Každý sa raz stretol s brutálnym účtom za taxík, či už ste v meste nový, alebo sa v meste konajú majstrovstvá, nátura niektorých taxikárov sa nezaprie a využijú neznalosti, núdze a podnapitosti zákazníka, aby si prilepšili. Niet sa čomu čudovať, keď celej spoločnosti idú príkladom politici typu hranol, ktorý otvorene priznáva zlodeja za svojho najväčšieho hrdinu.


V Berlíne však úspešne pokračujú testy autonómnych vozidiel a tak sa čoskoro budeme môcť spoľahnúť na to, že nás naše auto odvezie domov aj v podnapitom stave. Auto dokáže samo jazdiť v premávke, volá sa MadeInGermany a je to prvé auto licencované na samostatnú jazdu v premávke, ako aj diaľniciach v oblasti Berlínu a Brandenburgu.


Kreatívne nazvané vozidlo má na konte už tisíce kilometrov samostatnej jazdy a je vo vývoji AutoNOMOs Labs už od roku 2007. Samostatné je vďaka presnej mape a veľmi presnému GPS, ktoré sú pravdepodobne niekde inde ako systémy, ktoré nás bežne smerujú do polí. Ďalej tento technologický zázrak disponuje tromi LASERovými skenermi vpredu aj vzadu, ktoré sú doplnené rotujúcim skenerom na streche. Auto tak dokáže vyhodnotiť tristošesťdesiat stupňov okolo seba v troch rozmeroch. Čiernobiela kamera za spätným zrkadlom sleduje biele značenie na ceste, zatiaľ čo dve farebné sa zameriavajú na nájdenie a vyhodnotenie stavu semaforov.


Dúfame, že do konca desaťročia budeme mať takéto systémy vo väčšine áut a cestovanie sa tak stane pohodlnejšie a bezpečnejšie. Vedci vidia využitie aj pri požičiavaní áut, kde je najvačším problémom auto vyzdvihnúť a vrátiť, ak by doprava fungovala takýmito komunálnymi autami, mohli by byť elektrické a na pokrytie potrieb Berlínu by stačilo 10% momentálneho počtu áut.

 

 

Zdroj