Obdobie rokov 2020 - 2021 mi dajako berie idoly. Koncom minulého roka zomrel Ken Hensley, ktorý sa stal slávnym v skupine Uriah Heep počas sedemdesiatich rokov. V tom istom týždni zomreli dvaja členovia skupiny Omega - klávesák László Benkő a basák Tamás Mihály a ďalšia moja srdcovka Balázs Fecó, spevák prvej maďarskej hardrockovej skupiny Taurus a neskôr Korál.

Začiatkom tohto týždňa náhle po dlhej chorobe umrel skladateľ Jim Steinman, ktorý sa spája najmä so spevákom zvaným Meat Loaf, ale pár jeho melódii koluje širšie a možno ani neviete, že si ich pospevujete.

Aj keď slávu mu priniesol až album Bat Out Of Hell, nebol neznámym vo svete hudby ani predtým, ale zameral sa na divadlo. Začal už v poslednom ročníku štúdií na Amherst College v Massachusetts, kde napísal, zložil hudbu a zahral si hlavnú úlohu v divadelnom predstavení The Dream Engine. Téma poapokalyptického sveta ho natoľko zaujala, že ďalšia hra, ktorú napísal a zložil bola akoby kópia tej prvej (zrecykloval z nej aj pár pesničiek). Volala sa Neverland a je to taký postapokalyptický Peter Pan. K téme Neverlandu sa vracia viackrát počas života.

Meat Loaf sa objavil v jeho živote, keď hľadal spevákov do svojho diela More Than You Deserve. Pre zmenu to nie je postapokalyptická hra, aj keď téma lásky impotentného seržanta a prostitútky počas vojny vo Vietname je tiež nie je bežná téma na ľahkú nedeľnú  konverzáciu u rodičov frajerky.

Keď sa tak pekne zišli, tak začali pracovať na albume, prepadávali vydavateľstvá so svojim nápadom, ale všade ich odmietali. Až malé vydavateľstvo Cleveland s nimi uzavrelo zmluvu. Sedem pesničiek hlavne z Neverlandu, ale aj iných skorších diel nahrali v rokoch 1975 - 76 a album Bat out of hell bol vydaný v októbri roku 1977. Možno sa vám sedem pesničiek zdá málo, ale celkovo to malo aj tak vyše 46 minút, čo bolo na tú dobu na jednu platňu aj veľa (aby zvuk nedegradoval). Produkcie sa ujal Todd Rundgren zo skupiny Utopia, nahrávky zostrihal a pesničky namixoval a upravil. Steinman stále potreboval dakoho, kto by ho brzdil, lebo nepoznal hranice. Takže po úprave Rundgrenom sa pesnička Paradise By The Dashboard Light scvrkla z 25 minút na biednych osem.

Meat Loaf, Jim Steinman a pravdepodobne Ellen Foley na zadnej strane albumu

Meat Loaf nebol na slávu pripravený, veľa koncertoval a začal mať problémy s hlasom. Druhý album Dead Ringer síce tiež obsahoval pesničky od Steinmana, ale ten sa na ich nahrávaní už nepodieľal. Za to si Jim nahral aj vlastný album s názvom Bad For Good, kde síce nenaspieval všetko sám, ale v ťažších pesničkách mu pomáhal Rory Dodd. Vyšiel v apríli 1981, presne pred štyridsiatimi rokmi.

Po tomto sa cesty Steinmana s Meat Loafom na čas rozišli. Steinman sa ujal country-rock speváčky menom Bonnie Tyler. Medzitým napísal aj pesničku pre Air Supply. Výsledok bol taký, že tri týždne viedla Billboard hitparádu Bonnie a za ňou Air Supply na druhom mieste.

Pre ajťákov

S Bonnie sa im celkom darilo a kvôli jej druhému albumu odmietol Steinman spoluprácu s A.L. Webberom na muzikáli Fantóm opery. Za mňa dobre, aspoň máme toto.

Osemdesiate roky boli pre neho plné práce, spolupracoval s Barbarou Steisand, Barrym Manilowom, Sisters of Mercy, Def Leppard (nič sa nevydalo, vraj najdrahší nevydaný album v histórii, žiadne demá, proste nič) a aj na hudbe k filmu. K filmu Streets Of Fire zložil dve pesničky, ktoré naspievala vymyslená kapela Fire Inc

Koncom osemdesiatich rokov si ale vymyslel ďalšiu kapelu Pandora’s Box. V podstate ide o štyri baby: Ellen Foley, Elaine Caswell, Deliria Wilde, Gina Taylor. Peniaze vrazil do ich albumu s názvom Original Sin, ktorý bol v štýle osemdesiatych rokov, ale už bolo neskoro. Prichádza hiphop, techno a keby niekto počúval niečo tvrdšie, tak grunge a Nirvana. Ale pesničky to boli dobré, tak ich mohol znova využiť. Veď kto by nepoznal Celine Dion?

Životnosť grunge bola porovnateľná so životnosťou vládnych koalícií pravicových strán na Slovensku. Ten čas si využili Steinman a Meat Loaf na na nahratie comebacku. Bat Out Of Hell II - Back Into Hell vyšiel septembri 1993 so štyrmi novými pesničkami, troma prerábkami z Bad For Good a dvoma z Original Sin. Ono to vyzeralo, že sa zase rozbehne spolupráca, ale na ďalšom albume Meat Loafa boli len dve prerábky od Steinmana a Bat Out Of Hell III - The Monster Is Loose z roku 2006 len polovicu pesničiek od Steinmana, aj to skoro všetky prerábky. Posledný album od Meat Loaf - Braver Than We Are obsahuje len pesničky od Steinmana, prerábky a aj  také, ktoré nikdy neboli vydané

Steinman sa zase obrátil a nabral smer divadlo. Konečne sa mu podarila spolupráca s A.L. Webberom na musicaly Whistle Down The Wind, ale bez významnejšieho úspechu. Úspech v tejto oblasti mu priniesla jeho spolupráca s Romanom Polanskym na muzikáli Tanz der Vampire (zloženým na motívy Polanského filmu The Fearless Vampire Killers z roku 1967). Síce Steinman nevedel po nemecky, ani veľa času tiež nemal, tak si zobral svoje staré skladby, poskladal ich, Michael Kunze napísal nemecké libreto a bol na svete musikál, na ktorý sa do Viedne chodili pozerať od Japonska po USA bez toho, aby tomu rozumeli. Produkciu CD si zobral Steinman do svojich rúk, žiadne nahrávanie live na pódiu, kde ruší potlesk obecenstva a zvuk nemá takú kvalitu. Vyšla perfektnú štúdiová nahrávka, čo som počúval pár rokov dookola.

V roku 2006 po neúspechu anglickej verzie Dance of the Vampires na Broadwayi (spájalo ju mnoho problémov, od vynútených zmien v scenári zo strany predstaviteľa hlavného hrdinu, bývalého Fantóma opery Michaela Crawforda a logistickými problémami v dôsledku útokov na Dvojičky 11. septembra 2001 po mnohé ďalšie) dostal prvú porážku, po ktorej prestal skladať pesničky. Po tomto čase už nič nové nevydal, ale pár nadšencov sa podujalo splniť mu sen a v roku 2017 vznikol jukebox muzikál Bat Out Of Hell. Pre neznalých je to síce propagované ako muzikál z pesničiek Meat Loafa, ale my steinmaniaci vieme svoje. Druhú porážku dostal v roku 2017 a odvtedy sa jeho zdravotný stav zhoršoval. Zomrel 19.4.2021