V roku 1998 sa do dejín vpísali dva zaujímavé prípady „samovznietenia“. Nejednalo sa však o zvláštny fenomén, pri ktorom sa koža človeka z ničoho nič zapáli. Títo ľudia sami seba ZAPÁLILI VLASTNÝMI RUKAMI.

 

31. marca ukončila svoj život 67 ročná dôchodkyňa Reiva Nix z Texaského Edgewoodu po tom, čo si čistila pri sviečke tenisky benzínom. Ako to už pri benzíne býva, tenisky sa chytili a začali je horieť priamo na nohách. Dôchodkyňa odbehla k susedovi, aby ju uhasil a tomu sa to aj podarilo, no bolo už neskoro. Od tenisiek sa totiž chytilo aj jej oblečenie zo 65 percentného polyesteru, čo horeniu významne pomohlo.

 

O necelý mesiac neskôr sa zapálil aj Bob Herchler, 77 ročný dôchodca zo štátu Washington. Ten si po dofajčen9 zasunul ešte dymiacu fajku do vrecka na košeli, v ktorom mal tiež zápalky. Ako to už v týchto prípadoch býva, zápalky sa zapálili a následne sa zapálil aj dôchodca samotný. Aj keď ho rodina po chvíli uhasila, jeho popáleniny tretieho stupňa na hrudi a bruchu boli nezlúčiteľné so životom.

 

Tieto príklady dokazujú, že na získanie Darwinovej ceny nie je človek nikdy starý!