tam bolo používanie steroidov celkom bežné. Skutočným snom bratov Bellovcov však bol wrestling. Starší brat Mike aj celkom prerazil ale vďaka užívaniu drog sa z neho stal loser, čo v centre pre portugalských mužov zápasí za 50 dolárov s liliputom a celkom dostáva na frak. Mladší brat Mark pobral viacej rozumu a stal sa z neho  dobrý silový trojbojár a teraz vlastní posilovňu a značku rôznych činkárskych accessories.

 

Do tohto metapríbehu sú vsadené výpovede ľudí, ktorí majú k téme čo povedať:

  • lekárov a vedcov, ktorí tvrdia, že steroidy nie sú tak nebezpečné ako býva prezentované médiami a ich účinky sú častokrát dočasné
  • wannabe expertov, ktorí tvrdia, že steroidy sú tak nebezpečné ako býva prezentované médiami
  • reálnych užívateľmi steroidov (tu sa objavuje aj legenda silového trojboja Louie Simmons, ktorý užíva steroidy 36 rokov)
  • športových komisárov, ktorí úsvedčujú z užívania podporných prostriedkov aj viacerých olympijských víťazov
  • fitness modelov a fotografov, ktorí nám prezradia ako sa tvoria before & after fotky v našich obľúbených Muscle & Fiction magazínoch
  • študentov, ktorí užívajú podporné prostriedky na zlepšenie sústredenia a výdrže pri učení
  • vojenských pilotov, právnikov, pornohercov and many more....
  •  

Film však nie je len o substanciách, ale spomína aj iné netradičné metódy zlepšenia výkonu. [SPOILER ALERT] Napríklad Tigera Woodsa, ktorý má operované oči tak, aby videl v pomere 20:15. Zaujímavá je aj kontroverzia medzi krasokorčuliarkami Nancy Kerriganovou a Tonyou Hardingovou. Hardingovej exmanžel si po tréningu počkal na Kerriganovú a obuškom jej zranil koleno. You know, if you can't beat 'em, beat 'em with lead pipe. Mojim osobným favoritom je ale cyklista Floyd Landis, ktorý spával v home-made tlakovej komore, aby si zvýšil počet červených krviniek.

 

Ak vás film oslovil a dostanete chuť sa poriadne nasypať, Chris Bell poradí aj ako sa dostať k steroidom. Žiadny strach, nebudú to žiadne stretnutia v tmavej uličke s pofidérnym dílerom. Škoda, že nespomenul ceny aspoň tak orientačne.

 

Hodnotenie:  Čo sa týka filmárskeho kumštu, nie je to žiaden majsterštyk. Keby aj bol, asi by som to nespoznal. Nakoniec, je to film dokumentárny. Zaujímavá je hlavne téma a jej spracovanie pre človeka nezorientovaného v problematike. Filmu dávam sedem steroidových ampuliek z desiatich.  Ak ste 50-kilový hipster s 25-centimetrovým bicepsom, tak si sedem ampuliek odrátajte.

 

Nebudem sem dávať ani trailer, tu je rovno celý film (so švédskymi titulkami ale koho tie zaujímajú).

 

Športu zdar !!!