Zdá sa mi, že táto šťavnatá konšpirácia u nás nie je dostatočne rozšírená. Možno to bude aj tým, že v čase jej najväčšieho rozpuku sme tu mali normalizáciu, ktorá nás pred škodlivými prejavmi západného imperializmu ako The Beatles pomerne úspešne ochránila, a potom to už nebolo aktuálne ani zaujímavé. Podľa mňa je to ale stále zábavné, takže so 40 ročným oneskorením, ale predsa.

V roku 1969 istý univerzitný časopis pustil do sveta hoax, že Paul McCartney zomrel pri autonehode. Hoax bol úspešný, priam až virálny a natrvalo sa zapísal do histórie ako „urban legend“. Neviem, či je Paul dead, ale myslím si, že The Beatles tento hoax využili minimálne ako marketingový ťah.

„Dokumentárny“ film s názvom Paul McCartney Really Is Dead (The Last Testament of George Harrison) je celkom dobrým zhrnutím všetkých prvkov tejto mimoriadne komplexnej urban legend. Pojednáva o tom, že do produkčnej spoločnosti, ktorá tento film natočila, príde kazeta s nahrávkou Georgea Harrisona. „George” srdcervúcim tónom a tuhým liverpoolskym akcentom opisuje hrôzostrašné udalosti, ktoré viedli k tomu, že sa rozhodol svoje tajomstvo prezradiť práve americkej produkčnej spoločnosti, ktorá si z toho následne urobí pomerne sofistikovanú prdel.

 

Jedného hnusného januárového dňa roku pána 1967 sa The Beatles v štúdiu pri nahrávaní pohádali, načo nasratý Paul zareagoval tak, že vybehol von, sadol do auta a odišiel. Po ceste uvidel v daždi stáť krásnu mladú ženu menom Rita. Paul jej zastavil a to bola jeho osudná chyba, pretože, keď ho Rita v aute po chvíli spoznala, dostala hysterický záchvat a vrhla sa naňho. Tak sa stalo, že Paul nezvládol riadenie a havaroval. Ako je možné, že Rita stála na kraji cesty pri mieste nehody, zatiaľ čo Paul bol vo vraku auta s odtrhnutou hlavou, nevedno. Osobne sa mi ale páči ako vznikol podľa tohto dokumentu „Walrus“ – prezývka, ktorú si podľa dokumentu z akýchsi záhadných dôvodov privlastňoval John Lennon. Keď zvyšok kapely doviezli na miesto nehody kvôli identifikácii mŕtvoly, Paulova hlava mala vybité zuby a vyzerala ako mrož. John začal vykrikovať: „I am the walrus! I am the walrus!“ Podľa wikipedie pesničku o walrusovi napísal John, keď bol na LSD a vraj odkazuje na báseň Louisa Carrolla The Walrus and the Carpenter (Mrož a stolár). Vyberte si.

 

Odrazu to má celkom nový rozmer.

 

Beatles boli v tom čase na vrchole slávy, fanúšičky šaleli a britská tajná služba MI5 dospela k záveru, že keby sa o Paulovej smrti dozvedela verejnosť, nastala by apokalypsa. Preto sa rozhodlo, že Paula zamenia dvojníkom. Súťaž o najlepšieho Paulovho dvojníka sa prekvapivo podľa zdrojov, ktoré nemajú nič spoločné s touto konšpiráciou, naozaj konala. Vyhral ju istý William Campbell. Kým sa nestal fejkovým McCartneym, pracoval ako policajt. Zvyšok Beatles dostal pod hrozbou priviazania o betónovú kocku a hodenia do Temže zákaz niekde sa prerieknuť o tejto rošáde.

Chlapci falošného Paula nemali radi a preto ho začali volať Faul (fake Paul). Začali pociťovať silnú potrebu nejako to dať vedieť svetu. John vraj začal nového Paula volať dokonca „Rubber Paul“ (Gumený Paul), kvôli plastickým operáciám, ktoré mu MI5 zariadila. Jadro celej konšpirácie tvoria „stopy“, ktoré Beatles nenápadne vsúvali do svojej tvorby. Napríklad album Rubber Soul sa vraj mal pôvodne volať Rubber Paul.

 

 

Na obale albumu Rubber Soul sú Beatles odfotení zdola – akoby z hrobu. Fotka je zároveň natiahnutá, aby nebolo vidno rozdiely medzi Paulom a Faulom, ktorého ešte nestihli zoperovať do finálnej podoby. Na druhej strane obalu je Paul jediný odfotený s cigaretou – predmetom známym aj pod názvom „klinec do truhly“. Druhá možnosť je, že Paula proste cvakli, keď fajčil.

 

 

To, že Faul je cudzí element, symbolicky vyjadruje jeho pohľad do opačnej strany. Vraj tam má aj napuchnuté jedno oko po plastike. Faula samozrejme donútili napísať Paulovej priateľke Jane Asherovej list, v ktorom sa s ňou rozchádza, aby si nevšimla, že jej ho vymenili za iného chlapa.

 

Teória, že ďalší album dostal názov Revolver podľa otáčacích dverí („revolving door“), ktorými Paul poslednýkrát vyšiel, je trochu slabšia, ale tak dajme tomu, že má určitú logiku. Na tento album sa pre istotu kapela nechala nakresliť. Faul má tvár opäť obrátenú inam ako ostatní a vidno mu iba jedno oko, pretože pri nehode okrem zubov prišiel aj oň. Alebo mu vidno iba jedno oko preto, že je nakreslený z profilu?

 

 

Pesnička Taxman z toho albumu má zase byť „taxidermist“, čiže človek, ktorý vypcháva zvieratá. V tomto prípade to malo odkazovať na fakt, že Paula pochovali zabalzamovaného, čo zvyšku kapely očividne pripomínalo vypchatie.

 

 

Prečo má Paul na pôvodnom coveri k Yesterday And Today otvorené ústa a nevidno mu zuby? Predsa preto, lebo ich má položené na predlaktí. Aby sme nezabudli, že mu ich pri havárii vybilo. Hotový návrh obalu poslali do vydavateľstva, ale na druhý deň vraj Lennon prišiel zbitý a tvrdil, že ak obal nezmenia, MI5 mu odtrhne hlavu ako Paulovi. Teda tomu hlavu odtrhlo samovoľne, bez pričinenia MI5. Obal teda stiahli a zamenili ho za tento:

 

 

Kufor, v ktorom Faul sedí, symbolizuje truhlu. Mne pripomína skriňu a odkedy som videla ten dokument, trpím fixnou ideou, že na mňa mŕtvola Paula McCartneyho vylezie po tme zo skrine. Na tejto fotke má byť vidno aj jazvu z plastiky, ktorú má Faul nad hornou peru. (Alebo sa možno porezal pri holení.) Lennon sa tam demonštratívne (?) drží za bok, do ktorého mu vrazil päsť istý pán z MI5.

 

 

Sgt. Pepper Lonely Hearts Club Band je pastvou pre oči konšpirátora. To, čo tam vidíte, je pohrebný sprievod zložený z ľudí, ktorí umreli, takmer umreli, alebo smrť zahrali. Kopák s názvom albumu má byť náhrobný kameň. Keď k nemu priložíte zrkadielko, má tam byť odkaz I ONE I X HE DIE. 1,1,1 a štvrtý umrel, X znamená, že Paula osud vyškrtol z pozemského života. Zároveň má „I ONE“ symbolizovať 11 ako mesiac november, a 9 (IX) ako deň Paulovho úmrtia. Žena v zlatých šatách napravo je inkriminovaná siréna Rita, ktorá nešťastného Paula priviedla do záhuby.

 

Legenda o Paulovi je ešte oveľa rozsiahlejšia a zasahuje až do súčasnosti. Pokračovania sa dočkáte v najbližšej dobe.

 

Pic by kevinbolk