Zelená energia je síce krásny koncept, ale je zatiaľ veľmi závislá od počasia a tak sú krajiny ako Slovensko odkázané na štátne dotácie. Vďaka výskumu Inštitútu pre inováciu a výskum materiálov na Boltonskej univerzite môže byť toto obmedzenie čoskoro minulosťou. Elias Siores a jeho tím totiž prišli s novým typom generátora, ktorý dokáže vytvárať energiu za každého počasia.


S úmyslom vytvoriť jednoduchý generátor vytvorili 20 cm dlhé pásiky z piezoelektrického polyméru, ktorý vytvára elektrinu pri ohnutí a dokáže ju tak vyrábať pri poryve vetra či po dopade dažďovej kvapky. Výsledné stuhy potiahli tenkým fotovoltaickým povlakom a pripojili potrebné elektródy, takže 10 cm štvorcových týchto stúh dosahuje v ideálnych slnečných podmienkach výkon 1-2W. 

Siores priznáva, že piezoelektrická časť tohoto generátora dosahuje výkon niekoľko mW, predstavuje si však lesy či parky umelých stromov s "listami", ktoré absorbujú veternú, slnečnú ako aj dažďovú energiu.

Ďalšie praktickejšie využitie by mohlo byť šitie odevov z podobného "materiálu". Kombináciou slnečného žiarenia a pohybu vášho tela by ste si totiž dokázali vyrobiť dostatok energie napríklad pre mobil. Už žiadne kábliky a nabíjačky!

Zdroj: https://www.newscientist.com/article/mg21028156.100-a-renewable-energy-generator-for-all-seasons.html?DCMP=OTC-rss&nsref=environment