Tento týždeň tu máme dve premiéry – jedenkrát mimozemšťan, ktorý zdrhá zo sibírskeho gulagu a potom v druhej nejakí geekovia sa idú nahuliť do Himalájí. Alebo naopak?

 

 

 

Paul

 

Komédia; 104 min; 2011
Réžia: Greg Mottola
Scénar: Simon Pegg, Nick Frost
Hrajú: Simon Pegg, Nick Frost, Jason Bateman, Kristen Wiig, Sigourney Weaver

 

„Graeme a Clive prišli do Ameriky na dovolenku, behom ktorej chceli precestovať všetky miesta, preslávené údajným výskytom UFO. Cesta prebiehala podľa plánu, pokým nenarazili na titulného hrdinu. I keď ako všetci správni ufológovia v existenciu mimozemšťanov bezmedzne verili, Paul ich trochu zaskočil. Vyzerá síce ako typický „emzák“, správa sa však ako úplný puberťák, teda úplne rovnako ako Graeme a Clive, len s troškou americkej suverénnosti naviac. Po počiatočnom oťukávaní zistia, že si navzájom celkom dobre rozumejú, takže Graeme a Clive Paulovi ponúknu, že ho odvezú na miesto „kdesi do lesa“, kam si preň priletia jeho súkmeňovci. Kamarátsku idylu bohužiaľ vážne narušujú dve externé hrozby...“ Blablabla, atď....

 

Niežeby to nevyzeralo ako ET, ale od režiséra Superbad a v hlavnej úlohe s dvoma známymi britskými komikmi, ktorí spolu už dávali dole (akože zabíjali, nie zvádzali k súloži) zombíkov v Shaun Of The Dead a kriminálnikov v Hot Fuzz, to môže byť celkom originálna a najmä politicky nekorektná, mládeži a stáreží neprístupná prča. Okrem toho, konečne komédia, ktorej zápletka nespočíva v tom, že hlavný hrdina je loser, ktorý si chce strašne zatrtkať a ono nie a nie.

 

 

 

 

Útek zo Sibíri

 

Dráma; 133 min; 2010
Réžia: Peter Weir
Hrajú: Colin Farrell, Dragos Bucur, Ed Harris, Saoirse Ronan

 

„Príbeh založený na skutočnej udalosti z roku 1940, popisuje útek medzinárodnej skupiny väzňov z ruského gulagu. Počas silnej snehovej búrky sa utečencom podarí uniknúť z tábora a zanechať za sebou prenasledujúcich strážcov. Prejdú krutou sibírskou krajinou, dostanú sa do oblastí jazera Bajkal a prekročia Transsibírsku magistrálu. Pred sebou však majú ešte ďalšie kruté skúšky ľudskej odolnosti, sily a vôle. Čaká ich prechod cez púšť Gobi, ďalej cesta do Himalájí a Tibetu. Zachránia sa až po 4 000 míľach dlhej a útrpnej cesty v Indii. Film Útek zo Sibíri je inšpirovaný knihou pamätí Slawomira Rawicza, poľského vojnového zajatca v ruskom gulagu. Spolu s tisíckami ďalších väzňov podstúpil Rawicz krutý trojmesačný transport do pracovného tábora na Sibíri.“

 

Aha, takže road movie. Môže byť, roud múvíz z obdobia WW2 nie je veľa, preto to vyzerá zaujímavo. Inak je veľmi prekvapivým faktom, že film odohrávajúci sa v gulagu je inšpirovaný knihou o zážitkoch z gulagu. Thank you, captain Obvious.