Doba pokročila a na to, aby sme niečo robili, už dávno nie je potrebná žiadna prax alebo vedomosti. Stačí crash course na University of Google v pohodlí domova či práce. Prečítame pár článkov, pozrieme pár videí, spravíme internetový certifikát, môžeme pozrieť aj pár motivačných videí z TedX alebo od Zlata Vladoša a hor sa robiť osobného trénera vo fitku.

 

Na úvod krátka typológia trénerov vo fitkách (podobnosť s realitou čisto nenáhodná).

 

Majitelia/zamestnanci posiliek

 

Neviem, čím to je, ale majitelia a zamestnanci posilovní majú veľkú tendenciu hrať sa na osobných trénerov alebo aspoň kecať ľuďom do ich tréningu. Osobne nechápem tu logiku. To je asi ako keby som povedal: bývam v byte, tak to môžem v pohode robiť realiťáka; jem jedlo, tak môžem robiť výživového poradcu. BTW, všetko, čo budete cvičiť, je podľa nich automaticky zle. Jedinou výhodou tohto typu trénera/kecača je, že vám poradí zadarmo. Ak však raz dovolíte, aby vám poradil, už sa ho nikdy nezbavíte a bude vám chodiť do trénovania kibicovať, až kým si nenájdete novú posilovňu.

 

Najnovšie-vychytávky tréner

 

Tento typ trénera si zakladá na najnovších vychytávkach v oblasti fitness. Pred piatimi rokmi tvrdil, že fitlopta vylieči aj rakovinu, pred tromi rokmi nebolo nič efektívnejšie ako cvičenie s TRX, pred dvoma rokmi objavil crossfit a odvtedy nič lepšie neexistuje. Bude tvrdiť, že všetko čo trénujete je maximálne funkčné. Už sa teším, kedy uvidím niekoho v reálnom živote skočiť z bosu lopty na lavičku na jednej nohe a pritom tlačiť niečo nad hlavu.

 

Bodybuilder

 

Tento typ trénera spadá do nasledovnej definície od maestra Jurgena: „...vacsinou to byvaju velice inteligentny mlady muzi co si myslia ze byelkovina  sa pise takto a znamena to to biele v oku.“ Má celkom dosť svalovej hmoty, väčšinou však len na hornej polovici tela. Tomu zodpovedá aj jeho vizuál. Vždy nosí tielko a hrubé tepláky. Ruky nosí podľa možnosti čo najširšie od tela, do miestnosti tak môže vchádzať len bokom. Jeho tréningy sú výváženou zmesou cvikov na hrudník a biceps, takže ak s ním budete cvičiť, možno budete chodiť bokom do dverí po čase aj vy.

 

Matfyzák

 

Jediné, čo je na tomto type trénera športové, je oblečenie. Inak vyzerá ako každý druhý intoš – 60 kg a okuliare. To však neprekáža bohatým žienkam domácim, čo chodia trénovať do Gaylem Health Clubu. Tie vlastne ani nechcú cvičiť, oni sa chcú len s niekým porozprávať, takže win-win pre obe strany. Tréning u tohto trénera pozostáva z ľahšieho výklusu na bežiacom páse (aby sa bohatá žienka domáca nebodaj nezadýchala – tým pádom by sa nemohli rozprávať) a pár sérií nejakého divného cviku s dvojkilovými ružovými jednoručkami (nechceme mať predsa veľké svaly jak tie hnusné kulturistky).

 

Cvičímužpolroka týpek

 

Tento typ človeka nie je tréner v pravom slova zmysle. Väčšinou sú to pubertálni chlapci, čo chodia cvičiť pol roka a za ten čas pribrali hádam aj 3 kg. A keď to dokázali oni, dokážu to aj ich o tri kilá ľahší kamaráti/spolužiaci a oni ich budú na ceste za týmto úspechom koučovať. Čo si títo chlapci neuvedomujú je, že ak váš doterajší najlepší športový výkon bol zabehnúť dvanásťminútovku za dvanásť minút na telesnej v siedmej triede ZŠ, tak na vás bude fungovať aj akokoľvek debilný tréning. Takže pol roka cvičia a keď prestane debilný tréning fungovať, vrátia sa k postávaniu vo výklenkoch a púštaniu si Rytmusa z telefónu.

 

Prakticka časť

 

V prvom rade si dáme záležať na prezentácii našej osoby ako skúseného trénera. Sme odborníci na všetko – funkčný tréning, silový tréning, chudnutie, priberanie, fyzioterapia, masáže, kulturistika, cvičenie pre tehotné. Nezabúdame zdôrazniť, že sme CERTIFIKOVANÝ (viď prvý odstavec) a že poskytujeme INDIVIDUALIZOVANÉ programy (v skutočnosti každému to isté). Toto všetko podporíme vytvorením profilu na fejzbukoch v tvare: Naše Meno – Osobný tréner a otravujeme všetkých priateľov, nech nám dajú páčika. Vôbec sa nezaťažujeme s uvádzaním nejakých výsledkov našich zverencov, poprípade samého seba, nezabúdame však uviesť cenník.

 

Nikdy necvičíme spolu s klientom a neukazujeme žiadne cviky - rady poskytujeme len ústne. Tréning si nikdy dopredu nepripravujeme – sme tréner a zvládneme to priamo na placi. Musíme sa pri tom tváriť veľmi sofistikovane a často používať odborné výrazy typu hypertrofia, regenerácia, koncentrický, excentrický, superséria, split, mobilita, periodizácia atď. Nič si nezapisujeme a nerobíme poznámky, všetko to máme v hlave.

 

Protip: Ak je v telocvični nejaká jebačka, vždy s klientom cvičíme na stroji, čo je k nej najbližšie.

 

PS: Ak vás môj článok zaujal, dajte like na www.facebook.com/michal77-OsobnyTrener

 

PS 2: Pre všetkých, čo majú do diskusie potrebu napísať, že oni trénovali s XY a že bol naozaj super a je to dobrý tréner - áno, sú aj dobrí tréneri, len ich je ako šafránu.