Poznáte to. Jedného dňa sa zobudíte a niečo nie je v poriadku. Cítite sa mizerne, v hlave vám trieska dvadsať susedov, ktorí zatĺkajú klince do steny, z hrdla šľahajú plamene, žeby aj trojhlavý drak zbledol závisťou. A ak nájdete ilegálny ortuťový teplomer, zistíte, že vaša teplota chce konkurovať vysokej peci v bývalej VSŽ. Som chorý, skonštatujete a vyberiete sa k lekárovi. Pri malom šťastí si odsedíte so spolutrpiteľmi pár hodín, pri obrovskom možno iba hodinu. Všetko preto, aby ste nafasovali podpísaný papier a mohli si vziať vytúžené tabletky. A keďže tu máme papiere na všetko, ďalší papier vám dovolí láskavo sa vrátiť do postele a liečiť sa. Toto je klasický prístup. Niektorí však preferujú alternatívne formy liečenia, a tí sú na DM dosť kritizovaní. Preto, keď som sa jedného dňa zobudila s pocitom, že niečo nie je v poriadku a trápila ma neustála bolesť, rozhodla som sa, že vyskúšam všetko možné, lieky, bylinky aj čáry máry. Moje skúsenosti sú v tomto článku.

Klasická medicína – to snáď už pozná každý. Rozdiel som videla len v tom, že som bola aj v štátnej aj v súkromnej ambulancii. Samozrejme, v súkromnej ambulacii bola čakáreň pekná, čakacie doby minimálne a vybavenie papiera bleskové. Paradoxne som však v štátnej ambulancii mala pocit, že lekár je na vyššej úrovni a lepší odborník. V oboch som na bolesť dostala lieky a šup do pracovného pomeru, nech má kto makať na invalidných dôchodcov, ktorí prechádzajú na invalidný dôchodok dovŕšením dospelosti.

Skurvene drahá liečba v Rusku – keď sa problém nerieši u nás, vyrieši sa inde, povedala som si a objednala som sa na kliniku v Rusku. Neviem, či sa na štúdium medicíny v Rusku berú baby podľa znalosti, ale podľa krásy určite. Moje lekárky boli také šupy, že muži boli v pozore, len čo ich opätky zaklopkali na dlažbe. Či mali aj niečo v hlave, netuším, lebo boli vždy v doprovode staršieho lekára. Klinika bola luxusná a postarali sa o vás kráľovsky. Urobili mi všetky možné aj nemožné vyšetrenia a ich záver bol, že som zdravá ako repa. A to, že ma niečo bolí, sa dá riešiť liekmi.

Kto je proti alternatívnemu spôsobu liečenia, práve dočítal a môže ísť na kávu. Ostatní, poďme na to.

Homeopatia – homeopatka, ktorá ma prijala, bola veľmi sebavedomá a hneď na začiatku ma presviedčala o tom, že ona to zvládne a vylieči ma. Pýtala sa ma milión otázok. Potom mi oznámila, že už vie, ako, a vyfasovala som tri mini krpaté guličky. Celý čas som sa bála, že ich stratím. Aj preto, aj keď som ich mala vziať až doma, som nevydržala. Zastavila som na najbližšom parkovisku a užila ich presne podľa návodu. Počuli ste? Homeopatia je placebo. To som tvrdila aj ja dobrých desať rokov. Po tomto zážitku to už nepoviem nikdy. Homeopatka mi síce oznámila, že mi bude dočasne zle, ale toto? Prvý deň sa nedialo vôbec nič. Ráno som išla do práce a okolo obeda začalo peklo. Zažila som takú bolesť hlavy, ako ešte nikdy. Pridali sa všetky bolesti sveta – ani som netušila, ako veľmi dokážu bolieť aj nohy, prsty na nohách a tuším ma boleli aj vlasy. Celý deň bola moja naj kámoška záchodová misa a odvtedy si ju veľmi vážim, lebo som mnou prežila naozaj dlhý deň. Druhý deň už bol lepší a asi po týždni začala nastupovať príjemnejšía fáza. Mala som veľa energie a bolo mi fajn.

Záver – problém, ktorý som chcela riešiť, sa nevyriešil, ale zbavila som sa alergie, ktorá ma otravovala takmer celý život. Aj to poteší, nie?

Akupunktúra, akupresúra – špecialista bol sčítaný, múdry pán, ktorý medzi pichaním ihiel rád diskutoval. Okrem toho robil ešte aj akupresúru, teda tlačil niečím, čo sa podobalo na pero na rôzne body na tele. Poviem vám, mala som čo robiť, aby som mu nevlepila, tak strašne to bolelo. Zrejme to stimulovalo nejaké body, každopádne, bolesť na chvíľu ustala, ale dlhodobé riešenie to nebolo, lebo by som musela vyhlásiť osobný bankrot.

Záver – celkom fajn, ale bolo to dosť drahé, tak sme sa po pár stretnutiach rozlúčili.

Liečiteľka zo zahraničia – vraj k nám chodí iba občas a má vždy narvané. Mne to nevadilo, naozaj som nemala záujem, ale kamoška vybavila, vraj to bude nová skúsenosť Prišla som do čudného panelákového bytu, kde bola čudná pani. Celá procedúra trvala len chvíľku, pani zdvihla ruky mávala nimi všetkými smermi, prevrátila oči, chvíľu vyzerala, akoby práve priletelela na metle a oznámila mi, že som začarovaná a mám čo najskôr urobiť všetko potrebné na odčarovanie. Podala mi papierik s inštrukciami a povedala, že to so mnou skúsi nabudúce. Papierik skončil v koši a nabudúce sa radšej nekonalo.

Záver – nič nevyriešila, ale jej výraz a ruky si budem pamätať ešte dlho.

Kineziológia – a tento pán bol náhodou skvelý. Na začiatku procedúry som zaspala a zobudila sa až na konci. Celkom fajn som si oddýchla, ale bolo to pomerne nákladné, a tak sme sa rozlúčili.

Záver – možno to na niekoho zaberá, ale ja som nemala pocit, že by sa niečo konkrétne udialo.

Ľudový liečiteľ Slovensko – pánko mal najlepšie roky za sebou a po tom, čo ho vyhodila žena z bytu, žil na akejsi ubytovni v izbičke veľkej asi ako vaša kúpeľňa, mal tam celý svoj život a robil tam aj svoje terapie. Cekom fajn sme si pokecali, ani nebol drahý. Nadiktoval mi asi 50 druhov rôznych rastlín, ktoré som mala piť, ale nepovedal, ako to mám stihnúť. Pretože keby som mala robiť všetko, čo mi nakázal, nemohla by som chodiť do práce, ani by som nemala čas na spánok. A tak sme sa opäť rozlúčili.

Záver – nepomohlo, ani neublížilo, zistila som však, že by som nechcela na dôchodok skončiť takto neradostne.

Liečivá bylinka – akýsi lekár mi medzi rečou povedal, že by mi mohla zabrať bylinka, ktorá sa u nás vyskytuje málo. Tak som si sadla za medzinárodnú sieť a zisťovala, čo za bylinku to môže byť. Trvalo mi naozaj veľmi dlho, kým so zistila jej názov. Následne som si ju objednala priamo z Rumunska a keď balíček dorazil, tak som začala robiť odvary a rôzne gebuziny. Pila som ich asi mesiac.

Záver – nič, len kompletná výmena šálok na čaj, pretože ten sajrajt sa z nich nedal umyť.

Kúpeľný pobyt – objednala som si kúpeľný pobyt. Sľubovali zázraky na počkanie. Pobyt bol fajn, taká dovolenka. Ráno cvičenie, potom masáž, poobede cvičenie, prechádzky a takto to prebiehalo celý týždeň.

Záver – oddýchnutá, ale parádne znudená a okrem toho to nemalo žiaden účinok.

Magnetoterapia – áno, to by mohlo zabrať. Po odbornej prezentácii som si kúpila pristroj na domáce použitie a začala do seba každé ráno púšťať magnety. Normálne som čakala, kedy na seba začnem priťahovať kovové veci. Táto metóda však vyžaduje pravidelnosť, opakovanie, a to dlhodobo, a v tom som lajdák. Po mesiaci som to vzdala a prístroj poputoval k príbuzenstvu. Ale sľubujem, príde ten deň a I will be back.

Záver – netuším, nevydržala som, som lajdák.

Ayurveda – neskutočnou okľukou som sa dostala aj k tejto metóde. Snažila som sa totiž nahradiť lieky prírodnou formou a našla som jeden, ktorý mi vyhovuje a pomáha. Až neskôr som sa dozvedela, že je to prípravok z ayurvedy.

Záver – pre mňa áno, a pokojne ma ukameňujte.

Určite som ešte neskúsila všetko. Zatiaľ som však našla, čo mi vyhovuje, a som spokojná. Je to alternatívna, nie klasická medicína. Nemusíme mať všetci rovnaký názor, tiež neriešim ľudí, ktorí si vyberú klasickú liečbu. Len nechápem, že pre niektorých je život len čierny alebo biely. Je veľa možností, tak prečo aspoň neskúsiť. A ak nechcete, je to vaše rozhodnutie. Ale nemusíme mať všetci rovnaký názor. Alebo opäť, musíme?