Môže sa to stať aj vám! Môžete na ne natrafiť pri pobehovaní po hrádzi, pri venčení mopslíka, pri okopávaní fazule v záhradke, dokonca aj pri obedovaní bagety za 2,90 v parku. Hady vás dokážu priviesť na pokraj infarktu kdekoľvek. Preto prichádzam s niekoľkými radami, ako získať nad hadmi prevahu. Čo robiť, keď na vás hadisko uprene pozerá, zalizuje sa rozdvojeným jazykom a odmieta uhnúť pohľadom. Keď vás prenasleduje už tretiu minútu, vám dochádza dych a už rozmýšľate, že to vzdáte. Ako sa brániť proti užovkám visiacim zo stromu, ktoré čakajú len na to, aby vás mohli vytiahnuť vysoko do koruny a tam zakonzervovať svojimi slinami. Nič z toho sa na Slovensku nikdy nestane, takže si radšej povedzme niečo o tejto zaujímavej skupine živočíchov.

Hady sa vymykajú našej predstave o tradičnom zvierati v usporiadaní 4 nohy + chvost. Teda, chvost hady majú, ale veľmi krátky. Zdalo by sa, že na hadovi je chvost všetko od hlavy až po koniec, ale v skutočnosti je to u hadov rovnaké ako u všetkých stavovcov. Chvost je ten výbežok od riti vpravo. A riť je u hadov tesne pred koncom, ak za začiatok považujete hlavu. Riť je u hadov riešená kloakou, čiže spoločným vývodom vylučovacích a pohlavných orgánov. U samcov je zaujímavosťou prítomnosť rozdvojeného penisu - takzvaného hemipenisu. Čiže je síce polovičný, ale zato dvakrát. Či to nejako súvisí s rozdvojeným jazykom, sa mi nepodarilo zistiť. Ďalšou zaujímavosťou je pružné spojenie hadích čeľustí, vďaka čomu hady dokážu zožrať nenormálne veľké kusy potravy. Akurát to niekedy neodhadnú. Videl som polmetrovú užovku obojkovú, ako do seba súkala zdochnutú polkilovú ploticu. Že je nad jej sily, jej došlo asi po 10 minútach a nakoniec ju musela vyvrhnúť. Trošku bizarne pôsobí odporúčanie herpetológov, čo robiť, ak si pri manipulácii s hadom neuvedomíte, že vám začal žrať prst. V žiadnom prípade hada z prsta nestrhávajte! Pri tom množstve zubov, čo má had na podnebí ho strhnete aj s vlastnou kožou. Pekne počkajte, kým zhltne prst až po dlaň, potom ho vyvrhne.

Hadov sa samozrejme bojíme, lebo had z nás úplne na začiatku spravil debilov pred najvyšším Šéfom a ten nás poslal v pote tváre plodiť deti a v bolestiach pracovať, potom chcel had zožrať Jennifer Lopez a nakoniec ešte aj Harryho Pottera. S takými kurvami sa teda nekamarátime. Hadom je to srdečne u prdele, tiež chcú mať od nás pokoj. Na Slovensku žije 5 druhov hadov a všetky od človeka utekajú, čo im nohy stačia, takže ich väčšinou ani neuvidíte. Stačí maličký otras zeme spôsobený vašou chôdzou, a z hada zazriete len konček. Ak by ste chceli, aby na vás had zaútočil, museli by ste sa veľmi snažiť a aj tak sa vám to podarí len u troch druhov. Ak už ale hada chytáte do ruky, musíte rátať s tým, že tie tri druhy (rozoberiem nižšie) spravia všetko preto, aby vás uhryzli a zvyšné dva vás kompletne zajebú (tu sa nedá použiť iné slovo) odpornou smradľavou tekutinou z kloaky. Jednoducho vyprsknú z riti svinstvo, ktoré sa nedá zmyť vodou, mydlom ani Solvinou a predvedú vám cirkusantské číslo, pri ktorom si tento ochranný prostriedok rozotrú po celom tele. A aby vám nebolo ľúto, tak aj po vašich rukách. Tak si tých našich hadíkov rozoberme pekne druh po druhu.

Užovka obojková

Náš najbežnejší had, vidieť ho môžete v lese, pri vode, vo vode. Je rýchla, pri najmenšom vyrušení okamžite zmizne. Dobre a rada pláva, malé užovky sa rady kŕmia žubrienkami. Oblieka sa do 50 odtieňov sivej, niekedy aj svetlohnedej, za ušami má dva žlté polmesiačiky. Pre človeka, ktorý je ochotný pripustiť existenciu viacerých druhov hadov, je v podstate nezameniteľná. Občas sa dajú na mieste, ktoré užovky obojkové považujú za zvlášť príjemné na vyhrievanie, vidieť pokope aj desiatky kusov najrôznejších veľkostí. Raz som sa takto priblížil k starému panelu pokrytému užovkami. Samozrejme, že sa všetky okamžite odplazili preč. Postavil som sa na panel a nehybne som sa pozeral po okolí, či niekde ešte nejaké neuvidím. O minútku prišla späť na panel prvá, hneď za ňou ďalšia a takto sa postupne vrátili všetky a krásne sa mi naskladali k nohám (Titulná fotka je maličký výrez z tejto pokojnej demonštrácie). Celkom zvláštny zážitok. Niektoré jedince ovládajú tanatózu, teda zahrajú mŕtveho. Keď zahrá mŕtveho pes, alebo vidíte akože krívajúcu srnku, ktorá vás odvádza od mláďaťa alebo kačku ťahajúcu za sebou krídlo, ktorej sa zázračne uľaví, keď ste ďalej od jej káčatiek, tak je to pre mňa ľahšie pochopiteľné, ako keď chytíte hada, ktorý sa trošku pokrúti a vzápätí úplne ochabne, roztvorí papuľu a vyvalí jazyk nabok. V tom momente predátor zvyčajne ostane prekvapený, poľaví v pozornosti a milá užovka frnk do húštiny. Sranda je, že niektoré kusy to robia, iné nie. Inak je užovka obojková z tých smradľavých hadov a verte mi, že to kurva smrdí. Môžete jej aj do chvosta zahryznúť, nezaútočí na vás.

Užovka fŕkaná

Najviac na vodu naviazaný slovenský had, pomerne zriedkavý. Loví hlavne malé rybky a žaby, často z konára tesne nad hladinou vody. Na chrbte má kresbu, ktorá niekomu môže pripomínať vretenicu, ale hlava vyzerá úplne inak. Navyše na Slovensku sa areály ich výskytu neprekrývajú. Ak uvidíte vretenicu niekde pri Morave alebo na hrádzi pri Dunaji, tak je to určite užovka fŕkaná. Jedine, že by tam niekto úmyselne vypustil zmiju. Ďalší smradľavý had, k útoku ju nevyprovokujete.

Užovka stromová

Náš najväčší had, najpomalšia a najsilnejšia užovka. Krásne lesklá v rôznych odtieňoch hnedej. Na Istrii som videl fakt veľké kusy, ktoré boli kompletne čierne a musím povedať, že táto farba jej naozaj pristane. Inak je to typický kôlňový had. V prítmí kôlne beriete do ruky hrable a vtom vám násada ožije v ruke a snaží sa odplaziť preč. Inokedy pokojne sedí na tráme, pod škridlou, medzi polenami a tak podobne. Ľahúčko vylezie po akokoľvek hladkom kmeni až do koruny stromu. Ak ju držíte za chvost, dokáže sa po vlastnom tele vyšplhať k vašej ruke. Ak môže, tak sa pri vyrušení odplazí preč. Ak jej párkrát zahradíte cestu, postaví sa do útočnej pozície a prednou tretinou tela bude na vás útočiť. Vtedy je lepšie nechať ju na pokoji. V papuli má stovky zubov, ktorými vás rozseká do krvi. Pri jej stravovacích a hygienických návykoch máte istú škaredú infekciu. Ak ju máte v ruke a šikovnou manipuláciou jej zabránite útočiť, po pár minútach sa upokojí a stáva sa z nej prítulný spoločník. Akurát, že ak sa vám poriadny kus omotá okolo ruky, budete mať problém s jej prekrvením.

No nevzali by ste si ju domov? (Tú dievčinu, nie užovku)

Užovka hladká

Extrémne rýchly had, dokonalý predátor. Trochu pripomína vretenicu, čo jej často býva osudné. Odkedy sa nasťahovala rodičom do záhrady, nemajú na nej myši, ale ani jašterice. Herpetológovia sa držia zásady, že do plátených vrecúšok môžu kombinovať akékoľvek hady, ale tieto musia byť na samotke, inak po pár hodinách vo vreci zostane len najväčšia užovka hladká. Ak ju budete chytať, riskujete poriadne uhryznutie.

Vretenica severná

Náš jediný jedovatý had. Lenivý, tučný, pomalý. Žije v severnej polovici Slovenska, v nížinách ju nenájdete. Takmer vždy má na chrbte kľukatú čiaru. Bezpečne ju ale spoznáte podľa červených očí a zvislých zreničiek. Navyše má na rozdiel od užoviek absolútne nepríčetný pohľad. Na útok ju musíte dlho prehovárať. Najprv sa snaží utiecť. Potom sa postaví do útočnej pozície, syčí a nafukuje sa. To by rozumnému človeku malo stačiť na ústup, ale drvivá väčšina uhryznutí vretenicou na Slovensku je do najbližšieho okolia dlane, takže áno, ľudia sú drbnutí. Ak vás ani toto nepresvedčí a budete ju ďalej provokovať, vystrelí po vás s otvorenou papuľou vyzbrojenou jedovými zubmi. Jediný raz som videl vretenicu útočiť bez výstrahy. Bolo to skoro na jar v Malej Fatre blízko snehového poľa. Zrejme ešte nebola poriadne zahriata, a tak si uvedomovala svoje obmedzené možnosti úniku. Vyštartovala po mne okamžite, ako som sa k nej priblížil na nejakého pol metra. Uhryznutie vretenicou vraj strašne bolí. Toto radšej neoverujte, aj keď zdravého dospelého človeka by vretenica zabiť nemala.

Vidíte, žiadny had na vás len tak nezaútočí, tak na ne neútočte ani vy. Čo bolo, bolo. Je čas vykašľať sa na staré krivdy spod stromu poznania dobra a zla a začať spolupracovať. Napríklad vy poskytnete užovke haus vo vašej kôlni a ona vás zbaví všetkej hávede. Alebo sa občas postaráte o jej deti, ona zas o vaše. Alebo sa len tak budete spolu vyhrievať na slniečku a debatovať o tom, aký krém je najlepší na šupiny.