Problémy iných mi pripomínajú rieku, kde každý z účastníkov stojí na inom  brehu a jebe mu. Hľadala som slušnejší a súčasne priliehavý výraz v krátkych slovníkoch spisovného jazyka, aj v dlhých by som hľadala, ale niet ich, lebo na slovenčinu sú jazykovedci krátki, a nenašla som nič vhodnejšie.

Prišiel za mnou kamarát, že jaj, bože, aký ja mám problém s tou mojou, však sa neondej a vypočuj ma. Rečiem pekne po slovensky, že oukej, kámo, on potom objedná parádne víno a ja si vypočujem celkom slušné ponosy na partnerku. Ak by boli pravdivé, nečudovala by som sa, keby sa jej mŕtvola objavila v ranných krimi správach. V hlase mal zlosť a tú som si vyhodnotila na stupnici desať zhruba osmičkou a zručnosťou zubára som osmičku vytiahla bezbolestne pri víne. Vyrozprával sa, uľavilo sa mu, ja som medzitým koeficientom osem vydelila jeho problémy, hneď sa mi zdali menšie. Na záver som mu napísala recept pri prázdnom pohári a plnom vedomí s tým, že viem, čo riešim, však som naštudovala haldu psychologických príručiek a prešla hromadou vlastných a aj cudzích partnerských kríz. S receptom odišiel kamarát domov naspídovaný ako scvoklá Gizka – idem, riešim.

Nevyriešil nič, lebo doma bolo všetko v režime, že nič sa nedeje, posteľ odostlaná (to bol asi dôležitý detail), myšlienky sa rozbehli celkom iným smerom a recept odhodil spolu so spoďármi. Na druhý deň žiaril ako vybuchnutá jadrová elektráreň a vysvetľoval mi, že ho nemám brať tak vážne a že keď mi niekto hovorí o svojich problémoch, tak sa sústredí len na ne a nie aj na to ostatné pekné, čo vo vzťahu existuje, lebo však to nepotrebuje riešiť. Na moju poznámku, že včera o peknote nepadlo ani slovo, ako si to mám vysvetliť, ma jasne usmernil: „Asi mi jebalo.“ No prosím a máme tu praktickú ukážku slova použitého v reálnej situácii a potom, že treba slovníky!

V tej chvíli som netušila, že budem postavená pred komplikovanejšie riešenie partnerského vzťahu a rieka problémov nebude mať len dva brehy, ale aj silný prúd vody. Takáto voda vás nedrží peknučko nad vodou, ale zákerne sťahuje pod hladinu. Neskôr na dne rieky a svojej duše zistíte, že ste mali plávať a váš kedysi ňuňuňu vzťah je už nafúknutý utopenec.

„Počúvaš ma vôbec?“ spýtala sa ma priateľka, nazvime ju pre tento účel Eva. Ale áno, počúvala som pozorne, Adam a Eva sú naši rodinní priatelia, super pár, s ktorými sme veľa prežili a tak jej problémy boli pre mňa dôležité. Nasleduje krátky výpis z Evinej výpovede:

„Ja takto ďalej nevládzem žiť... Po druhom dieťati zmizla chuť na sex. Pôrod bol komplikovaný, pamätáš sa, skoro som vykrvácala. Niečo sa muselo stať, sex je hrozný, všetko ma bolí, bez lubrikantu to nejde, len to pretrpím. Teraz mám ešte k tomu aj depresie, beriem na ne lieky a Adam mi hovorí, že som psychopatka. Nechápe ma, ponižuje ma to, chcem od neho odísť. Anthrax, cháp ma aspoň ty.“

Toto boli už vážne problémy, pri ktorých nehrozilo, že na druhý deň príde Eva vysmiata a povie mi, že zabudni na včerajšok, to mi len tak jebalo. Nevedela som, čo jej mám poradiť. Cítila som sa, ako keby som prešla celým pracím cyklom vrátane odstreďovania hlavy na najvyšších otáčkach. Vyvesila som sa na balkón do vetra a premýšľala som, či neprídem na niečo rozumné, nech netrepem len tak do vetra…

Ešte som sa z toho nespamätala a už prišiel Adam so svojou výpoveďou, po ktorej som si povedala, že musí existovať paralelný svet, kde sú všetci tí druhí… Tí, čo nás podvádzajú, ubližujú nám, opúšťajú nás a sú tými, kvôli ktorým sme nešťastní, rozvedení, opustení. Neviem, kto všetko tam patrí, lebo každý sa predstaví ako ten prvý, na ktorom sa udiala krivda a ak si niekto pripustí svoj podiel viny, tak dám preňho vyrobiť medailu. Z Adamovej výpovede vyberám:

„Jasnačka, budeš na strane Evy, chápem, ženské… Ale pozri sa na mňa, som mladý zdravý chlap, čo mám žiť ako eunuch? To už farári majú viacej sexu ako ja. Eva nemá zľutovanie, keby sa aspoň trochu snažila, ale né, ona né, ju to bolí, mám ísť vraj do piče, áno, dobre počuješ, nasraná vie byť vulgárna. Cítim sa jak odkopnutý pes. Stále žere nejaké lieky, po ktorých buď spí alebo kuká na mňa jak pokazené kukučkové hodiny. Všecko robím za ňu. Kebyže nenachystám chalanom desiate do školy a na tréningy, tak sú hladní. Ona si zožere svoje lieky a reve v hajzli. Mňa to už nebaví, aj na pohreboch je viac srandy ako u nás doma. Nosím jej kvety, čokolády, robím všetko, čo píšu, že chlap má robiť pre ženskú a vieš, na čo mi je to platné? Dobre, však už nebudem nadávať, sľubujem, ale kurva, cháp aj mňa.“

Prací cyklus mal odstreďovanie znovu na najvyššie otáčky a hlava sa mi krútila ešte aj vtedy, keď sa Adam doma plazil za Evou s kvetmi v zuboch. Dva rôzne scenáre na film života a ich problémy sa nedali len tak ľahko vyriešiť. Posteľ bola zastlaná.

Chápala som ich oboch. Chápala som ich tak veľmi, že mi z toho skoro narástli chápadlá. Nevedela som im poradiť a keď chodili za nami už nie ako párik, ale ako sólo kusy, bolo mi jasné, že sa rozvedú. Po rozvode sa však tvárili obaja tak šťastne, že chceli usporiadať po vzore svadobnej hostiny rozvádzaciu. Mne sa to zdalo ako dobrý nápad, veď ak budú koláče také dobré ako na svadobnej hostine, prídem aj s praktickým darčekom do domácnosti. Keďže každý bude mať už tú svoju, kadečo sa im zíde, lebo väčšina vecí sa nedá rozdeliť. Nakoniec sa bez hostiny a bez rozlúčenia odsťahoval každý do iného mesta.

Po rokoch nás Adam prišiel navštíviť. Sedela som pred chalupou, pod konárom a bolo mi dobre. Z diaľky som videla, že ide s Evou. Až keď prišli blízko, zistila som, že to len jeho nová partnerka sa na Evu podobá. Postavou, účesom, dokonca aj tvárou a na ostatné som sa nevypytovala. Hlavne, že aj im bolo dobre.

Od tej doby ma už nebaví riešiť problémy druhých. Premýšľať nad tým, či majú naozaj vážne problémy, alebo im len tak zo vzťahu jebe, lebo žiť s tým istým človekom nonstop už len viac ako jeden deň je dosť náročné. Doktor Plzák okrem notoricky známeho zatĺkania radil aj otázkach vzťahových topeniach. Kríza vo vzťahu je niečo ako bežná choroba, prechladnutie (v tejto chvíli zabudnite na srandičky typu umieranie mužov počas prechladnutia). A čo vtedy robíme? Prestaneme jesť, rozprávať, trtkať? Nie, čakáme, až to prejde. Podobne sa správame v bežných partnerských krízach a áno, s parťákom v kríze je vhodné mať naďalej sex. Uvaríte partnerovi večeru, hádate sa, večeriate, sprcha, sex a môžete sa hádať ďalej. Toto ma na Plzákovi vždy bavilo. To, že si človek myslel, že si robí srandu a pritom to fakt funguje, môžem potvrdiť! Keby takéhoto poradcu mali ženské na modrom koni, tak vzťahy majú jak na krásnom modrom Dunaji. A možno ani nie. Pretože by si just urobili po svojom. Ale vtedy si treba povedať, že sa na ich problémy môžete...