"Ľudia robia jebnuté veci z jebnutých dôvodov"

Ja

 

Nevýhoda dlhších turistických prechádzok na frekventovaných miestach je, že aj keď vyrazíš za svitania, skôr či neskôr sa dostaneš na miesto, kde je to zapratané ľuďmi. A tak sa mi stane, že sa ocitnem na Východnej Vysokej v čase obeda a je to tu rovnako prázdne ako obchody v Kittsee počas slovenského sviatku. Pozerám sa teda na rôzne skupinky - chlapíkov, ktorí oslavujú tento extrémny výstup zdravotnou cigou (špak, samozrejme, po nich zbieram ja), pipky, fotiace sa v rovnakých pózach ako celé internety, turistov v teniskách a turistov s rolničkami - lebo kde inde stretneš medveďa ako za slnečného dňa na Východnej Vysokej. Až mi nakoniec padne oko na párik v rovnakých tričkách, kde muž plní úlohu muža 21. storočia - fotí frajerku odzadu, zatiaľ čo sa ona zasnene pozerá do diaľky. A mne sa tým pádom naskytne možnosť prečítať si, čo má na tričku - "Prekonaj sám seba, zdolaj šesť štítov za tri mesiace" a skoro mi zabehne jablko, keď rozmýšľam, ako sa dá v slovách predĺžený víkend spraviť taký preklep, že napíšete tri mesiace. O pár hodín sa doma pozriem, o čo v tejto "výzve" ide, a bol by som spokojnejší, kebyže žijem v nevedomosti.

 

Pre tých šťastnejších, ktorých táto hovadina obišla - ak si sa zaregistroval, mal si za tri mesiace zdolať a, samozrejme, odfotiť sa na šiestich konkrétnych kopcoch vo Vysokých Tatrách. A za toto dostanete medailu, ktorú si môžete odfotiť a to je asi všetko, na čo je medaila užitočná. Čo ľudí vedie k tomu, aby participovali na niečom takomto neskúmam (viď výrok múdreho muža na začiatku). Dokonca aj ten najprijebanejší druh marketingu, ktorý túto výzvu sprevádzal, mi extra nevadí. Prežijem kecy o prekonávaní samého seba, o prežití života naplno a plnohodnotne a o skvelom pocite, na ktorom budete závislí ako na droge. Skrátka také bežné prázdne reči pre sociálne siete, ktoré v podstate môžete aplikovať na akúkoľvek voľnočasovú aktivitu - od dojenia kráv pomocou pneumatického lisu, cez osemdňový intenzívny kurz správy Active Directory cez Karel Robot, až po vyšívanie moravských ornamentov na kapitánske výložky. A kupodivu, ani slovo výzva nie je minuté úplne nadarmo, v dobe, keď sa za výzvu považuje obliatie sa vedrom vody, alebo neskutočne ťažká úloha zverejniť svoju fotku spred desiatich rokov, je to v tomto prípade až šokujúco presné. Z mojej duševnej rovnováhy a oslobodenia sa od hejterstva ma nevyvedie ani teraz moderné zachraňovanie sveta pomocou likov a thoughts and prayers - tentokrát sa zachraňujú Tatry tým, že prispejete organizácii, ktorá ich masívne dojebáva a okrem iného má na svojej stránke aj takéto skvosty. Okrem toho dostanete aj vrece na zbieranie odpadkov, čo by bolo skvelé, ale s tým sa nikto nefotí, lebo zbierať odpadky nie je cool - celú jednu fotku som našiel na internetoch.

 

A to je to, čo ma sere. Celé Vysoké Tatry sú jeden prijebaný cirkus v tom najhoršom zmysle. Od zjazdu z diaľnice, kde uvidíte najviac billboardov na meter štvorcový, cez podhorské dediny, ktoré vyzerajú ako obchodné centrá a zabávajú prijebanosťami ako vyrezávané medvede, alebo vyhliadková veža v doline (comming soon), až po chodníky zajebané použitými servítkami, plechovkami od piva a varovaním pred zlodejmi na horských chatách. Celý ten na hlavu postavený prístup, že človek má zachraňovať prírodu, ktorú dojebal. Jediné, čo Tatry zachráni je, že tam nikto nebude chodiť najbližších pár rokov, nie ďalšie davy ľudí, ktorí sa trepú na kopce, lebo je to práve in. To, že sa tam dotrepe ešte viac ľudí ako obyčajne, ich dojebe len viac. To ani nehovorím, že občas si prečítate bonus, že niekomu sa pri plnení výzvy podarilo zablúdiť cestou na Predné Solisko, čo je rovnako nepochopiteľné ako 2746 preferenčných hlasov pre Ficov análny kolík.

 

Ale nebuďme len pesimisti, už pribudla aj zimná výzva, kde sa ľudia budú trepať na vysokohorské chaty. A v prípade Terynky a Zbojníčky a kombinácii ľudí, čo vedia o zimnej turistike asi toľko, že ideš do kopca, len v zime, tu už kľudne môže ísť aj o život. A tým pádom pôjde o rok v lete na letnú výzvu menej ľudí.